Wymiana oleju w tylnym moście i skrzyni biegów

4x4 w T4 – dział tylko dla wybranych.
Naprawy visco, dyferencjałów i przeróbki.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
Jacek J
Forumowicz T4

15
Model:
Auto: T4 Multivan Syncro
Opis: rocznik 1995
podziekowal za post: 15 razy
otrzymal podziekowanie: 9 razy
Kontakt:

Wymiana oleju w tylnym moście i skrzyni biegów

Post autor: Jacek J »

Daję ten temat w dziale syncro, bo jakoś gdzie indziej nic nie znalazłem.
Polska literatura całkowicie milczy na temat tylnego mostu i tak się zastanawiam ile i jakiego oleju tam powinno być i jaki poziom względem otworu wlewowego?

Jak chodzi o skrzynię biegów, to doczytałem się, że do 02D (według T4 wiki chyba taką mam, ale oznaczenia na niej jakoś nie znalazłem) wchodzi 3l oleju syntetycznego 75 w90 i polecają Castrol TAF-X.
Poziom oleju ok. 10 mm poniżej otworu wlewowego.
Chociaż z rysunków z T4 wiki wynika nieco inaczej, bo 5 mm poniżej otworu.
http://www.t4-wiki.de/wiki/Getriebe%C3%B6l

Widzę u siebie na przodzie skrzyni biegów śrubę wlewową i od spodu spustową, jednak zastanawia mnie trzecia śruba wyglądająca ni to na spustową ni to na wlewową, położona jest na tylnej części rozdzielającej napęd na półosie i tylny wał napędowy, jest z lewej strony z boku, ale dość nisko położona, dużo niżej niż przedni otwór wlewowy.
Zastanawiam się czy to jest jakiś dodatkowy otwór do spuszczania albo dolewania z tej części skrzyni?
Jacek J
Forumowicz T4

15
Model:
Auto: T4 Multivan Syncro
Opis: rocznik 1995
podziekowal za post: 15 razy
otrzymal podziekowanie: 9 razy
Kontakt:

Re: Wymiana oleju w tylnym moście i skrzyni biegów

Post autor: Jacek J »

Trochę sam się czegoś dowiedziałem o tylnym moście, bo podpytałem się w serwisie VW.
Mówią że wchodzi tam litr oleju, więc jak spuszczę i potem naleję…login to view the rest of this post

This topic has 2 more replies

You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.

Zarejestruj się Zaloguj się

ODPOWIEDZ

Wróć do „Syncro”