Spalanie stukowe?

ODPOWIEDZ
Renowator
Forumowicz T4

10
Model:
Auto: T4 Multivan
podziekowal za post: 4 razy
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

Spalanie stukowe?

Post autor: Renowator »

Odkąd wymieniono silnik w mojej teczce wydaje mi się, że występuje w nim spalanie stukowe. Na benzynie jest ono bardzo wyraźne i jakby dzwoniły dzwony w kościele. Na gazie dźwięk ten występuje znacznie mniej intensywnie wręcz trzeba się wsłuchać żeby go wyłapać. Z tego co czytam jednym z czynników mających wpływ na spalanie stukowe jest liczba okatanowa paliwa. Jak wiadomo gaz ma ją wysoką bo 110 więc to by tłumaczyło dlaczego na gazie dźwięk jest znacznie cichszy. Na początku myślałem, że to zastane zawory w silniku, który kupiłem ale już 1000km przejechałem i dzwięk się nie zmienił

Wymieniłem:
- świece na trzy elektrodowe
- wymieniona przepustnica na nową
- próbowałem regulować zapłon ponieważ obroty na jałowym wahały się w granicach 1000-1050obr. Teraz oscylują w granicach 850obr ale czasami stabilizują się na 800 innym razem 900.
- katalizator jest pusty
- skanując błędy w komputerze nie wyrzuca żadnego błędu oprócz 740 czyli Halla. Skanuje na wyłączonym silniku więc z tego co czytałem to standard. Halla sprawdzałem już dwa razy i jest sprawny.

Gdy silnik pracuje na wolnych obrotach mam wrażenie, że z rury wydechowej wydobywa się dosyć intensywny zapach benzyny.
Zastanawiam się jakie podzespoły w silniku ACU mogą odpowiadać za występowanie tych objawów, które wg. mnie wskazują na spalanie stukowe?

Map sensor
Sonda lambda?

W najbliższym czasie chcę się wybrać na regulację zapłonu ale jedyny znany mi kompetentny mechanik ma urlop do końca miesiąca. Z tym, że już sam próbowałem regulować i nic się nie zmieniło.
Victus
Znawca T4

10
Model:
Auto: T4 Multivan
podziekowal za post: 12 razy
otrzymal podziekowanie: 33 razy
Kontakt:

Re: Spalanie stukowe?

Post autor: Victus »

A jak z nagarem na sstarych świecach ? Jak rozgrzejesz silnik to czy zmienia dźwięk intensywność?
Czy silnik Ci się grzeje?
Jest też taka możliwość …login to view the rest of this post

This topic has 6 more replies

You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.

Zarejestruj się Zaloguj się

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tematy bez wersji silnika”