Sposób na światła dzienne w T4

Kostki, przekaźniki, alarmy, światła, klaksony i inne cuda z kabli.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
xtc1975
Forumowicz T4

Answers: 0
12
Last active: -
Tematy: 11
Model:
Auto: VW Transporter 1998
podziekowal za post: 33 razy
otrzymal podziekowanie: 4 razy
Kontakt:

Sposób na światła dzienne w T4

Nieprzeczytany post autor: xtc1975 »

Witam wszystkich!

Ostatnio zadawałem same pytania więc może ja dla odmiany coś napiszę co może komuś się przyda. To nie jest żadna reklama ale poprostu coś przydatnego co mi się bardzo spodobało.

Jak zrobić aby automatycznie, tanio i łatwo jeździć na światłach cały dzień?

Wiem że nie każdemu się takie coś podoba, większość woli wstawić sobie lampy DRL ale one trochę kosztują a nie wszystkim odpowiadają te LEDy (mi np nie)

Ja sobie zamontowałem moduł, który kupiłem za około 20 zł plus wysyłka na Alledrogo. Jest to moduł firmy BartSoft. Szukając na Alledrogo można go znaleźć bez większego problemu http://allegro.pl/polski-automatyczny-w ... 97665.html. Czas montażu jak się ma podstawowe narzędzia (kombinerki, lutownicę, termokurcz, taśmę izolacyjną, cynę, coś do odizolowania kabli) to mniej niż godzina. Drugi moduł do następnej T4 <30 min. Jak się już wie co i gdzie to łatwizna.

Sposób działania: moduł patrzy na napięcie +12V, w momencie że odpalamy silnik i alternator zaczyna chodzić (napięcie skoczy powyżej 13 lub 13,5 Volt) to włączają nam się światła (w benzynie po 0,5-1 sek po odpaleniu silnika, w dieselku do 3 sekund, nie wiem czemu ale akurat tak się trafiło). Jak gasimy silnik światła się natychmiast wyłączają.
DSC_3310.jpg
Można omijać obwód automatyczny poprzez zamontowania w widocznym lub mniej widocznym miejscu włącznik, dzięki któremu (ustawiając go w pozycji ZERO) wracamy do oryginalnego układu (czyli ręcznie musimy włączyć i wyłączyć światła). Jest to wygodne, gdy pracujemy sobie nad autem w garażu i silnik musi chodzić ale światła nie są potrzebne. Możemy sobie wybierać co chcemy jeszcze podłączyć (ja np mam z automata tylko światła przednie i tylne oraz podświetlenie tablice, natomiast podświetlenie konsoli włączę sobie ręcznie za pomocą zwykłego włącznika światła. To dlatego że nie widzę powodu aby w dzień mieć podświetlaną tablicę).

Gościu z tej firmy ma jeszcze inne fajne rzeczy, 4-kolorowy LED który pokazuje stan ładowania akumulatora podczas jazdy, blokada rozruchu (kupiłem ale jeszcze nie zamontowałem), i dość udany termometr który pokazuje jednocześnie temperatury zewn. i wewn.
DSC_3313.jpg
DSC_3315.jpg
Ogólnie polecam i gdyby ktoś miał ochotę takie coś zamontować i potrzebowałby pomoc lub schemat do VW T4, do VW Polo 9N lub do Chevroleta Lacetti (w tych autach już montowałem dla żony i dla znajomego) to proszę o wiadomość.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Dziadek
Początkujący T4

12
Tematy: 4
Model:
Auto: T4
Kontakt:

Re: Sposób na światła dzienne w T4

Nieprzeczytany post autor: Dziadek »

Witaj nie obraź się ale taki mod to żadna nowość, pierwsze pojawiły się niedługo po tym jak wprowadzono przepis jazdy na światłach przez całą dobę [montowałem takie coś kilka lat wstecz jak jeszcze lampy DRL nie były u nas znane] Nie ma też w tym żadnej oszczędności, jest to tylko wygoda i to że nie zapomnisz włączyć świateł. Lampy diodowe DRL też włączają się automatycznie, pobierają mniej prądu, są bardziej żywotne niż żarówki no i niektórym się podobają, ale czy montując takie ledy za, które trzeba dać min. 100zł. coś na tym oszczędzamy trudno powiedzieć. Oszczędność będzie wtedy gdy nie trzeba będzie jeździć na światłach w dzień.
b8tz
Znawca T4

