Prośba o diagnostykę na podstawie dźwięku silnika. 2.5 88KM

Czyli wszystko co związane z silnikami diesla.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
mramber
Forumowicz T4

Answers: 0
12
Last active: -
Tematy: 5
Model:
Auto: T4 2.5 TDI AJT
podziekowal za post: 5 razy
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

Prośba o diagnostykę na podstawie dźwięku silnika. 2.5 88KM

Nieprzeczytany post autor: mramber »

Dzień dobry. Zwracam się z dosyć naiwną prośbą o podstawową diagnostykę na podstawie odgłosów z komory silnika.

http://chomikuj.pl/w.fubar/t4/t4+2.5+td ... 284353.mp3

w 1:40 dźwięk po przestawieniu dźwigienki ERG

Kupiłem T4 2003r, 2.5 TDI, 88KM czyli AJT albo AYY. Przebieg w teorii 170 000km. Teoria nie zdaje się bardzo odbiegać od praktyki - auto kupione w Norwegii, książka serwisowa do kilkudziesięciu km wstecz, wizualnie samochód nie wyeksploatowany, poprzedni właściciel - zakład szklarski w malutkiej miejscowości.

Tyle opisu. Do oględzin samochodu podchodziłem dwa razy. Za pierwszym razem, na podstawie informacji z tego forum wydawało mi się, że odzywa się vaccum pompa, znajomy, z którym pojechałem twierdził, że któryś zawór stuka. Poprosiliśmy sprzedawce o wymianę oleju (w zasadzie nie wiem po co, niestety moja wiedza mechaniczna ogranicza się bardziej do umiejętności wymieniacza, niż naprawiacza). Olej wymienił, zamiast cichego stukania pojawił się głośniejszy łomot, który zagłuszył poprzedni dźwięk. Znajomy zgłupiał, wziąłem samochód do najbliższego warsztatu, gdzie norweski mechanik na 90% wskazał na zawór EGR. (Dźwięk ustaje po poruszeniu dźwignią przy zaworze.) Jako że czasu na namysł nie miałem za dużo, a auto generalnie było w dobrej cenie (jak na Norwegię) i dobrym stanie ogólnym, tuż po przeglądzie, wziąłem je trochę w ciemno. Teraz tylko próbuje dojść, czy jest sens gnać dziewczynę by przywiozła z Polski celem wymiany vaccum pompę i zaślepkę EGR, czy nie jest to może wyrobiony wałek rozrządu, co podsunął mi dzisiaj drugi znajomy rozpoznając podobieństwo dźwięku do tego, który on sam miał lata temu w swoim Audi. (Coś z wałkami doprowadzającymi olej i zaślepkami, które z nich uciekały.).

Po za tym auto odpala bez problemu. Zimne i ciepłe. Nie dymi. Czasami wydaje mi się, że brakuje mu przyśpieszenia (kiedy pod górę 5 nie daje rady, redukcja do 4 i właściwie nie czuje dużej różnicy). Prędkość nie spada ale i nie rośnie, tak samo obroty. Ale może to po prostu te 88KM.

Uff. A żem strzelił wywód. No nic. Z niecierpliwością czekam opinię. Pozdrawiam serdecznie. W.
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Tematy: 45
Model:
Auto: Caravelle
Opis: niech moc będzie z wami
podziekowal za post: 49 razy
otrzymal podziekowanie: 659 razy
Kontakt:

Re: Prośba o diagnostykę na podstawie dźwięku silnika. 2.5

Nieprzeczytany post autor: Kenobi »

Ci twoi mechanicy to w ogóle podłączyli pod VAGa furę, bo tak na słuch to klepie tak twardo jak by miał źle ustawiony kąt wtrysku,
druga sprawa na wolnych obrotach EGR jest otwarty więc co może mieć do tak głośnego klepania, jego działanie uaktywnia się dopiero pod obciążeniem - wtedy się zamyka, jak się nie zamknie to samochód nie ma mocy i kopci

TDI w T4 nie ma nic wspólnego z tymi z osobówek, tu się wałek nie zaciera
mramber
Forumowicz T4

12
Model:
Kontakt:

Nie sądzę żeby nawet mieli cokolwiek do diagnostyki. Samochód był na wygwizdowie i pojechałem do pierwszej, większej miejscowości. Z resztą... nie mam za wysokiego mniemania o norweskich mechanikach. Ale co zrobić.

Jutro będę próbował podpiąć się pod VAG u znajomego. Wykonać czynności opisane tu http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?f=15&t=2850 , czy jeszcze coś szczególnego?

