AHY problem z rozruchem
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
pittrans
- Znawca T4
- 14
- Last active: -
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 14 razy
- otrzymal podziekowanie: 34 razy
- Kontakt:
AHY problem z rozruchem
Witam, mam problem z T4 Multivan 1999 AHY przy po rannym rozruchu, auto gdy stoi w garażu odpala w miarę normalnie, ale gdy stoi na dworze potrzebuje dłuższego rozruchu, czyli dłużej trzeba kręcić a nawet dwa razy, w momencie kiedy odpali pojawia się dym lekko niebieskawy oraz czuć ropę. Tylko przy pierwszym odpalaniu, później jest ok.
W auto wpakowałem już 5tyś ( rozrząd, hamulce tył i przód wszystko, klocki, tarcze , zaciski, przewody, czujnik temperatury itp.) i chciałbym się już cieszyć z jazdy. Bo autko jest naprawdę fajne. To jest moja druga t4(ajt).
Szukam albo dobrego mechanika w Zielonej Górze, albo porady co może należało by zrobić.
Pozdrawiam <vw>
W auto wpakowałem już 5tyś ( rozrząd, hamulce tył i przód wszystko, klocki, tarcze , zaciski, przewody, czujnik temperatury itp.) i chciałbym się już cieszyć z jazdy. Bo autko jest naprawdę fajne. To jest moja druga t4(ajt).
Szukam albo dobrego mechanika w Zielonej Górze, albo porady co może należało by zrobić.
Pozdrawiam <vw>
-
pittrans
- Znawca T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Re: AHY problem z rozruchem
Witam, diagnoza VAGiem wykryła tylko trzy błędy (banalne np. przewód masowy od wskaźnika paliwa ,itp.) , odnośnie ustawienia kąta wtrysku ,jaki powinien być kąt ? na CDFI są tylko dwa kąty 4,89 lub 5, 98. Ustawiłem po wczorajsze diagnozie na 5,98 , spróbuje metodą prób.
Pozdrawiam
Metoda prób i błędów lepsze 4,98 (pompa wtryskowa ciszej chodzi) , pojawiły się kolejne błędy
Moduł silnika zablokowany
Czujnik ciśnienia w kolektorze dolotowym - G71 zwarcie do B+
Pozdrawiam
Metoda prób i błędów lepsze 4,98 (pompa wtryskowa ciszej chodzi) , pojawiły się kolejne błędy
Moduł silnika zablokowany
Czujnik ciśnienia w kolektorze dolotowym - G71 zwarcie do B+
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Potrzebujesz program który poda ci rzeczywisty kąt jaki masz ustawiony w ludzkich jednostkach czyli stopniach przed lub za GZP.pittrans pisze:Metoda prób i błędów lepsze 4,98 (pompa wtryskowa ciszej chodzi)
AHY na wolnych obrotach przy rozgrzanym silniku powinien mieć kąt wtrysku w granicach 0.5 do 0.9 stopnia przed GZP czyli na VAGu BTDC.
Kąt wtrysku ustawia się płynnie więc nie wiem jak jakiś program może pokazywać tylko dwie wartości.
Co do błędów proszę o numery, a nie opisy bo opisy bywają bzdurne w różnych programach, a numer to konkret
-
pittrans
- Znawca T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Korzystam z uprzejmości mechanika(kolegi), u niego na CDIF (taki ma tylko komp. diagnostyczny) pokazuje dwie możliwości ustawienia kąta dla tego silnika, czyli muszę poszukać kogoś z VAG , a odnośnie błędów to CDIF tak opisuje po usunięciu auto ożywia się . Pojawiło się jeszcze delikatne pływanie na wolnych obrotach jest odczuwalne na lewarku lub gdy trzyma się drzwi otwarte. Już pomału brak mi nerwów i pomysłów oraz finansów .
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
pittrans
- Znawca T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Witam, w końcu jest tak jak powinno być . Czyli silnik równo chodzi ładnie się wkręca, tak jak Kenobi pisał potrzebny był konkretny człowiek z odpowiednim sprzętem . Po wymianie rozrządu na punkty ręce mi opadły. Ciężko palił , nie równa praca, oraz brak życia w silniku. Zapłon był opóźniony .Koszt ustawienia i diagnozy nie duży ale jaki efekt . Jeszcze raz dzięki za pomoc