Wzbudzanie kontrolki lewego kierunku podczas hamowania

Kostki, przekaźniki, alarmy, światła, klaksony i inne cuda z kabli.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
Tomek-t4
Nowy T4

Answers: 0
10
Last active: -
Tematy: 1
Model:
Auto: T4
Kontakt:

Wzbudzanie kontrolki lewego kierunku podczas hamowania

Nieprzeczytany post autor: Tomek-t4 »

Witam na forum :)

Takie oto pojawiły się nowości w moim zabytku. Konkretnie objaw jest taki, że w trakcie zwiększonego poboru prądu - np. podczas naciskania hamulca zaczyna się świecić (choć trochę niezdecydowanie) kontrolka lewego kierunku na desce rozdzielczej.
Biorąc pod uwagę, że to akurat kontrolka lewego kierunku a nie prawego zapewne można iść tą podpowiedzią w jakimś kierunku poszukiwania - jak się domyślam przebicia do masy? Tylko gdzie proponujecie szukać w takim przypadku?

Dopowiem też, że już jakiś czas temu przestał poprawnie działać przełącznik nawiewu dmuchawy na chyba 3 pozycji. Chcę kupić nowy, ale na razie znalazłem tylko w trochę wysokiej cenie jeden http://allegro.pl/vw-t4-panel-ogrzewani ... 28999.html. Może ktoś ma zbędny sam taki włącznik dmuchawy?
W tej chwili włączanie nawiewu też powoduje wzbudzanie kontrolki lewego kierunku - im wyższy bieg dmuchawy tym bardziej wzbudza kontrolkę kierunku.
Tak samo jest przy włączaniu wstecznego czy dodatkowych świateł zewnętrznych wpiętych pod zapalniczkę.
Nawet radio przygasa i przycicha w momencie tego zwiększonego poboru.

Natomiast już dużo wcześniej zauważyłem, że na konektorkach klaksona nie ma pełnego napięcia - było chyba słabe 12. Nawet z tego powodu zmieniłem klakson na jakiś inny, bo poprzedni (oryginał) nie był w stanie się wzbudzić i wygenerować dźwięk. Teraz klakson przestał całkiem działać, ale możliwe, że ten zmieniony się "zużył" - jeszcze nie sprawdziłem w tej chwili jak wygląda doprowadzenie napięcia akurat tam.

Uprzedzam od razu, że sprawdziłem przewód masowy z aku do silnika/skrzyni - wraz z tym drugim - styki przeczyszczone, tam jest ok. Kiedyś był też naprawiany alternator, ale wg mnie też jest teraz ok, jest ładowanie. Akumulator stary miał zwarcie, został wymieniony na nowy. Dodatkowo naprawiłem też rozrusznik, więc teraz na tym nowym zestawie "kręci" jak głupi ;). Jednak gdzieś coś ucieka.

Wszelkie wskazówki mile widziane :)
Tomek-t4
Nowy T4

10
Model:
Kontakt:

Re: Wzbudzanie kontrolki lewego kierunku podczas hamowania

Dziękuję wszystkim za zainteresowanie tematem i wyświetlenie postu. Sprawa musi być trudna, skoro nie padła żadna wypowiedź. Ja swoją zatem uzupełnię jeszcze tym, że światła przednie w żaden sposób nie wpływają na to "osłabienie" widoczne w pozostałych przypadkach. Może to na coś naprowadza?

Pozdrawiam
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

Jeśli chodzi o klakson załóż przekaźnik w skrzynkę jak go nie masz.

Odnośnie tematu robiłeś swap czy masz jednak silnik 1.9 TD a nie TDI? Może tutaj jest jakaś maniana z kablami zrobiona byle jak..

Jeśli chodzi o elektrykę T4 to tutaj znajdziesz rozpiskę skrzynki
http://t4-wiki.de/wiki/Mehrfachstecker
podpowiem, że kierunkowskaz to blinker a światło stop to bremslicht
Każdą pozycję zaznaczoną na niebiesko w linku można kliknąć i będą widoczne dokładniejsze schematy
Tomek-t4
Nowy T4

10
Model:
Kontakt:

Dzięki, okazało się, że winna była jednak masa - niby dziwne, bo przewód masowy z aku był doskonale sprawdzony a jego mocowania na silniku oczyszczone...
Założenie dodatkowej taśmy śiatkowej z minusa bezpośrednio do masy przy aku rozwiązało te problemy :)
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

Skąd tą masę puściłeś na aku?
Tomek-t4
Nowy T4

10
Model:
Kontakt:

Jest przypięte do podstawy akumulatora - jak na foto :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”