Czy koło zamachowe może się zepsuć ( 2,4D ) ?

Czyli wszystko co związane z silnikami diesla.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
Radauskas
Samodzielny mechanik

Answers: 0
16
Last active: -
Tematy: 122
Model:
Auto: T5 długi i wysoki
Opis: Był Ponury Mściciel 2,4TD
Jest T5
podziekowal za post: 8 razy
otrzymal podziekowanie: 16 razy
Kontakt:

Czy koło zamachowe może się zepsuć ( 2,4D ) ?

Nieprzeczytany post autor: Radauskas »

Szukając przyczyny lekkiej telepawki w moim silniku i po przetrzepaniu dużej części silnika zastanawiam się czy cos może się posypać w kole zamachowym co wpływałoby na taka telepawkę? Przecież to tylko kawał metalu.
cybkryst
Aktywny T4

14
Tematy: 3
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 1 raz
otrzymal podziekowanie: 17 razy
Kontakt:

Re: Czy koło zamachowe może się zepsuć ( 2,4D ) ?

Nieprzeczytany post autor: cybkryst »

Dwumasowe jak najbardziej może się zepsuć.
Z kołem stałym to co najwyżej powierzchnia przylegania tarczy może się uszkodzić albo wieniec zębaty.
Zeby trzęsło silnikiem to by musiał kawałek odpaść.
Musiał byś dać to na bardzo precyzyjną wyważarkę i wtedy miał byś pewność.
Radauskas
Samodzielny mechanik

16
Model:
Jest T5
Kontakt:

No własnie tam nie ma dwumasy,.. ale chyba i tak trzeba będzie zajrzeć. Czasami w historii aut zdarza się tzw. druciarstwo,.. może te koło pękło i ktos je pospawał ? <01>
chemik211
Ikona forum

16
Tematy: 57
Model:
Auto: ...
podziekowal za post: 39 razy
otrzymal podziekowanie: 150 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: chemik211 »

cybkryst pisze:
Z kołem stałym to co najwyżej powierzchnia przylegania tarczy może się uszkodzić albo wieniec zębaty.
Przypominam to jest silnik 5cylindrowy i koło zamachowe wazy się inaczej niż w silniku 4cylindrowym, znam tylko 2 osoby w polsce co wiedza jak to zrobić
cybkryst
Aktywny T4

14
Tematy: 3
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 1 raz
otrzymal podziekowanie: 17 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: cybkryst »

chemik211 pisze:
cybkryst pisze:
Przypominam to jest silnik 5cylindrowy i koło zamachowe wazy się inaczej niż w silniku 4cylindrowym, znam tylko 2 osoby w polsce co wiedza jak to zrobić
A wytłumacz mi czym się różni okrągły kawał metalu do silnika 2-3-4-5-6-8-10- itd cylindrowego.
Koło zamachowe to koło zamachowe. To nie jest kula do kręgli z przesuniętym środkiem ciężkości.
Proszę zanim coś odpiszesz to poprzyj to jakimiś konkretem.
chemik211
Ikona forum

16
Model:
Kontakt:

To powiem ci tak zrób parę silników 5cyl i wyważ normalnie zamach to się przekonasz jak szybko panweki polecą, i tu dobrze zauważyłeś zamach nie jest ważony na 0, nawet jak sprzegło zmieniasz w 2,5b 2,5tdi masz na docisku punkt w którym go montujesz, poczytaj sobie a się dowiesz, więc zanim zaczniesz głupio odpowiadać poczytaj o ważeniu sil 5cyl
przemonia619
Samodzielny mechanik

15
Tematy: 13
Model:
Auto: Grand Espace IV
Opis: INITIALE PARIS
podziekowal za post: 5 razy
otrzymal podziekowanie: 5 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: przemonia619 »

chemik powiedz mi co ma koło zamachowe do panewek ?? koło zamachowe masz po to aby wyrównać prace silnika aby chodził płynnie (moment bezwładności koła ) czym moment bezwładności koła zamachowego jest większy tym chwilowe nadwyżki momentu obrotowego(zapłon mieszanki) powodują mniejsze przyspieszenie wału . Poza tym im więcej cylindrów tym równiejszy jest bieg silnika i może być mniejsza masa koła zamachowego a kolega cybkryst wcale nie odpowiada głupio bo koło to koło a jak padają u was panewki to świadczy tylko o mechanikach (ciekawe czy mierzycie wał po odbiorze ze szlifu i czym ? ) a jak wierzysz że polerowanie utwardza metal to aż mi ręce opadają
Radauskas
Samodzielny mechanik

