stukanie w silniku 1.9 td

Czyli wszystko co związane z silnikami diesla.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
MAREKABL
Początkujący T4

Answers: 0
15
Last active: -
Tematy: 4
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 2 razy
Kontakt:

stukanie w silniku 1.9 td

Nieprzeczytany post autor: MAREKABL »

Witam, odkąd posiadam t4 zawsze silnik terkocze stuka , trudno nazwac ten odgłos,zakupiony od handlarza ok 5 lat temu.Podczas zakupu myslałem ze tak musi byc, kilka miesiecy po zakupie wymienione hydropopychacze poprawa minimalna,po wymianie wałka rozrządu na inny używany znowu jest poprawa, (wałek miał zjechane niektóre krzywki) ale mimo to silnik terkocze jako całosc , nie słychac w nim pojedynczego cykania popychacza tylko wiele róznych dzwięków.Przebieg nie znany ale stawiam na ok 300tyś km.Cisnienie oleju jest niskie , na dole 1bar, u góry o,5 bara.pomiary w były wykonane na ciepłym silniku kilka lat temu.niedawno wymieniłem pompe olejuale stukanie silnika nie ucichło.Olej 15w40 po zakupie auta a obecnie 10w40Moim zdaniem za mało oleju dopływa do głowicy i hydropopychacze nie napełniaja sie wystarczajaco olejem, zmierzam w kierunku dysz natrysku tłoka- czy w silniku ABLl jest takie ustrojstwo? czy mozliwe jest gubienie cisnienia przez wadliwa dysze?
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Re: stukanie w silniku 1.9 td

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

Dysze są, a ciśnienie oleju stanowczo za niskie w głowicy
Dziadek
Początkujący T4

12
Model:
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Dziadek »

Po wymianie pompy oleju sprawdzałeś jakie jest ciśnienie, może jest źle ustawiony kąt wtrysku i silnik chodzi jak traktor, może wtryski tak terkoczą.
MAREKABL
Początkujący T4

15
Model:
Kontakt:

Witam, dziekuje za odpowiedzi, Cisnienie oleju u góry na zimnym na wolnych obrotach ok 4 bary i silnik jest głośny, na gorącym silniku u góry na wolnych obrotach jest ok 0,8 bara a na wysokich obrotach ponad dwa bary i silnik głośny więc sam juz nie wiem.... szkoda ze nie zmierzyłem cisnienia oleju tuż przed wymiana pompy oleju.Kąt wtrysku był sprawdzany kilka razy- ustawianie na bolec włozony w koło pasowe od pompy, podczas próby delikatnego przestawienia kąta silnik pracował nie równo lub puszczał bąki itp.wtryski pewnie tez terkoczą -jak mozna temu zaradzic?Postaram sie nagrac odgłos mojego silnika.
Dziadek
Początkujący T4

12
Model:
Kontakt:

Jeśli przestawianie kąta daje takie efekty to sprawdź jeszcze ustawienie rozrządu.
Napisz skąd jesteś
MAREKABL
Początkujący T4

15
Model:
Kontakt:

Sprawdzenie kąta wtrysku i sprawdzenie rozrzadu to dla mnie to samo- wszystko musi byc na znakach, jestem z okolic Torunia, Dzis nie bede robił hałasu ale jutro nagram dzwięk i zapodam.
Dziadek
Początkujący T4

12
Model:
Kontakt:

Masz pw
henry
Forumowicz T4

12
Tematy: 2
Model:
Auto: t4
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: henry »

sworznie tłokowe też mogą nieżle hałasować
MAREKABL
Początkujący T4

15
Model:
Kontakt:

Nagrałem dzwięki mojego klekota <bezradny> https://www.youtube.com/watch?v=qzO2AvN ... e=youtu.be moze ktoś oceni swoim uchem? dwa linki, ciepły i zimny silnik https://www.youtube.com/watch?v=IkzYjjE ... e=youtu.be
Ostatnio zmieniony 04 sty 2015, 18:13 przez MAREKABL, łącznie zmieniany 2 razy.
chemik211
Ikona forum

16
Tematy: 57
Model:
Auto: ...
podziekowal za post: 39 razy
otrzymal podziekowanie: 150 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: chemik211 »

Sciągnij dekiel zobacz czy popychacze nie mają za dużego luzu w gnieździe, co do stuków to cofnij lekko zapłon
MAREKABL
Początkujący T4

15
Model:
Kontakt:

Witam ,dziekuje za podpowiedzi,dekla jeszcze nie zdejmowałem i zapłonu tez nie opózniałem ,(czekam na okazje) ale zmontowałem próbnik do wtryskiwaczy i wykreciłem wtryski- dwie sztuki otwieraja przy cisnieniu 160 barów , jeden przy 140 barów a jeden to trudno było wyczuc bo jakis paproch siedział i wystawał przez otwór którym pracuje iglica wtryskiwacza i nie domykał sie do konca, te dwie sztuki ustawiłem tez na 160 barów za pomoca podkładki wycietej z puszki od wd 40 -trzeba było ja mocno zjechac papierem sciernym bo była za gruba,efekty sa bo nawet sasiadka stwierdziła ze auto moje ciszej chodzi. Teraz słychac tylko ten stukot a pozostałe dzwieki mocno uciuchły.znalazłem na innym forum ktos miał podobny stukot silnika ( załącznik z dzwiękiem silnika) po rozebraniu silnika okazało sie ze tłok ma slady przytarcia i latał luzno w cylindrze .
MAREKABL
Początkujący T4

15
Model:
Kontakt:

Witam ponownie,sprawdzałem ustawienie rozrządu i jest ok, podczas próby opóznienia wtrysku nic sie nie zmienia a gdy przesadze z opóznianiem to puszcza niebieskie baki i nie równo chodzi, najlepiej chodzi i odpala jak ustawię na bolec, Dysze natrysku tłoka zastąpiłem dyszami z zalutowanymi otworami-cisnienie oleju na wolnych obrotach wzrosło o ok 0,5 bara czyli mam teraz na wolnych u góry ok 1,3 bara na ciepłym, stukanie nie ucichło.Popychacze w gniazdach maja lekkie luzy ale wszystkie maja ten luz podobny ,Kręciłem rozrusznikiem bez dekla - stukniecie jest co obrót wałka rozrzadu i jest w momencie GMP w momencie gdy trzecia i siódma krzywka od lewej zaczynaja wciskac popychacze, luzu miedzy popychaczami a krzywkami brak,chyba podmienie wałek rozrzadu.Nasuwa mi sie pomysł- czy mozliwy jest luz miedzy zaworem a popychaczem mimo ze nie ma luzu pomiedzy popychaczem a wałkiem?moze opiera sie szklanka o podkładke na spręzynie? ta głowica była kiedys w warsztacie w mojej okolicy Wszystko niby sprawdzili planowanie prowadnice zawory a poprawy brak-to było ok 4 lata temu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Diesel”