16
Tematy: 15
Model:
Auto: Transporter Kombi
podziekowal za post: 5 razy
otrzymal podziekowanie: 30 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: b8tz »

Może i nie nowośc, ale nikt jeszcze nie pokusił się o opisanie tego na forum. Byc może ktoś skorzysta, jeśli tylko kolega się zdecyduje i opisze krok po kroku jak podłączał.
xtc1975
Forumowicz T4

12
Model:
Kontakt:

Dziadek pisze:
Witaj nie obraź się ale taki mod to żadna nowość, pierwsze pojawiły się niedługo po tym jak wprowadzono przepis jazdy na światłach przez całą dobę [montowałem takie coś kilka lat wstecz jak jeszcze lampy DRL nie były u nas znane] Nie ma też w tym żadnej oszczędności, jest to tylko wygoda i to że nie zapomnisz włączyć świateł. Lampy diodowe DRL też włączają się automatycznie, pobierają mniej prądu, są bardziej żywotne niż żarówki no i niektórym się podobają, ale czy montując takie ledy za, które trzeba dać min. 100zł. coś na tym oszczędzamy trudno powiedzieć.
Wcale się nie obraziłem, każdy ma swoje zdanie. Dlatego napisałem w swoim poście też że może nie każdemu się to podoba ale mi stak :-)

Mówisz że żadna oszczędność: po pierwsze wydałem 20 zł plus 9 za przesyłkę zamiast dużo więcej (mówisz o 100 zł za LEDy, myślałem że są dużo droższe?). Po drugie oszczędzam na mandatach porównując do "ręcznego" włączania (co prawda nigdy nie dostałem mandatu za jazdy bez światła ale nie raz w ostatnim momencie mi się przypomniało widząc radiowóz :-) A po trzecie oszczędzam na wypadkach drogowych bo jednak dużo lepsza widoczność jak ktoś jedzie z na przeciwko (mam nadzieję że tu nie ma motocyklistów na forum bo oni są zazwyczaj przeciwnikami :-).
Dziadek pisze:
Oszczędność będzie wtedy gdy nie trzeba będzie jeździć na światłach w dzień.
Z całym szacunkiem, ale jaka tu oszczędność byłaby? Bo tego nie rozumiem. Na żarówkach? Raz na trzy lata wymieniamy jedną żarówkę za 15 zł częściej? Czy na ZUSach - bo mniej osób dożyje wieku emerytalnego?
b8tz pisze:
Może i nie nowośc, ale nikt jeszcze nie pokusił się o opisanie tego na forum. Byc może ktoś skorzysta, jeśli tylko kolega się zdecyduje i opisze krok po kroku jak podłączał.
Rozumiem, już przerobię swój dokument w Wordzie na coś co się nadaje do forum. Chwileczkę proszę...
xtc1975
Forumowicz T4

12
Model:
Kontakt:

Niniejszy schemat powinien działać do wszystkich Volkswagenów Transporter T4. Działa na pewno w T4 benzyna 2.5 1991r. oraz diesel 2.4 1997r.

Przed montażem należy wyciągnąć schowek przed bezpiecznikami, oraz włącznik do świateł pozycyjnych/mijania wyciągając go do siebie. Następnie odłączyć od niego wiązkę i puścić wiązkę przez otwór z tyłu aby móc swobodnie pracować. Ta wiązka zawiera wszystkie przewody, które nam są potrzebne do wykonania instalacji.

Po stronie modułu -> Po stronie auta
Przewód biały (masa) -> Podłączymy ten przewód do BRĄZOWEGO przewodu w samochodzie.
Przewód czerwony (+12V po stacyjce) -> Podłączymy do CZARNO-ŻÓŁTEGO przewodu w samochodzie.
1 przewód brązowy -> Podłączymy do CZERWONEGO przewodu w samochodzie.
2 przewód brązowy -> Mostkujemy SZARO-CZERWONY i SZARO-CZARNEGO przewody, i następnie połączymy z drugim brązowym kablem automatycznego włącznika (patrz też niżej)
1 przewód niebieski -> Podłączymy do CZARNO-ŻÓŁTEGO przewodu.
2 przewód niebieski -> Podłączymy do BIAŁO-CZARNEGO przewodu