16
Model:
Jest T5
Kontakt:

Niewyważony układ korbowy powoduje zwiększone obciążenie panewek i ich szybsze zużycie,.. bez względu co to niewyważenie powoduje.
Natomiast do kolegi chemika mam jedną uwagę- często wypowiadasz się na temat róznych niedomagań silnikowych ( i chwała Ci za to ). Rozpoczynasz pewne tematy i nie kończysz ich i nie wyjaśniasz. Wyglada to tak jakbyś chciał się pochwalić, że wiesz ale nie powiesz,.. poszukajcie sobie sami. Jeśli coś wiesz w danym temacie i włączasz się do dyskusji z jakimiś informacjami to pociągnij to ociupinke dalej i wyjaśnij swój pogląd,.. bo większość Twoich wypowiedzi jest niedpopwiedziana i tajemnicza.
Wracając do tematu - skoro wyważa sie same wały, to wał jest już wyważony. Jeśli załozymy mu teraz koło zamachowe to ono musi być również wyważone samo w sobie, żeby te dwie masy nie zakłócały swojego wzajemnego wyważenia. Ozywiście najlepiej na koniec wyważyć zestaw - wał, zamach, docisk - tak uważam
chemik211
Ikona forum

16
Model:
Kontakt:

Silnik 5cyl rządzi sie swoimi prawami i wał korbowy warzysz z przednim kołem pasowym, kołem rozrządu,, kołem zamachowym razem ze sprzęgłem , korbami i tłokami, to jest wyjątek wśród innych silników, niedowiarków zapraszam do lektury typu internet,
Radauskas
Samodzielny mechanik

16
Model:
Jest T5
Kontakt:

chemik211 pisze:
niedowiarków zapraszam do lektury typu internet,
Czytając i przeglądając internet byłem zdziwiony, że niektóre wały wyważa się "gołe", a na innych montuje się ciężarki imitujące mase korb+tłoków ( do obejrzenia na YT ). I nie rozumiałem czemu raz tak raz tak. Wyjasnienie znalazłem ( o ile pamietam ) na stronie warsztatu, który sam mi polecałeś, w W-wie na Krasnobrodzkiej. Napisane tam było, że wały silników w układzie V wyważa się z zamontowanymi masami ( korba/tłok ). Wały silników rzędowych wyważa się gołe i potem jest im obojętne jakie masy ( korba/tłok ) do nich zamontujemy,.. oczywiście byle równe ( i wyważone same w sobie ). Tak więc wał silnika AAB choć 5-cio cylindrowy, zgodnie z sugestią specjalistów, wyważa się bez mas korba/tłok,.. czyli nie tak jak piszesz.
przemonia619
Samodzielny mechanik

15
Tematy: 13
Model:
Auto: Grand Espace IV
Opis: INITIALE PARIS
otrzymal podziekowanie: 5 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: przemonia619 »

chemik211 pisze:
niedowiarków zapraszam do lektury typu internet,
lektury typu internet <śmiech> chyba sam przeglądasz różne strony i wiesz jakie brednie ludzie opisują ,jak chcesz lektur to mogę polecić tobie kilka fajnych książek
chemik211
Ikona forum

16
Model:
Kontakt:

Radauskas ale nie doczytałeś o ważeniu 5cyl i to jest problem, najlepiej to sobie zadzwoń
Radauskas
Samodzielny mechanik

