Witam,
Posiadam Caravele 1996r, stara wersja, 2,4D. W czasie jazdy, po nagrzaniu silnika włącza się kontrolka temperatury cieczy.
W lecie praktycznie bardzo szybko się zapala, kiedy za oknem zimno -zdarza, że się nie włącza. Dodam, że dosyć często muszę uzupełniać chłodziwo w zbiorniczku. Po zapaleniu kontrolek nie ma wybuchu pary, czy przegrzania - samochód jeździ bez problemu
Byłem z tym u mechanika, sprawdził auto min czujnik temperatury i stwierdził, że z czujnikiem jest wszystko w porządku a problemem są uszkodzone zegary (deska rozdzielcza), zalecił wymianę.
Tylko mam pewne wątpliwości, skoro byłby uszkodzone zegary to kontrolka zapalałby się tak samo szybko w zimie jak i w lecie. Poza tym nie pokoi mnie szybko znikająca ciecz ze zbiorniczka.
Zaczynam się zastanawiać, czy to chłodnica nie robi jakiegoś zamieszania?
Pozdrawiam i polecam się uwadze..
paląca się kontrolka temperatury wody
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
staszek
- Znawca T4
- 14
- Model:
- Auto: T 4
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 20 razy
- Kontakt:
Re: paląca się kontrolka temperatury wody
Jeżeli piszesz że ubywa ci płynu chłodniczego to masz gdzieś wyciek , możliwe że też może padać powoli uszczelka pod głowicą . Spróbuj wymienić czujni…login to view the rest of this post
This topic has 2 more replies
You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.
Zarejestruj się Zaloguj się