Uwaga:
mostkując przewody szaro-czerwonego i szaro-czarnego bez diod utracimy możliwość pozostawienia samochodu na światłach pozycyjnych po jednej stronie samochodu za pomocą kierunkowskazów. aby zachować tę możliwość zalecam zastosować diody jak w podręczniku automatycznego włącznika. Producent modułu dodaje za darmo diody tylko trzeba uprzedzić że one będą potrzebne (w Chevrolet Lacetti np. nie ma takiej możliwości pozostawienia auta z włączonym postojowym tylko po jednej stronie)
dariuspolo
Aktywny T4

13
Tematy: 2
Model:
Auto: T4 Caravelle
Opis: Sekcja Dolnośląsko-Opolska
podziekowal za post: 5 razy
otrzymal podziekowanie: 24 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: dariuspolo »

...kolego tylnych lamp i tablicy nie potrzebujesz podswietlac do jazdy w dzien.
xtc1975
Forumowicz T4

12
Model:
Kontakt:

dariuspolo pisze:
...kolego tylnych lamp i tablicy nie potrzebujesz podswietlac do jazdy w dzien.
Wiem ale z tego co wiem nie da się wyłączyć samej tablicy a tak to przód lewy i tył lewy idą razem a przód prawy i tył prawy też więc tak najłatwiej i najszybciej. Oczywiście można by pociągnąć osobny przewód z diodą do lamp przednich ale to dla mnie już się nie zalicza do szybkich numerków ;-)
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Tematy: 45
Model:
Auto: Caravelle
Opis: niech moc będzie z wami
podziekowal za post: 49 razy
otrzymal podziekowanie: 659 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Kenobi »

dariuspolo pisze:
kolego tylnych lamp i tablicy nie potrzebujesz podswietlac do jazdy w dzien.
jeśli używasz "świateł do jazdy dziennej", jeśli korzystasz ze świateł mijania to musi wszystko działać
xtc1975
Forumowicz T4

12
Model:
Kontakt:

Kenobi pisze:
dariuspolo pisze:
kolego tylnych lamp i tablicy nie potrzebujesz podswietlac do jazdy w dzien.
jeśli używasz "świateł do jazdy dziennej", jeśli korzystasz ze świateł mijania to musi wszystko działać
O! Przyznaję, że o tym nie wiedziałem. Więc zupełnie przypadkiem wszystko robiłem zgodnie z prawem. ;-) Dzięki!
Dziadek
Początkujący T4

12
Model:
Kontakt:

Jest taki przepis że auta, które nie są wyposażone fabrycznie w światła do jazdy dziennej, a światła takie zostały do niego zamontowane muszą również mieć wszystkie światła tylne.
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Tematy: 45
Model:
Auto: Caravelle
Opis: niech moc będzie z wami
podziekowal za post: 49 razy
otrzymal podziekowanie: 659 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Kenobi »

Dziadek pisze:
Jest taki przepis że auta, które nie są wyposażone fabrycznie w światła do jazdy dziennej, a światła takie zostały do niego zamontowane muszą również mieć wszystkie światła tylne.
to nie prawda
cytat z przepisów
tak było kiedyś:
Do roku 2009 polskie przepisy wymagały, by podczas jazdy na światłach dziennych paliły się światła pozycyjne. Było to sprzeczne z prawodawstwem unijnym (Regulamin nr. 48 Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ). Stan rzeczy zmieniło rozporządzenie ministra infrastruktury z 4 maja 2009 r. opublikowane w Dzienniku Ustaw z 20 maja, które zmieniło obowiązujące dotychczas normy, dostosowując je do europejskich przepisów prawnych.
tak jest teraz:
"W przypadku włączenia świateł mijania światła dzienne mają zostać samoczynnie wyłączone. Ponadto (co ważne), w samochodach rejestrowanych po raz pierwszy po 31 grudnia 2009 roku, światła pozycyjne tylne, światła obrysowe przednie, boczne i tylne oraz oświetlenie tablicy rejestracyjnej nie mogą włączać się razem ze światłami dziennymi. W pojazdach rejestrowanych do 31 grudnia 2009 roku dopuszcza się zainstalowanie świateł do jazdy dziennej w taki sposób, że włącza się również oświetlenie pozycyjne oraz tablicy rejestracyjnej."
Sterciu
Ekspert T4

16
Tematy: 189
Model:
Auto: T5.1 , T6.0
podziekowal za post: 24 razy
otrzymal podziekowanie: 210 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Sterciu »

Dziadek pisze:
Przykro mi to stwierdzić ale nie jest to prawdą...

