Prosba o pomoc z weryfikacja nosnosci

Wahacze, amortyzatory, sprężyny, hamulce, maglownice.
Jak nie tracić kontaktu z drogą.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do godziny czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
ODPOWIEDZ
daleksan
Początkujący T4

11
Model:
Auto: T4Westfalia
podziekowal za post: 4 razy
Kontakt:

Prosba o pomoc z weryfikacja nosnosci

Post autor: daleksan »

Witam,

mam wielka prosbe. Prosze o pomoc z werdyktem, czy podane alu felgi sa odpowiedne do mojego T4.

Kilka miesiecy temu zdarzyl mi sie nieprzyjemny incydent. Wyjezdzajac od mechanika po kilometrze popuscilo mi kolo, dysk wyryl w alu feldze rowek tak, ze kolo stracilo szczelnosc i uleglo zniszczeniu. Mechanik zdejmowal poprzedniego dnia to kolo. Twierdzil, ze w nocy ktos probowal mi zwinac to kolo, ale ten ktos niby nie zdjal go do konca.. ja tam podejrzewam swoje - duzo prawdopodobniejsza opcja jest, ze to mechanik zapomnial go dokrecic. Niemam zadnych dowodow na zadna z opcji, wiec nie ma co robic werdyktu. Prawdopodobienstwo jest jednak na jego niekorzysc, tyle moge o tym sadzic.

Mechanik obiecal rekompensate. Od razu odradzil naprawianie uszkodzonej felgi. Powiedzial, ze kupi mi nowa. Po kilku tygodniach powiadomil mnie, ze felgi, ktore mam, nie da rady juz zamowic - nie sa produkowane a na wrakowiskach niczego takiego nie znalazl. Po serii mniejszych lub wiekszych naciskow wreszcze nastal upragniony moment, gdy moja Westy stanela na czterech nowych felgach (nowych = uzywanech w dobrym stanie). Jednak gdy zobaczylem te felgi, troszke ogarnely mnie obawy, czy oby nosnosc jest ok.

Konkrety: mam T4 Westfalia/California 1.9 TD. W papierach widze masa 1918kg, max dopuszczalna 2810kg, max dopuszczalna masa na os przod/tyl to 1430/1430kg.

Felga: oryginalna 15 calowa felga Audi 8E0 601 025. Dodatkowe numerki, ktore na niej widze to AS10 62, 48/02, 34812 a. Jezeli to wniesie dodatkowe informacje, moge wstawic zdjecie felgi (od srodka, z numerkami). Tutaj [1] znalazlem niby nosnosc tych felg:

Partnumber: 8D0 601 025 N > 575 kg each wheel (Audi B5 S4)
Partnumber: 8E0 601 025 L > 625 kg each wheel (Audi B6 S4)
Partnumber: 8E0 601 025 P > 625 kg each wheel (Audi B5 S4) winter-wheel

Zakladam, ze mam wersje N, chociaz zadnego N nie widze.

Moja Westy jezdze sam, max z jednym pasazerem, do tego z 50 litrow wody, rower z tylu, troche ciuchow, jedzenie, wiecej obciazenia raczej nie ma. Nie uzywam jej do przewozenia sloni itd. Bardzo prosze o opinie, czy z tymi felgami mozna jezdzic bezpiecznie, czy powinienem kontynuowac szamotanie z mechanikiem o cos innego. Z gory bardzo dziekuje.

Pozdrawiam

d

[1]
http://www.vwt4forum.co.uk/archive/inde ... -4599.html
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

15
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 780 razy
Kontakt:

Re: Prosba o pomoc z weryfikacja nosnosci

Post autor: Probe041 »

Oczywiście, że te felgi się nie nadają i tłumaczenia że jeździsz sam nic tu nie zmieniają. A dlaczego to już chyba sam wiesz :)

Wesołych!

This topic has 7 more replies

You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.

Zarejestruj się Zaloguj się

ODPOWIEDZ

Wróć do „Koła, układ kierowniczy, hamulce i zawieszenie.”