Problem ustawienie rozrządu i pompy

Czyli wszystko co związane z silnikami diesla.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
Nefreteti
Początkujący T4

Answers: 0
13
Last active: -
Tematy: 2
Model:
Auto: T4 Multivan '93
podziekowal za post: 1 raz
Kontakt:

Problem ustawienie rozrządu i pompy

Nieprzeczytany post autor: Nefreteti »

Autko 1,9 TD z 93r przed wymianą pasków (ale bez rozrządu) chodziło pięknie. Po wymianie zaczęły się problemy z odpalaniem. Długo kręcił nie chciał odpalić, ale jak go pociągnąć (wiem - niedobrze) to palił natychmiast.
Sprawdziłam świece, wymieniłam wszystkie wężyki paliwowe, wymieniłam kostkę stacyjki, wymieniłam filtr paliwa - bez zmian. Przyszła pora na wymianę rozrządu. Mechanik miał duże problemy z ustawieniami po wymianie. I tu zdarzył się cud - auto zaczęło odpalać prawie od pyknięcia zamiast tego zaczęło "terkotać" wyraźnie nie paląc na jeden gar i gasnąć na wolnych obrotach. Naprawa rozpoczęła się od odpowietrzenia wtrysków. Potem wróciłam do domu, niestety pogoda mnie rozłożyła. Samochód od mechanika przyprowadził mąż informując, że problem leżał w ustawieniu pompy. Rano autko już nie odpaliło.

Mąż wyjechał, ja jestem sama z dzieckiem, więc za uwagi "oddaj do dobrego mechanika" dziękuję. Potrzebuję auto na już, i jak mechanik się do niego pochyli, muszę wiedzieć z czym może być problem i na co zwrócić uwagę. Dlatego dziękuję za rzeczowe odpowiedzi, bo sama fachowcem nie jestem, ale pogrzebać przy nim potrafię. Trochę sprzętu mam, więc co mogę sama sprawdzić będzie cenną uwagą.
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Re: Problem ustawienie rozrządu i pompy

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

Wniosek jest jeden, zmień po prostu mechanika
Nefreteti
Początkujący T4

13
Model:
Kontakt:

Bystrością mnie powaliłeś.

Proszę o pomoc bo nie mam czasu ani pieniędzy na poszukiwania. Piszę, bo chcę mieć jakiekolwiek pojęcie o wiedzy kolejnego "fachowca" podczas rozmowy., a nie obskoczyć drugie pół miasta szukając kogoś kto się zna. <paw>
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Tematy: 45
Model:
Auto: Caravelle
Opis: niech moc będzie z wami
podziekowal za post: 49 razy
otrzymal podziekowanie: 659 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Kenobi »

Skoro są takie problemy z ustawieniem i ciągle coś jest nie tak to może jest problem z klinem na wale,
jest o tym sporo napisane na forum
Nefreteti
Początkujący T4

13
Model:
Kontakt:

Dzięki poszukam.
Probe041

16
Model:
Kontakt:

Paski osprzętu nie mają nic wspólnego do problemów z odpalaniem.

Czy po odpaleniu koło pasowe na wale i koło napędzające pasek klinowy od wspomagania chodzą prosto? (raczej teraz to czy chodziły...)

Sprawdziłaś świece i całą resztę czy jakiś "mechanik" to robił? Przekaźnik od świec sprawdzony? Prąd dochodzi na świece? Bezpiecznik od świec żarowych pod maską przy aku cały?

Z tym rozrządem i tym co się stało potem to moim zdaniem ktoś mógł sajgonu narobić w silniku. Jaki kolor dymu się wydobywał jak auto tak paliło po wymianie rozrządu? Skoro było dobrze po "poprawkach" to sugeruję sprawdzić zasilanie świec, gruby kabel na bezpiecznik od świec z plusa na aku i wtedy próbować odpalić. O ile oczywiście z rozrządem jest wszystko ok.

Powalający bystrością pozdrawia
Nefreteti
Początkujący T4

13
Model:
Kontakt:

Samochód odpala na samostart. Z rury idzie niebieski dym. Przed robieniem rozrządu po odpaleniu dym znikał teraz utrzymuje się ale to może być wina temperatur.

Po wymianie pasków koła chodziły prosto. Świece sprawdzone na iskrę i urządzeniem. Przekaźniki mam 2 jeden nowy i na obu pracuje tak samo. Problem z kabelkiem prądowym do świec był, mechanik za mocno dokręcił nakrętkę i strzelił gwint dla pewności wymieniłam też świecę do której był podłączony na nową. A było to przed poprawką ustawień rozrząd - pompa. Bezpiecznik przy aku sprawdzony.

Autko dziś na samostart lub na zaciąg napewno by zapaliło, ale nie miałam przy sobie samosia. Ja mam wrażenie, że teraz ponownie nie dochodzi paliwo przy rozruchu lub jest zapowietrzony. Przy złym ustawieniu za to palił od pyku.

A teraz mi miło, zupełnie inna rozmowa. <england>
Probe041

16
Model:
Kontakt:

Podaj bezpośrednio prąd na świece i spróbuj odpalić
Nefreteti
Początkujący T4

13
Model:
Kontakt:

Dzisiaj już nie dam rady, jutro idę do pracy. Dopiero w poniedziałek mi się uda. Jesli odpali co to znaczy? Wtyczkę od czujnika temperatury odłączałam i to nic niedało.

Edyta:

I zastanawia mnie to,że przy inaczej ustwionej pompie palił od razu. To sugeruje, że problem raczej nie leży w świecach.
Ostatnio zmieniony 24 paź 2015, 16:18 przez slimak, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Post pod postem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Diesel”