Uszkodzenie pompy wody T4 ACV
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
mariusz.ka
- Początkujący T4
- 13
- Last active: -
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: t4 ACV T5 174km
- podziekowal za post: 3 razy
- Kontakt:
Uszkodzenie pompy wody T4 ACV
Witam..mam T4 ACV w ubiegły piątek usłyszałem w silniku bardzo delikatne stukanie ,ale za chwilkę ustało.Przejechałem około jednego kilometra zaparkowałem i po około godzinie odpaliłem i wszystko było normalnie po przejechaniu 2-3 km zaświeciła mi kontrolka niskiego poziomu płynu chłodniczego (20% w zbiorniczku) miałem 500 m do stacji paliw ,wiec dojechałem ,kupiłem płyn chłodniczy (w zbiorniczku już nie było płynu).W trakcie dolewania zauważyłem ze płyn wylewa się pod samochód od strony rozrządu.Myślałem że może chłodnica oleju pod filtrem oleju ,ale tam było sucho .wszystkie przewody gumowe i chłodnica są suche. Domyślam się że mogła uszkodzić się pompa wody i to spod niej wylewa się płyn chłodniczy.Samochodu już nie odpalałem i został na lince sprowadzony do domu.Rozrząd był wymieniany dwa lata temu u poprzedniego właściciela,ale czy pompa ..tego nie wiem.Mam kompletny nowy rozrząd i chce go wymienić czy wskazany jest demontaż głowicy celem weryfikacji zaworów? Przed zgaszeniem silnika nie było żadnych stuków,silnik pracował normalnie. Zauważyłem też że przez ostatnich kilka dni gorzej zapalał,czy zacierające się łożyska na pompie wodnej mogły powodować takie coś?
-
darkob
- Forumowicz T4
- 16
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: T4
- otrzymal podziekowanie: 12 razy
- Kontakt:
Re: Uszkodzenie pompy wody T4 ACV
Jeżeli po ustawieniu wału i odkreceniu kółka na walku po stronie pompy zobaczysz że wałek jest ustawiony prawidłowo to nie musisz demontować głowicy.
-
mariusz.ka
- Początkujący T4
- 13
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: t4 ACV T5 174km
- podziekowal za post: 3 razy
- Kontakt:
Kupując ten samochód w maju 2013 sprawdzałem rozrząd ,przykro powiedzieć ale widziałem znaki robione na obudowie farbą ,nie profesjonalna robota.Silnik pracował poprawnie więc odłożyłem wymianę rozrządu.Mam T5 174 km (rozrząd na kołach więc tam nie ma problemu) Czy takie przypadki z pompą często się zdarzają,mam kupioną pompę Ruvilee ,czy moze szukać jeszcze czegoś bardziej markowego?
-
grzesiex
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4
- Opis: Krzywy ryj
- otrzymal podziekowanie: 83 razy
- Kontakt:
Markowego tak... Polecam HEPU. Tak jak darkob powyżej napisał, jeśli teraz znaki są ok (czyli nie przeskoczył na pasku) to nie potrzeby demontażu głowicy. Myślę, że w porę zareagowałeś i auto zostało sprowadzone na lince - uniknąłeś tym samym poważniejszej awarii, gdyż w większości przypadków pompa przed uszkodzeniem paska daje znaki użytkownikowi o swojej niesprawności przeciekiem właśnie.