Problem z układem chłodzenia po swapie z 1.9 TD na 1.9 TDi
-
adamus
- Nowy T4
- 12
- Model:
- Auto: T4 VAN
- Kontakt:
Problem z układem chłodzenia po swapie z 1.9 TD na 1.9 TDi
Witam kolegów mam nie mały problem z ogrzewaniem silnika 1.9TDi 1Z od passata 98r zamontowany w T4 97r blaszak. W starym silniku temperatura rosła do 90*C po przejechaniu 4 km teraz jest inaczej. Po odpaleniu temperatura jaka osiągnę przy jechaniu tych 4 km to 45*C do środkowej kreski brakuje mu sporo. Jadąc z 110km/h z załadowanym autem mam 75*C kiedy zamknę obieg na kabinie ciepłego powietrza to temperatura urośnie na 84*C sprawdzam te wartości vag-iem podłączonym do telefonu android program Torgue (polecam). Teraz co zdziałałem i zero poprawy wymiana termostatu stary był dobry sprawdzałem w garnuszku uchylał się przy 83 nowy tak samo,zasłoniłem kartonem chłodnice, czujnik 4 pinowy nowy, odłączyłem tą mała pompke elektryczna na wężu i bardzo słabo grzeje zamontowałem termometr na silniku na wyjściu gdzie zamontowane są świece te 3 od wody i temperatura rożni się nie wiele od temp. vaga na vagu mam 73 a na termometrze dodatkowym 77*C. Układ odpowietrzony płyn zmieniony i rence opadają. Wąż od termostatu zimny tylko ciepły waż od góry chłodnicy i ten od małej pomki elektrycznej (jest ona odłączona). Na postoju obroty 3300 i temperatura po 40 min na liczniku 1 milimetr pow środkowej kreski wzrosła a na vagu było 86*C i uruchomiły się wentylatory ale obieg od kabiny zamknięty. W czasie otwarcia obiegu na kabinie wentylator na 2 bieg pow brane z zewnątrz to temp. jest 73*C a jak dam na 4 bieg to miałem 66*C. W starym silniku 1.9 TD to zawsze była na środkowej kresce w lato i zimę, ale vagiem nie mogłem sprawdzić temp. bo nie miałem komputerka. Co jeszcze może być miał ktoś taki problem po swapie? Silnik 1.9 TDi 90KM różni się tylko głowicą i tu podejrzewam że nie ma dobrego odpowietrzenia lub źle jest instalacja chłodzenia bo w tamtej starej głowicy była z tyłu rurka do odpowietrzania a w TDi nie ma jej i podłączyłem wężyk od zbiorniczka do rury od chłodnicy zaraz za wyjściem od głowicy z przodu. Jeśli ktoś miał owy problem i wie jak go naprawić to bardzo proszę o pomoc idzie zima i spalanie rośnie i chłodno w kabinie.
-
mikoli
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 101 razy
- Kontakt:
Re: Problem z układem chłodzenia po swapie z 1.9 TD na 1.9 T
Układ chłodzenia masz podłączony tak jak było wcześniej w TD-eku, z boku głowicy masz puszczony wąż na nagrzewnicę i pod dodatkową pompkę ?
Pasek wiel…login to view the rest of this post
Pasek wiel…login to view the rest of this post
This topic has 2 more replies
You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.
Zarejestruj się Zaloguj się