Problem ze wspomaganiem hamulca.

Wahacze, amortyzatory, sprężyny, hamulce, maglownice.
Jak nie tracić kontaktu z drogą.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do godziny czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
robibenkenobi
Nowy T4

Answers: 0
15
Last active: -
Tematy: 0
Model:
Auto: t4
Kontakt:

Re: Problem ze wspomaganiem hamulca.

Nieprzeczytany post autor: robibenkenobi »

Witam wszystkich, pozwolę się podłączyć pod ten wątek aczkolwiek problem mam niejako odwrotny, otóż...
po wciśnięciu pedału hamulca powoli zostaje on wciągnięty prawie do podłogi, wrażenie jakby pompa przepuszczała przez sekcje
wymienione zostały... płyn, pompa ( a właściwie dwie, jedna ciekła) szczęki i cylinderki tył, wężyki gumowe i uszczelnienie tłoczków (a nawet 1 tłoczek) przód
co ciekawe, wypięciu przednich zacisków i zaślepieniu wężyków hamulec (tylko tył) jest taki jak powinien być (wysoki i nie wciąga pedału) wystarczy jednak podłączyć choć jeden zacisk i sytuacja się powtarza... próbowaliśmy już zamieniać przewody na pompie by układ nie był "po przekątnej" nic to jednak nie pomogło
układ nie ma żadnych wycieków zadajemy sobie więc pytanie gdzie podziewa się ten płyn gdy pedał wpada do podłogi?????
zacisk?? lecz co może być nie tak w zacisku, nie jest z gumy i nie rozciąga się...
nie mam już zielonego pojęcia co z tym zrobić, proszę więc o jakieś rady

aha... jeszcze jedno, zablokowaliśmy tłoczki zacisku by wyeliminować ewentualne wady tarcz, klocków czy ślizgów - bez rezultatu
grzesiex
Znawca T4

16
Tematy: 7
Model:
Auto: T4
Opis: Krzywy ryj
otrzymal podziekowanie: 83 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: grzesiex »

Zablokuj mechanicznie na czas próby w warsztacie korektor siły hamowania tylnej osi.
robibenkenobi
Nowy T4

15
Model:
Kontakt:

po kawie spróbuję :) choć nie wierzę w pomyślność gdyż odłączyliśmy też cały tył i pedał wpadał gdy zaś podłączony jest sam tył jest jak w fabrycznie nowym aucie, ale w związku z brakiem pomysłów własnych i ten przyjmiemy, zaczynam już wierzyć w krasnoludki i inne chochliki :)
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Tematy: 45
Model:
Auto: Caravelle
Opis: niech moc będzie z wami
podziekowal za post: 49 razy
otrzymal podziekowanie: 659 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Kenobi »

w takich przypadkach zazwyczaj trzeba sprawdzanie zacząć od nowa, pomimo, że się uznaje iż wymienione elementy są sprawne
mam np. na myśli pompę o której piszesz, że jedna po wymianie ciekła lub wężyki ( nie w T4 ale w osobówce tak miałem - nowe wężyki, a puchły przy wciśnięciu hamulca ). czy same pompy kupowałeś nowe markowe typu TRW lub ATE ?
sporo na forum jest przypadków gdzie w pewnych awariach ktoś się upierał, że wszystko wymienił ,a nie działa jak należy i zazwyczaj okazywało się właśnie, że mimo małego prawdopodobieństwa jedna z wymienionych części jest nadal wadliwa lub źle zamontowana
robibenkenobi
Nowy T4

15
Model:
Kontakt:

witam ponownie...
ciąg dalszy historii był następujący... pojechaliśmy na zaprzyjaźnioną stację diagnostyczną i.... siła hamowania jest "po byku" :D nawet za drugim razem, gdy za pierwszym pedał jest "w podłodze" dziwne, ale to fakt...
co do Twojej uwagi Kenobi o wężykach, wykluczam je, gdyż zaślepkę wkręciłem właśnie w nie i pedał nie schodził, początkowo zaślepiałem na pompie. Źle zamontowaną pompę też raczej wykluczam, gdyż nie jest to pierwsza, wymieniana przeze mnie pompa i raczej robię rzeczy dokładnie

.... a tak, by dodać komizmu całej tej sytuacji, dziś ktoś przyłożył w to auto z tyłu, widocznie miał gorsze hamulce :D:D:D

dziękuję kolegom za sugestie i pomoc, jeśli jednak znajdzie się ktoś, kto miał podobny przypadek - chętnie poczytam sobie
gruszka
Forumowicz T4

15
Tematy: 12
Model:
Auto: transporter
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: gruszka »

witam. podepne sie pod temat hamulców. Wczoraj podczepilem przyczepe i z zatrzymaniem sie miałem spore problemy. To nie były hamulce tylko spowalniacze. Objaw mam taki ze pedał hamulca jest cały czas gumowaty nawet jesli zgasze silnik i pompuje go. Wciskam go do oporu , odpalam silnik i nie ma zadnej reakcji, pedał nie opada tak jak to powinien zadzialac gdy ssie vakum. A pompa ssie ladnie tzn palca wciaga ze trudno oderwac od rurki. Zeby sie zatrzymac to musze naprawde mocno wciskac pedal a kół i tak nie zablokuje. podpowiedzcie czy to padło servo czy moze cos innego. zastanawia mnie tylko ze pedal nie robi sie twardy. moge lupic servo za 45 pln niedaleko mnie. Piszecie ze wymiana to pare godzin pracy. Macie panowie jakąś instrujcje co po kolei i jak sie to ew robi? pozdrawiam
gruszka
Forumowicz T4

