Nośność opon - reinf., c, xl itp.

Wahacze, amortyzatory, sprężyny, hamulce, maglownice.
Jak nie tracić kontaktu z drogą.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do godziny czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
ODPOWIEDZ
Tasman
Początkujący T4

Answers: 0
12
Last active: -
Tematy: 3
Model:
Auto: syncro
Kontakt:

Nośność opon - reinf., c, xl itp.

Nieprzeczytany post autor: Tasman »

Witam, chodzi mi o prostą rzecz. Na wlepce mojego busa d/t opon, stoi tak: 195/70 Reinf. 97s, 205/65 Reinf. 99t, 215/65 reinf. 102h. Teraz tak, z opisów w necie wynika, ze opony ogólnie dzielimy na "zwykłe" jako zastosowanie do sam. osobowych, "wzmocnione" (typu rein, xl, itp) są oponami o innej, wzmocnionej konstrukcji zachowują troche komfortu, ale mają większą nośność i są do aut osob/tow, cięższych/szybszych osob. i dostawczych, oraz "c" -ciężarowe, i tyle.
Pytanie moje jest takie: 1 - dlaczego między 1 a 3 oponą jest taka różnica nośności? tj. 97 odpowiada 730kg na opone, a 102 to 850, różni je 120 kg!! czy nie byłoby logiczne podać min nośność dla kilku wymiarów opon? z tego wynika pytanie nr 2 - opona wzmocniona 215/65 102h nie występuje na rynku, xl dla tego wymiaru ma nosnosc 100, a 102 to juz opona c, a opony c nie chcę, bo ma być reinf. I Najważniejsze pytanie 3- dlaczego nośność rośnie z wymiarem? Pozdrawiam.
chemik211
Ikona forum

16
Tematy: 57
Model:
Auto: ...
podziekowal za post: 39 razy
otrzymal podziekowanie: 150 razy
Kontakt:

Re: Nośność opon - reinf., c, xl itp.

Nieprzeczytany post autor: chemik211 »

A dlaczego nie chcesz C bardziej wzmocniona
Tasman
Początkujący T4

12
Model:
Kontakt:

mam właśnie c, ale poprzednio miałem reinf. i stwierdzam jeżdżąc po górach i dziurach, ze sa za twarde. Chciałem wrocić do reinf. tylko najszersze jakie można, bo dostałem takie alufelgi, które głupio wyglądają na wąskich oponach. Ale okazuje się j.w., opona 215 100h ma za małą nośność mimo, ze 195 ma tylko 97 jest dobra.
chemik211
Ikona forum

16
Tematy: 57
Model:
Auto: ...
podziekowal za post: 39 razy
otrzymal podziekowanie: 150 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: chemik211 »

Tasman pisze:
mam właśnie c, ale poprzednio miałem reinf. i stwierdzam jeżdżąc po górach i dziurach, ze sa za twarde. Chciałem wrocić do reinf. tylko najszersze jakie można, bo dostałem takie alufelgi, które głupio wyglądają na wąskich oponach. Ale okazuje się j.w., opona 215 100h ma za małą nośność mimo, ze 195 ma tylko 97 jest dobra.
A jaka szerokość felgi że chcesz 215 ?? Powiem ci że w google wpisałem ten rozmiar i nośność i jest troszku tych opon więc źle szukałeś
Ostatnio zmieniony 12 paź 2014, 17:58 przez chemik211, łącznie zmieniany 1 raz.
Kubek
Kierowca T4

16
Tematy: 27
Model:
Auto: VW T4 Fake Syncro
podziekowal za post: 42 razy
otrzymal podziekowanie: 65 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Kubek »

Sluchaj.zagladnij sobie pod maske na wlepe. Tam masz podane nacisk na przednia I tylna os swojego samochodu. U mnie jest to 1380 i 1330kg. Czyli w moim przypadku opona o nosnosci 95xl jest wystarczajaca aby ja zalozyc na przod a opona 94xl na tyl i aby moje auto przeszlo przeglad w NL. Zaznaczyc tytaj musze.ze woze pszczoly luzem .
Moim zdaniem musisz przeanalizowac sobie , do czego sluzy ci twoj bus. Jezelj wozisz spore ciezary to zakladaj opony z nosnoscia 99 w gore. Jezeli zas auto sluzy ci do przemiszczania sie z punktu A do punktu B to smialo zakladaj 97xl.
Tasman
Początkujący T4

12
Model:
Kontakt:

Dzieki za podpowiedzi, zrobie tak jak radzisz Kubek, dam 215 xl 100 mimo, ze powinny byc 102. Myśle, ze wystarcza na ciężary do 600kg i sporadycznie. Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Koła, układ kierowniczy, hamulce i zawieszenie.”