2,4d czarna maź w kolektorze ssącym

Czyli wszystko co związane z silnikami diesla.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
killgore
Nowy T4

Answers: 0
15
Last active: -
Tematy: 1
Model:
Auto: T4 Caravelle
Kontakt:

2,4d czarna maź w kolektorze ssącym

Nieprzeczytany post autor: killgore »

Witam,
ostatnio przy okazji wymiany uszczelniaczy pokrywy zaworów w swoim 2,4d (rocznik 91) zauważyłem że rurka która łączy pokrywę zaworów z kolektorem ssącym jest cała zatkana czarną mazią o konsystencji masła. Było tego sporo bo rurka była praktycznie zatkana, maź częściowo była też w kolektorze ssącym.
Wiem, że maślana substancja pod korkiem oleju może być objawem robienia krótkich dystansów i niedogrzania silnika (co w sumie przy moim użytkowaniu auta jest częste), ale kolor substancji pod korkiem jest zazwyczaj jasno brązowy. Natomiast maź w rurce do kolektora miała praktycznie czarny kolor.

Dodam że silnik jest w dobrej kondycji (po remoncie), nie dymi, oleju nie ubywa (jest cały czas na max), płynu od czasu do czasu dolewam choć niewiele i raczej wiąże to z wykapywaniem płynu na łączeniu pompy wody z silnikiem i z wyparowywaniem przez nieszczelny korek niż z poborem płynu przez silnik. Tak jak pisałem wcześniej auto robi raczej krótkie dystanse.

Czym może to być spowodowane odkładanie się tego czarnego smaru, czy to normalne i czy mam się tym martwić?
Przyznam, że nie zauważyłem tego w poprzednich moich T4-kach.
krzysztofek
Forumowicz T4

14
Tematy: 11
Model:
podziekowal za post: 15 razy
otrzymal podziekowanie: 2 razy
Kontakt:

Re: 2,4d czarna maź w kolektorze ssącym

Nieprzeczytany post autor: krzysztofek »

Przetkaj rurkę wyczyść złóż do kupy i jeździj normalna rzecz. Miałem to samo.
killgore
Nowy T4

15
Tematy: 1
Model:
Kontakt:

Re: 2,4d czarna maź w kolektorze ssącym

Nieprzeczytany post autor: killgore »

Ok, dzięki, trochę to dziwne bo nie zauważyłem tego w dwóch innych T4-kach (które też użytkuje), ale być może jest to kwestia innego stylu użytkowania i wiecznego niedogrzania silnika.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Diesel”