15
Model:
Kontakt:

co jest chłopaki? nikt nie chce w sprawie hamulcow pomoc? taka wazna sprawa a Wy nic nie podpowiadacie.
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Model:
Kontakt:

chodzi ci o diagnozę czy jak wymienic serwo
zacznij od wyciągnięcia lub rozszczelnienia połączenia serwa z wężem od vakum - powinieneś usłyszec syk zasysanego powietrza = będzie pewnośc, że serwo szczelne
gruszka
Forumowicz T4

15
Model:
Kontakt:

servo musi byc szczelne bo jak wyciagam fajke z serwa to zaciaga powietrze i puszcza podcisnienie. tylko pedal jakis gumowy zawsze i objawy ak wyzej pisalem. jutro postaram sie wymienic plyn hamulcowy. pewnie w ukladzie jest jeszcze ten z 93 roku.
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Model:
Kontakt:

gumowy pedał to faktycznie może byc płyn lub zużyte wężyki te gumowe - puchną pod wpływem ciśnienia
martin88007
Początkujący T4

15
Tematy: 11
Model:
podziekowal za post: 1 raz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: martin88007 »

Witam od niedawna tez mam taki objaw ze po parokrotnym wcisnieciu pedału hamulca robi się twardy i nie chce hamowac dodam ze jakies 7 miesiecy temu zaraz po kupnie auta mialem zmieniana pompe vacum na jakis zamiennik za ok 250 zł z allegro poprzednia lekko stukala i troche dziwne ale byla to pompa rocznikowo do 94 roku nr części 075145101a pierburg w dlatego ja wymienilem na nowsza prawidłową 074145101a. Auto z roku 1998 2.4d. Teraz tez lekko stuka no i jest ten problem z hamowaniem na pompie starego typu pamietam ze wszystko bylo ok . I mam pytanie czy moge spowrotem zalozyc tą starą pompe i jeździć nic sie nie stanie ? i czy taka zmiane mozna samemu wykonac ? jest to trudne ?
Roberto32
Początkujący T4

16
Tematy: 5
Model:
podziekowal za post: 1 raz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Roberto32 »

Witam. Minęło troszkę czasu a ja ostatnio pojechałem do mechańika i napokmńialem mu o problemie z hamulcem. Ten za 20 zł coś rozebral i wyczyścil. Hamulec jak nowy. Niestety nie wiem co bo mi nie powiedział :)
jacekam
Nowy T4

15
Model:
Auto:
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: jacekam »

Dzień dobry.
Może już było ale tak dla potomnych o pompie vacum http://www.ms-motor-service.cn/ximages/ ... pl_web.pdf
byry007
Początkujący T4

12
Tematy: 2
Model:
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: byry007 »

A na co wskazuje usterka ze pedal hamulca twardy ? Wcześniej miałem problem ze za 2 .3 razem twardniał a wczoraj nagle podczas jazdy nagle twardy serwo padło ?
slimak
Ikona forum

16
Tematy: 102
Model:
Auto: Mixt
podziekowal za post: 17 razy
otrzymal podziekowanie: 310 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: slimak »

Niesprawne serwo lub nieszczelny układ podciśnienia. Czasem niesprawny zaworek zwrotny.
byry007
Początkujący T4

12
Model:
Kontakt:

Dzięki za szybko odp jak po sprawdzać poszczególne elementy żeby wykluczyć co dobre a co nie ?
byry007
Początkujący T4

12
Model:
Kontakt:

Pękła obudowa i dlatego wyciek oleju jest
mecenas15
Nowy T4

11
Model:
Auto: T4 Multivan
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: mecenas15 »

Witam po przeczytaniu tego wątku chciałbym opisać mój problem T4 2,5 TDI 2002r. podczas naciskania pedału hamulca słyszę dziwne odgłosy stukania w silniku jakby zawór klepał, pedał hamulca odnoszę wrażenie jakby powoli się obniżał, powtarza się to co jakiś czas może ktoś miał podobny problem.
chemik211
Ikona forum

16
Tematy: 57
Model:
Auto: ...
podziekowal za post: 39 razy
otrzymal podziekowanie: 150 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: chemik211 »

Szukajka działa więc wystarczy poszukać, pompa vacu
mecenas15
Nowy T4

11
Model:
Auto: T4 Multivan
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: mecenas15 »

Witam dzięki chemik211 znalazłem wątek pompa vacu i wszystko stało się jasne, ale trzeba wiedzieć co wpisać w wyszukiwarkę - co stuka?.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Koła, układ kierowniczy, hamulce i zawieszenie.”