Mam kłopot :
Auto jest po kolizji 4 zaworów z tłokami ale już po remoncie - wtopiłem 3.2 tyś - nowe pierscienie, głowica cała zregenerowana itd. Było ok - odpalał bez problemu tak jak przed awarią. I nagle zaczeło się - po nocnym staniu auto normalnie odpalało, ale wystarczyło dodać gazu nawet lekko (i odpuścic) i wtedy sie jazda zaczynała - miał zupełnie inny dźwięk (czołgowy) - obroty spadały i klekotał jak głupi a zdażało się że po chwili takiego chodzenia gasł ... Poczym nie było większego problemu z ponownym odpaleniem i tu loteria - albo chodził od początku normalnie i już nie było problemu po dodaniu gazu albo dalej to samo - trzeba było odczekać na wolnych obrotach i wszystko wracało do normy - auto normalnie jechało.
Było tak po każdym dłuższym postoju - ale jak oddałem do mechanika to oczywiście na 2 odpalenia 2 x odpalił normalnie i nie było kłopotu po dodaniu gazu(po 2 nockach).
Chciał dorzucić zaworek zwrotny - już mam jak się okazało więc powiedział że pompa i trzeba dac do pompiarza.
Nie ufam temu mechanikowi - mysle ze mogł coś spieprzyć w czasie remontu silnika - jesli tak to co to mogłoby być i czy z dużymi zdolnościami w mechanice dam rade ?
Teraz chciałem pojechać do znajomego mechanika ale zapomniałem się - dodałem gazu - wyłączył się i teraz tylko pogada przez ułamki sekund i tyle. Już aku padł - ładuje teraz.
Słyszałem o pompce do dopompowywania ropy do pompy - ktoś coś wie ? :)
Aaa i czy ja dobrze wyczytałem że ta pompa wtryskowa jest jednocześnie pompa paliwa z baku ? (Może głupie pytanie ale dotychczas w moich autach pompa byla w baku :D)
Pomóżcie !
Odpala ale po dodaniu gazu szaleje - Pompa ?
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
ostryt4
- Znawca T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 67 razy
- Kontakt:
Re: Odpala ale po dodaniu gazu szaleje - Pompa ?
Jeśli chodzi o pompę to tak, masz dwie w jednym, wstępna od zaciągania paliwa ze zbiornika i sekcja tłocząca na wtryski.
-
ToJaMot
- Forumowicz T4
- 12
- Last active: -
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: Multivan 92'
- podziekowal za post: 3 razy
- Kontakt:
Re: Odpala ale po dodaniu gazu szaleje - Pompa ?
No to widze że jakaś nowinka bo nikt nie wie :<.
Auto wreszcie odpaliło - po przekatowaniu rozrusznika i na resztce 3 akumulatora :D (pamiętałem żeby dać się schłodzić rozrusznikowi)
Kłopot dalej mam, ale poprostu sie nauczyłem dać mu pochodzić chwile po dłuższym postoju i jest si :).
Auto wreszcie odpaliło - po przekatowaniu rozrusznika i na resztce 3 akumulatora :D (pamiętałem żeby dać się schłodzić rozrusznikowi)
Kłopot dalej mam, ale poprostu sie nauczyłem dać mu pochodzić chwile po dłuższym postoju i jest si :).