Potwierdza to Zapis w Dzienniku Ustaw....
http://www.infor.pl/dziennik-ustaw,rok, ... rawie.html

Wystarczy sobie w tabelce odnalesc "swiatła dzienne"

EDIT:
Kenobi byl szybszy :)
Dziadek
Początkujący T4

12
Model:
Kontakt:

3) przednie, boczne (jeżeli występują) i tylne światła pozycyjne, światła obrysowe (jeżeli występują) oraz oświetlenie tylnej tablicy rejestracyjnej nie włączają się, jeżeli włączone są światła do jazdy dzienne
Czytaj więcej na Infor.pl: http://www.infor.pl/dziennik-ustaw,rok, ... z40Fu615Ub

Wszystko ok. ja też tak myślałem, ale jadąc miesiąc temu autem z zamontowanymi światłami dziennymi ciągnąłem przyczepę, za mną przez jakiś czas jechał radiowóz po chwili zostałem zatrzymany i pytanie policjanta ,,dlaczego nie mam świateł pozycyjnych w przyczepie'' odpowiadam że mam włączone światła do jazdy dziennej i automatycznie nie mam z tyłu świateł pozycyjnych w aucie, więc nie ma też w przyczepie, policjant na to że tak nie może być że auta, które mają dołożone światła do jazdy dziennej muszą mieć też światła z tyłu że jest na to jakiś przepis. Nie dostałem mandatu ale musiałem włączyć światła pozycyjne.I bądź tu mądry.
Sterciu
Ekspert T4

16
Tematy: 189
Model:
Auto: T5.1 , T6.0
podziekowal za post: 24 razy
otrzymal podziekowanie: 210 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Sterciu »

Policjant nie douczony poprostu , i tacy ludzie nas kontrolują niestety...

Stanowiko Komendy Glownej Policji jest takie samo jak ustawa powyzsza
http://szkolenia.policja.waw.pl/wai/wdz ... o_KGP.html

Cytat:
Obecnie połączenie elektryczne może być takie, aby nie można było ich włączyć, jeśli nie są jednocześnie włączone tylne światła pozycyjne. W pojazdach zarejestrowanych po dniu 31 grudnia 2009 r. połączenie elektryczne powinno być takie, iż światła do jazdy dziennej powinny automatycznie się włączać, kiedy urządzenie włączające lub wyłączające silnik znajduje się w położeniu umożliwiającym pracę silnika. Przednie i tylne światła pozycyjne oraz oświetlenie tablicy rejestracyjnej nie włączają się, jeżeli włączone są światła do jazdy dziennej.
Podkreślam słowo "może " a co "może" to byc nie musi...

Wniosek jest taki ze mandatu nie dostales bo nie miales za co dostac , dowodu tez pewnie nie zabrali bo nie mieli podstawy prawnej do tego a jezeli by był przepis na to jak twierdził pan policjant bo by dowód zatrzymali bez gadania... Poprostu chciał pokazac ze sie zna lepiej a wyszło tak ze jest niedoszkolony.
czaq6
Nowy T4

11
Tematy: 0
Model:
Auto: t4/2001
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: czaq6 »

Witam wszystkich to mój pierwszy post
Mój sposób na światła dla zapominalskich jest prosty i tani.
Wyjąłem włącznik świateł, przeciąłem czerwony przewód i pościłem przez przekaźnik.
Zasilanie + cewki przekaźnika wziąłem z czerwono-niebieskiego przewodu włącznika ogrzewania szyb. Minus cewki przekaźnika mam z obudowy auta.
Układ działa tak: Włącznik świateł cały czas włączony jak kluczyk nie przekręcony światła nie świecą, jak przekręcę kluczyk w normalną pracę światła zapalają się. Jak rozrusznik kręci światła wyłączają się. Jak chcę wyłączyć światła na stałe przełączam włącznik świateł ba 0 i świateł niema.
Koszt układu śmieszny i mandatu za "niemanie świateł" niema.
kpkeeam
Forumowicz T4

12
Tematy: 10
Model:
Auto: MULTIVAN Proiektzwo
podziekowal za post: 2 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: kpkeeam »

Ja zastosowałem dwa przekaźniki podłączone do wiązki przed samymi reflektorami. osobno dla każdej żarówki. Sterowanie ze wzbudzenia alternatora, a zasilanie z aku. Plus tego rozwiązania to że zapalają się tylko mijania zaraz jak zacznie alternator ładować i na żarówkach na mijania mam to samo napięcie co na akumulatorze. W rezultacie światła białe <01> . Do jazdy w dzień nie są włączone żadne pozycyjne.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”