16
Model:
Jest T5
Kontakt:

chemik211 pisze:
Radauskas ale nie doczytałeś o ważeniu 5cyl i to jest problem, najlepiej to sobie zadzwoń
I tak właśnie zrobiłem. Poniedziałek zacząłem od telefonu na Krasnobrodzką. Miły Pan poinformował mnie, że wały 5-cio cylindrówek lepiej znoszą drobne niewyważenie od 4-ro cyl. i że wyważenie takiego wału robi się "gołe" i nie odbiega ono od wyważenia wału z 4-ro cylindrowego silnika. Oczywiście lepiej zrobić razem z kołem zamachowym. W każdym razie nie ma żadnych specjalnych technologii na wyważenie wału z silnika 5 cyl. Powiedział również, że wyważenie korb, które sam zrobiłem z tolerancją ok. 2 gr. na tym silniku i przy obrotach rzędu 1000-1500 nie powinny być wyczuwalne.
chemik211
Ikona forum

16
Model:
Kontakt:

To chyba z kimś nie douczonym rozmawiałeś, gdyz ten wał ważysz z korbowodami i całą reszta, zapytaj w takim razie o cene, ja to przerabiałem u siebie i wiem ile to kosztuje
Radauskas
Samodzielny mechanik

16
Model:
Jest T5
Kontakt:

Dziś wpadłem na pewien pomysł ale nie wiem czy jest wiarygodny. Szukając przyczyny telepania moim silnikiem rozważam przyczyny związane z wyważeniem układu korbowego jak również związane ze spalaniem w cylindrach. I pomyślałem sobie, że można to ustalić poprzez pomiar "telepnięć" w ciągu minuty. Jeśli telepanie miałoby z wiązek z niewyważeniem układu to musi być zgodne z obrotami wału i "telepnięć" powinno być tyle ile obr./min. ( 1 obrót jedno telepnięcie ). Jeśli telepanie ma związek z innym spalaniem na którymś cylindrze to telepnięć powinno być 2 x mniej niż obr. ( no bo to 4-ro suw i 1 zapołon na cylindrze wypada co 2-gi obrót wału ). Obroty mam prawie 800 na min. Telepnięć naliczyłem ok. 390 na min. Czyżby to jednak jakiś cylinder niedomagał?
Kochasie
Stały bywalec

14
Tematy: 0
Model:
Auto: Long Blue Automat
otrzymal podziekowanie: 9 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Kochasie »

Radauskas czy udało Ci się rozwiązać problem? U mnie mam podobne problemy z tym telepaniem i szukam jakiejś mądrej rady..
Radauskas
Samodzielny mechanik

16
Model:
Jest T5
Kontakt:

Nie. Wykluczyłem jednak kwestie związane z wyważeniem gdyż telepie się z częstotliwością 1/2 obrotów silnika, więc związane jest to z pracą na tłokach (bo 4-ro suw ), a nie z obrotami wału. Bede walczył dalej.
budowlaneiro
Nowy T4

14
Tematy: 0
Model:
Auto: t4
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: budowlaneiro »

W moim 2,4 telepanie dawało o sobie znać przy ruszaniu i jeżdzie na wolnych obrotach np. podjazd pod górkę na 2 biegu przy obrotach mniejszych niż 2500 skutkowało dzwonieniem wszystkich plastików. Na luzie było całkiem kulturalnie.
Wymieniłem sprzęgło i bez większego skutku. Mechanik zarzekał się, że sztywnego koła się nie zmienia i tak też zrobiliśmy. Jeżdziłem tak ze 3 lata i trochę się przyzwyczaiłem ale jak wpadło trochę wolnego grosze to postanowiłem jeszcze raz wymienić sprzęgło i tym razem już z kołem. Efekt mnie nieźle zaskoczył. Nie dość, że nie szarpie przy ruszaniu to nareszcie mogę jeździć na niskich obrotach bez telepania budą. Ogólnie zrobił się dużo cichszy. Na kole nie było widocznych śladów zużycia.
Jedna rzecz po wymianie zmieniła się na gorsze. Zaczął telepać na luzie. Zmienię poduszki po silnikiem i zobaczę czy będzie lepiej.
Problem z wymianą koła był tylko taki, że nie mogłem dostać samego koła nigdzie. Tylko zestawy. Ostatecznie kupiłem zestaw Valeo przeznaczony do wymiany dwumasy na sztywne. Koło w tym zestawie było znacznie cieńsze niż oryginał. Mechanik założył i póki co nic się nie dzieje. Napewno koło ma mniejszą masę. Myślicie, że może to mieć jakieś negatywne skutki?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Diesel”