Witam,
Mój VW
t4, 94r, 1.9D , krótki.
Problem tkwi w tym iż zrobiło mi się spięcie przy wymianie żarówki w podświetleniu 'paki' i spaliło bezpiecznik, dodatkowo miałem problem z odpaleniem (rozrusznik w ogóle nie ruszył) , ale po poruszeniu skrzynką bezpieczników wszystko wróciło do normy.
Drugi zasadniczy problem to brak świecenia diody ostrzegającej o braku ładowania na desce rozdzielczej (po przekręceniu zapłonu w czasie kiedy grzeje świece), czasem zaświeci, a czasem nie choć ostatnio nie świeci już w ogóle. Zaczynam się trochę bać bo tyle co zmieniłem alternator na BOSHA 70A bo poprzedni się zatarł (mechanik nie zmienił łożysk przy regeneracji VALEO i dosłownie w momencie szlag go trafił). Sprawdzałem miernikiem ładowanie, 14.5V po przygazowaniu jak wzbudzi się alternator. Mógłby mi ktoś mniej więcej określić, który i jaki kolor mają kable wchodzące do tablicy tylnej? Te od alternatora? Może tam mi się coś rozpięło.
Z góry dzięki i pozdrawiam
ps. Przepraszam za brak składni, późno i nie zrobiłęm korekcji, już powinno być zrozumiałe.
Spięcie lampki tylnej, brak wzbudzenia ładowania.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
tolek
- Nowy T4
- 13
- Last active: -
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
-
Nefreteti
- Początkujący T4
- 13
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4 Multivan '93
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Re: Spięcie lampki tylnej, brak wzbudzenia ładowania.
U mnie był podobny problem:
- zwarcie na podświetleniu tablic rej.
- brak kontrolki ładowania akumulatora
- podskakujący wskaźnik obrotościomierza
Okazało się, że jest luz w gnieździe wtyczki zegarów (podłużne). Podłożyłam kawałek plastiku (pasował z plastikowej miękkiej doniczki) i jak ręką odjął.
Odpowiadam późno, ale może komuś się przyda.
- zwarcie na podświetleniu tablic rej.
- brak kontrolki ładowania akumulatora
- podskakujący wskaźnik obrotościomierza
Okazało się, że jest luz w gnieździe wtyczki zegarów (podłużne). Podłożyłam kawałek plastiku (pasował z plastikowej miękkiej doniczki) i jak ręką odjął.
Odpowiadam późno, ale może komuś się przyda.
-
Seood
- Początkujący T4
- 11
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: T4 Doka
- podziekowal za post: 3 razy
- Kontakt:
Re: Spięcie lampki tylnej, brak wzbudzenia ładowania.
Chodzi o wtyczkę do zegarów prędkościomierza/wskażnika paliwa etc., tak ?