Problem z hamulcami cały czas gumowy pedał
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do godziny czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Posty mozna poprawiać do godziny czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
-
maniak37
- Początkujący T4
- 10
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Problem z hamulcami cały czas gumowy pedał
Witam wszystkich.
Jestem nowy na forum i mam pytanie. Wymieniłem praktycznie wszystko w swoim T4: vakum pompę, szczęki, klocki, sprężynki, linki ręcznego, pompę hamulcową i dzisiaj serwo na sprawną używkę, bębny starte minimetr względem wymiarów nowych bębnów, tarcze też jeszcze dobre. Korektor siły hamowania został zregenerowany. Dlaczego on niema hamulców. Dziwie się bo to jest prosty układ bez ABS-u.
Jestem nowy na forum i mam pytanie. Wymieniłem praktycznie wszystko w swoim T4: vakum pompę, szczęki, klocki, sprężynki, linki ręcznego, pompę hamulcową i dzisiaj serwo na sprawną używkę, bębny starte minimetr względem wymiarów nowych bębnów, tarcze też jeszcze dobre. Korektor siły hamowania został zregenerowany. Dlaczego on niema hamulców. Dziwie się bo to jest prosty układ bez ABS-u.
-
Ikis
- Forumowicz T4
- 11
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: T4
- otrzymal podziekowanie: 10 razy
- Kontakt:
Re: Problem z hamulcami cały czas gumowy pedał
Tłoczki hamulcowe pracują bez oporu? mają równą powierzchnię styku z klockiem? Łożyska kół nie mają luzów? (zanim to wyśmiejesz przemyśl...) Prowadniki zacisków pracują bez oporu? przewody elastyczne nie puchną? itd itd no i szczęki hamulcowe wyregulowane?
-
maniak37
- Początkujący T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Odpowietrzony jest dobrze i szczelny żadnych wycieków.Patrick pisze:Układ dobrze odpowietrzony? Szczelny?
W tym rzecz że szczęki i cały tył jest dobrze tył idealnie hamuje problem jest z przodem podejrzewam jeszcze że zaciski mogą być wadliwe i w tym jest problem.Ikis pisze:Tłoczki hamulcowe pracują bez oporu? mają równą powierzchnię styku z klockiem? Łożyska kół nie mają luzów? (zanim to wyśmiejesz przemyśl...) Prowadniki zacisków pracują bez oporu? przewody elastyczne nie puchną? itd itd no i szczęki hamulcowe wyregulowane?
-
Ikis
- Forumowicz T4
- 11
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: T4
- otrzymal podziekowanie: 10 razy
- Kontakt:
Przednie zaciski są tak proste w budowie że, naprawa ich to czysta przyjemność. Szybkim sposobem na sprawdzenie ich działania jest to jakiej siły trzeba użyć do wciśnięcia tłoczka. Rzecz w tym by pompa hamulcowa dociskała klocki a nie walczyła z pokonywaniem oporu zacierających się tłoczków i prowadnic zacisku. Sprawdź też czy w oprawie zacisku nie masz wybitych dołków ( w miejscu styku klocka z oprawą) gdyż wtedy też wystąpią problemy z hamowaniem. tarcza ciągnie klocki w dół a tłoczek pcha je poprzecznie i jeśli są te zagłębienia to zdarza się że, klocek ma jakby "pod górkę" w zależności oczywiście od kształtu zagłębień. Jeszcze jedna sprawa... czy klocki po wymianie miały czas się dobrze dotrzeć? przez pewien czas po wymianie hamulce nie mają pełnej siły hamowania ona narasta wraz z docieraniem się współpracujących elementów.maniak37 pisze:W tym rzecz że szczęki i cały tył jest dobrze tył idealnie hamuje problem jest z przodem podejrzewam jeszcze że zaciski mogą być wadliwe i w tym jest problem.
-
maniak37
- Początkujący T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Też to podejrzewałem zdejmę zaciski rozbiorę je i zobaczę co nie tak w nich jest ewentualnie kupie nowe jak zajdzie taka potrzeba bo to nie są jakieś tam wielkie koszty za zaciski.Ikis pisze:Przednie zaciski są tak proste w budowie że, naprawa ich to czysta przyjemność. Szybkim sposobem na sprawdzenie ich działania jest to jakiej siły trzeba użyć do wciśnięcia tłoczka. Rzecz w tym by pompa hamulcowa dociskała klocki a nie walczyła z pokonywaniem oporu zacierających się tłoczków i prowadnic zacisku. Sprawdź też czy w oprawie zacisku nie masz wybitych dołków ( w miejscu styku klocka z oprawą) gdyż wtedy też wystąpią problemy z hamowaniem. tarcza ciągnie klocki w dół a tłoczek pcha je poprzecznie i jeśli są te zagłębienia to zdarza się że, klocek ma jakby "pod górkę" w zależności oczywiście od kształtu zagłębień. Jeszcze jedna sprawa... czy klocki po wymianie miały czas się dobrze dotrzeć? przez pewien czas po wymianie hamulce nie mają pełnej siły hamowania ona narasta wraz z docieraniem się współpracujących elementów.maniak37 pisze:W tym rzecz że szczęki i cały tył jest dobrze tył idealnie hamuje problem jest z przodem podejrzewam jeszcze że zaciski mogą być wadliwe i w tym jest problem.
-
maniak37
- Początkujący T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Problem rozwiązany hamulce są zostaje teraz porządnie odpowietrzyć. Po uciążliwej pracy z hamulcami doszedłem do końca.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Fajnie byłoby napisać co było nie tak i jak zostało rozwiązane.
-
maniak37
- Początkujący T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Czekałem na odpowiedzi i zapytania co ? i jak ?. Wymieniłem zaciski jarzma i prowadnice tam był problem kosiło przy hamowaniu i klocek nie dociskał całą płaszczyzną i z tego wynikały problemy z hamulcami z przodu. A więc problem rozwiązany po długich zmaganiach z hamulcami w moim T4.