T4 benzyna AVT wysokie obroty jak lekko ciepły

https://www.t4-forum.pl/viewforum.php?f=91
T4 Forum dotyczące silnika 2.5 AAF , ACU , AET , AVT , APL w VW T4 – typowe usterki, naprawy, schematy, diagnostyka VAG
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
vwyogi
Znawca T4

12
Model:
Auto: Caravelle Business
Opis: 2.8 V6
podziekowal za post: 18 razy
otrzymal podziekowanie: 51 razy
Kontakt:

T4 benzyna AVT wysokie obroty jak lekko ciepły

Post autor: vwyogi »

Mam z moim T4 mały problem. Przy pewnej temperaturze ma wysokie obroty ( 1200 ). Jak odpalę go rano zimnego to OK, ale jak przejadę mały kawałek i zgaszę silnik i zaraz odpalę to wskakuje mi na 1200 obrotów i póki się nie nagrzeje to obroty wysokie trzyma. Tak samo jak mam auto w pełni rozgrzane, zaparkuje na 2 godziny kiedy jeszcze w pełni nie ostygnie i po dopaleniu są wysokie obroty. Można powiedzieć, ze ma te wysokie obroty jak jest lekko/delikatnie ciepły. W lato po nocy tez mi potrafił od pierwszego odpalenia wskakiwać na te 1200. Kiedy osiągnie pewna temperaturę to w 3-5 sekund obroty spadną z 1200 na ~750 czyli jakby jakiś "czujnik" nie działał w pewnym zakresie. Jak odpalę i jadę w trasę to nie uciążliwe, ale w mieście irytujące. Nie ma znaczenia czy na gazie czy na benzynie. Czujniki dwu i cztero pinowe podmieniałem, dalej to samo. Wskazania temperatury poprawne. Silnik AVT z dwoma sondami lambda, przebieg równo 200tys km, sondy raczej oryginalne. Co jeszcze mogę sprawdzić? Podłączałem pod VAG i nie pokazuje błędu żadnego związanego z sondą. Nie mam już pomysłu
vwyogi
Znawca T4

12
Model:
Auto: Caravelle Business
Opis: 2.8 V6
podziekowal za post: 18 razy
otrzymal podziekowanie: 51 razy
Kontakt:

Re: T4 benzyna AVT wysokie obroty jak lekko ciepły

Post autor: vwyogi »

dodam, ze przepływomierze mam 3, każdy oryginalny HITACHI i na każdym taki sam objaw

You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.

Zarejestruj się Zaloguj się

ODPOWIEDZ

Wróć do „2.5 AAF , ACU , AET , AVT , APL”