Dobrze słyszeć, że to nie wałek. Czy przyczyną problemu może być wymiana rozrządu przez kompletnie niekompetentnego człowieka? (czyt. sprzedawcę)?
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Model:
Kontakt:

mramber pisze:
Czy przyczyną problemu może być wymiana rozrządu przez kompletnie niekompetentnego człowieka? (czyt. sprzedawcę)?
tak
mramber
Forumowicz T4

12
Model:
Kontakt:

Dzięki serdeczne, za tak szybką pomoc. Mam tylko jeszcze jedno pytanie laika; jak groźne to jest dla silnika? Chodzi mi o to, czy tłuc się z tłukącym silnikiem do Polski i tam dokonać wymiany rozrządu na nowo, czy samochód bezwzględnie uziemić, ściągnąć części z Polski i naprawiać tutaj?
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Model:
Kontakt:

nie trzeba wymieniać rozrządu, wystarczy go dobrze ustawić, wrzuć logi z vag-a i wtedy zobaczymy jak to wygląda
druga sprawa - po przesłuchaniu kolejny raz słyszę dudnienie - tak jakby szklanki ( hydrauliczne kompensatory luzu zaworowego ) niedomagały - a to wina albo zużycia ( przy tym przebiegu nierealne ) lub gównianego oleju, tu pytanie jaki olej gościu zalał skoro silnik jest głośniejszy po wymianie

i najważniejsze słuch do silników mam raczej dobry ale moja diagnoza tylko na podstawie nagrania nie daje żadnej gwarancji co do diagnozy
mramber
Forumowicz T4

12
Model:
Kontakt:

Cholera, w ferworze tego wszystkiego zapomniałem go zapytać. Jutro zadzwonię i się dowiem. Ale po przeczytaniu na forum wątku o olejach miałem zamiar i tak wlać środek czyszczący i zmienić olej na syntetyk.

Z ustawieniem powinien poradzić sobie normalny mechanik? Rozrząd i tak chciałem wymieniać na wiosnę, bo z tego, co zrozumiałem (a po norwesku nie mówię jeszcze w zadowalającym stopniu) koleś wymienił tylko jeden pasek (nie wiem czemu nie komplet). Także dla spokoju ducha chciałem wymienić komplet.

Jasne, rozumiem, że na podstawie nagrania z telefonu nie da się nic powiedzieć na pewno. Liczyłem na jakiekolwiek wskazówki, a otrzymałem o wiele więcej. Dzięki serdeczne, mam nadzieje, że jutro uda mi się z Vag-iem.

Edit:

No i nie udało się z Vag-iem. Brak komputera z win xp. Po świętach będę kombinował dalej, ale i w lutym czeka mnie podróż do mechanika do Polski. Może ktoś polecić kogoś z okolic Szczecina/ Gdańska, ew Stalowej Woli?

Pozdrawiam serdecznie.
mramber
Forumowicz T4

12
Model:
Kontakt:

Nie udalo mi sie z VAG-iem. Pozyczony od kumpla kabel nie dziala, moj przyjedzie dopiero w sobote, a na poniedzialek mam umowionego mechanika w Polsce. Takze czeka mnie podroz na prom z dusza na ramieniu, zobaczymy co z tego wyjdzie. Teraz, starajac sie uzywac go jak najmniej, ale jezdzac do roboty zauwazam, ze turbina raz dziala, raz nie dziala. Nie wiem czy to nie wina syfiastego oleju. Przewody podcisnienia wizualnie wygladaja ok. Niby zalal syntetyk catrola. Nie wiem jak wyglada srawa z podrobkami w Norwegii. W kazdym razie, po mechaniku napisze co i jak.
mramber
Forumowicz T4

12
Model:
Kontakt:

Taczka naprawiona.
Owy odglos byl odglosem stukajacego, krzywego zaworu chodzacego w rozwalonej prowadnicy.
Poprzedni wlasiciel spieprzyl robote przy wymianie rozrzadu.

Po wymianie zaworow, prowadnicy, uszczelnien, szklanek i zalaniu nowego oleju silnik w koncu chodzi tak, jak powinien.

Dzieki za pomoc.
mramber
Forumowicz T4

12
Model:
Kontakt:

Dzień dobry, mam pilne pytanie. Stojąc przodem do samochodu, pasek po prawej bloku silnika to jest ten ważniejszy pasek, przy którego awarii człowiek bardzo płacze, czy ten mniej ważny? Pytam, bo jestem w górach i wydaje mi się, że rolka na samej górze lekko hałasuje i ma delikatne bicie. Na środę mam umówiony serwis, ale nie wiem czy bezpiecznie jest do niego dojechać.

Pozdrawiam serdecznie.
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Model:
Kontakt:

to ten mniej ważny, od pompy
mramber
Forumowicz T4

12
Model:
Kontakt:

Dzięki wielkie za tak szybką odpowiedź.
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2014, 10:55 przez slimak, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Usunieto OT.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Diesel”