D3WZ dziwne działanie...
-
maciek0000
- Początkujący T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 3
- Model:
- Auto:
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
D3WZ dziwne działanie...
Witam
W moim T4 mam dogrzewacz D3WZ, i mam pytanie bo gdy włączę go sobie i mam pokrętło temperatury ustawione na zimne powietrze to on pochodzi chwilę i się wyłączy, a silnik nie jest jeszcze wtedy zagrzany.
A jak odkręcę pokrętło w kabinie na ciepłe to wtedy dogrzewacz grzeje aż do osiągnięcia ok 75 - 80*C.
Czy tak ma być czy coś jest nie tak ?
Pozdrawiam
PS: Auto to T4 2001r 2,5 TDI 75KW Doka
W moim T4 mam dogrzewacz D3WZ, i mam pytanie bo gdy włączę go sobie i mam pokrętło temperatury ustawione na zimne powietrze to on pochodzi chwilę i się wyłączy, a silnik nie jest jeszcze wtedy zagrzany.
A jak odkręcę pokrętło w kabinie na ciepłe to wtedy dogrzewacz grzeje aż do osiągnięcia ok 75 - 80*C.
Czy tak ma być czy coś jest nie tak ?
Pozdrawiam
PS: Auto to T4 2001r 2,5 TDI 75KW Doka
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Re: D3WZ dziwne działanie...
Jeśli nie chcesz grzać wnętrza auta to dogrzewacz działa jak zwykłe D3W czyli tylko wtedy gdy temp zewnętrzna jest niższa niż
plus 5 stopni Celsjusza.
plus 5 stopni Celsjusza.
-
maciek0000
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Auto:
- Kontakt:
tak wiem, ale mam zrobiony pstryk i np jak włączę go bez otwierania ciepła na kabinę, to on powinien zagrzać sam silnik przynajmniej tak mi się wydaje, a on włączy się zaczyna grzać i się wyłącza.
A jak otworzę ciepło na kabinę to grzeje silnik i kabinę tak długo aż wskazówka temperatury pokaże niecałe 90*C.
Czy tak powinno być ?
A jak otworzę ciepło na kabinę to grzeje silnik i kabinę tak długo aż wskazówka temperatury pokaże niecałe 90*C.
Czy tak powinno być ?
-
maciek0000
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Auto:
- Kontakt:
tak mam pozycja I - działa zawsze, pozycja 0- wyłączony zawsze, i pozycja II - Automatycznie, + dioda która pokazuje mi pracę.
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Przy nie pracującym motorze stawiałbym na czujnik przegrzania D3WZ... ale jeśli motor pracuje, kontrolka ładowania gaśnie, czujnik temp zewnętrznej jest oszukany a płyn chłodniczy nie osiągnął temp. 75 stopni to dogrzewacz powinien działać. Nie wiem co może być przyczyna wyłączania się.
-
maciek0000
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Auto:
- Kontakt:
no właśnie na pracującym silniku, wszystko jest ok a się wyłącza, a jak dam na kabinę to grzeje ok
na VAG-u mam tylko taki błąd tylko nie wiem gdzie znaleźć ten czujnik aby go sprawdzić :
"17664 Czujnik temperatury płynu chłodzącego - zwarcie do plusa/przerwa
brak osprzętu / nie związany ze sprzętem - BŁĄD SPORADYCZNY"
temperaturę na desce pokazuje mi ok
na VAG-u mam tylko taki błąd tylko nie wiem gdzie znaleźć ten czujnik aby go sprawdzić :
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
A, nie jest tak że dogrzewacz pierwsze daje ciepło na nagrzewnicę, a później z nagrzewnicy wpada na silnik, jeżeli tak to przegrzewa śię i wyłącza, bo nie ma gdzie oddać ciepła.maciek0000 pisze:no właśnie na pracującym silniku, wszystko jest ok a się wyłącza, a jak dam na kabinę to grzeje ok
Czujnik temperatury jest czteropinowy, gdzie jedna para styków informuje ECU o temperaturze, a druga puszcza sygnał na deskę, dlatego może być do wymiany, chyba że ten twój pstryk odłącza tą parę do ECU, to po przekręceniu zapłonu ECU wariuje.maciek0000 pisze:na VAG-u mam tylko taki błąd tylko nie wiem gdzie znaleźć ten czujnik aby go sprawdzić :
-
maciek0000
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Auto:
- Kontakt:
nie pstryk jest zrobiony tylko na czujnik od dogrzewacza,
a tamten drogi czujnik to chcę sprawdzić ale nie wiem gdzie on jest wiem tylko że gdzieś na bloku silnika ( G62 )
a tamten drogi czujnik to chcę sprawdzić ale nie wiem gdzie on jest wiem tylko że gdzieś na bloku silnika ( G62 )
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
według mojej wiedzy G62 to dwu-pinowy niebieski daje odczyty do ECU, ( w AAB tylko do świec służył ),
cztero-pinowy zielony to termiczny włącznik dodatkowej pompki, wraz z czujnikiem do wskaźnika na desce
w dziale "diesel" wrzuciłem serwisówke o silniku i tam są te czujniki opisane w dziale układ chłodzenia
zdjęcie moje ACV 2001:
http://img62.imageshack.us/img62/3820/img1720po.th.jpg
cztero-pinowy zielony to termiczny włącznik dodatkowej pompki, wraz z czujnikiem do wskaźnika na desce
w dziale "diesel" wrzuciłem serwisówke o silniku i tam są te czujniki opisane w dziale układ chłodzenia
zdjęcie moje ACV 2001:
http://img62.imageshack.us/img62/3820/img1720po.th.jpg
-
maciek0000
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Auto:
- Kontakt:
ok dzięki poczytam o czujnikach i poszukam go pod maską
a co do dogrzewacza to muszę obadać jak w moim T4 jest włączony jest w obieg wody i może będę wiedział dlaczego działa tylko gdy pokrętło jest ustawione na ciepło ( grzanie )
Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam
a co do dogrzewacza to muszę obadać jak w moim T4 jest włączony jest w obieg wody i może będę wiedział dlaczego działa tylko gdy pokrętło jest ustawione na ciepło ( grzanie )
Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Kenobi ma racje, swoją odpowiedzią sugerowałem się swoim 1,9 TDI, jednak w TDI licznik i ECU niezależnie dostają sygnał o temperaturze silnika, z dwóch czujników, albo z jednego czteropinowego.Kenobi pisze:według mojej wiedzy G62 to dwu-pinowy niebieski daje odczyty do ECU, ( w AAB tylko do świec służył ),
zdjęcie moje ACV 2001:
-
maciek0000
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Auto:
- Kontakt:
a możecie mi powiedzieć jeszcze czy ten czujnik może mieć coś wspólnego z tą dziwną pracą dogrzewacza ?
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
według mnie nie, dogrzewacz ma swoje własne czujniki,
już kiedyś drążyłem temat, powiązań tego czujnika z dogrzewaczem i według tego co znalazłem nie ma żadnych
już kiedyś drążyłem temat, powiązań tego czujnika z dogrzewaczem i według tego co znalazłem nie ma żadnych
-
maciek0000
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Auto:
- Kontakt:
ok dzięki czyli wnioskuję że to musi być coś z obiegiem cieczy tylko jeszcze nie wiem co...