Potrzebuję pomocy w zdiagnozowaniu silnika 2,4 D

Czyli wszystko co związane z silnikami diesla.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
roxman
Początkujący T4

Answers: 0
15
Last active: -
Tematy: 3
Model:
Auto: t4
Kontakt:

Potrzebuję pomocy w zdiagnozowaniu silnika 2,4 D

Nieprzeczytany post autor: roxman »

Witam opiszę przypadłość która dopadła moje autko a mianowicie 2,4 D Multivan. Przez pomyłkę dolałem do zbiornika koło 40 l benzyny więc była mieszanka pół na pół olej/benzyna zanim się zorientowałem minęło troszkę czasu oczywiście auto stanęło a ja z uporem maniaka próbowałem go odpalić aż drogą dedukcji doszłem o co biega. Wymieniłem paliwo z zbiorniku i pali ale jest problem. Przy odpalaniu zaczął szarpać silnikiem a po kilkunastu sekundach praca się wyrównuje i jest wszystko ok na mocy nie stracił ale z rury idzie biały dymek a jak dam mocniej w pedał kopci czarnym dymem i zaczął brać olej. Pojechałem na diagnostykę silnika wykazało spadek ciśnienia na 3 cylindrach. Teraz potrzebowałbym ustalić wspólnymi siłami co poszło zapiekło pierścienie ? czy może wypaliło gniazda zaworów albo jakieś uszczelniacze. Chodzi o to że nie wiem czy wystarczy zdjąć samą głowice i zawieźć do regeneracji czy jednak cały silnik wyjmować bo pierścieni nie da się chyba wymienić z założonym silnikiem. Czekam na sugestie zatwardziałych znawców tematu.
cybkryst
Aktywny T4

14
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 1 raz
otrzymal podziekowanie: 17 razy
Kontakt:

Re: Potrzebuję pomocy w zdiagnozowaniu silnika 2,4 D

Nieprzeczytany post autor: cybkryst »

Po pierwsze wtryski do sprawdzenia. Benzyna ma to do siebie, że nie ma takich właściwości smarujących jak ropa i mogły się wtryski przytrzeć. Do tego powoduje podwyższenie temp. spalania co prowadzi do uszkodzeń tłoków i gniazd zaworowych.
Proponuję sprawdzić kompresję jeszcze raz i zrobić próbę olejową to powinno pomóc w diagnozie, czy usiadł dół czy góra.
Nie trzeba wyciągać silnika, żeby wymienić pierścienie ale głowicę trzeba ściągnąć.
Ostatnio zmieniony 14 lut 2014, 20:56 przez mora, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: ort i literówka
roxman
Początkujący T4

15
Model:
Kontakt:

a zapytam się masz może dostęp do lektury gdzie można poczytać jak w t4 wymienić pierścienie bez wyciągania silnika ? jak cieplej się zrobi może zdejmę głowicę i obadam co się tam dzieje.
cybkryst
Aktywny T4

14
Model:
Kontakt:

Lektury nie mam ale żeby wyciągnąć tłok z silnika trzeba zdjąć głowicę.
Następny krok to spuszczamy olej z silnika.
Kolejnym krokiem jest odkręcenie misy olejowej i oddzielenie jej od bloku silnika.
Po dokonaniu tych czynności oczom twym ukaże się widok wału korbowego i kilku innych mniej lub bardziej istotnych elementów silnika.
Od tego miejsza można rozpocząć procedurę wyciągania tłoka.
Polega ona na odkręceniu stopy korbowodu. Po dokonaniu tej czynności korbowód wraz z tłokiem wysuwamy z cylindra do góry,(gowica zoztała zdemontowana wcześniej).
W tym momencie tłok wraz z pierścieniami i panewką jest gotowy do inspekcji.
roxman
Początkujący T4

15
Model:
Kontakt:

Super przynajmniej naświetliłeś mi sprawę a to już porządne podwaliny pod dalsze poszukiwania i pracę nad silniczkiem mam jeszcze jedno pytanie czy jak zdejmuję głowicę to rozrząd muszę także rozmontować ? Wiem że tam trzeba potem zgrać znaki i nie wiem czy nie naknocę czegoś przy składaniu później
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

Najpierw trzeba spuścić płyn chłodniczy :-) Rozrząd do rozbiórki ;-)
cybkryst
Aktywny T4

14
Model:
Kontakt:

roxman pisze:
Super przynajmniej naświetliłeś mi sprawę a to już porządne podwaliny pod dalsze poszukiwania i pracę nad silniczkiem mam jeszcze jedno pytanie czy jak zdejmuję głowicę to rozrząd muszę także rozmontować ? Wiem że tam trzeba potem zgrać znaki i nie wiem czy nie naknocę czegoś przy składaniu później
Nie chcę być nie miły ale z twoich postów wynika, że to będzie nowa przygoda i doświadczenie.
Jak czegoś nie bedziesz wiedział albo nawet nie bedziesz czegoś pewien to pytaj.
Narzędzia oczywiście masz? A podstawowe narzędzie to klucz dynamometryczny.
roxman
Początkujący T4

15
Model:
Kontakt:

dlaczego mam się gniewać wiem że nic nie wiem zbieram informację żeby się w jakiś sposób przygotować do remonciku a może znajde jakiegoś emerytowanego fachowca który się zajmie w rozsądnej cenie tą przysługą dla mnie nic na siłę zawsze muszę przemyśleć co i jak i rozważyć wszystkie opcje

Silnik po remoncie oddałem do zakładu ale mam pytanie faluja mi obroty po naprawie oraz przy przyspieszaniu delikatnym kolo 2 tys pojawia sie delikatny czarny dymek a kolo 3 tys to juz smog czarny wali to normalne jest ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Diesel”