Dziwne skoki temperatury silnika

Czyli wszystko co związane z silnikami diesla.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
piotr1989pl
Początkujący T4

Answers: 0
14
Last active: -
Tematy: 4
Model:
Auto: T4
Kontakt:

Dziwne skoki temperatury silnika

Nieprzeczytany post autor: piotr1989pl »

Witam, zrobiłem już kilkadziesiąt kilometrów nowo zakupioną kilka dni temu t4 2.4d i dziś zauważyłem dziwny objaw a mianowicie skoki temperatury na desce. Normalnie auto się nagrzewa i czasem trzyma równe 90st a czasem minimalnie czyli 0k 90st, lecz dziś ku mojemu zdziwieniu w trakcie jazdy drogą ekspresową równo non stop ok 80-90km/h nagle wskazówka temperatury zaczęła piąć się ku 110st....i podczas wyprzedzania nagle spadła znów do 90 a później poniżej minimalnie ok 90st. Dziwny objaw. Na początku jak kupiłem auto załączały się na postoju wiatraki - dolałem płynu chłodniczego ponieważ było na minimum, problem z wiatrakami ustał, ale dziś sprawdziłem stan i widzę że troszkę opadł z tego co dolałem czyli z pozycji max, tak jakby "skonsumował trochę płynu". Jutro spróbuję mu dolać na pozycję max, i zobaczymy. Z drugiej strony dziś po tych skokach temperatury na trasie i na postoju zostawiłem auto włączone na 15min i znowu wszystko było ok na równym polu 90st. Jutro jeszcze w trasie zobaczę ale dziwny objaw ponieważ przecież na trasie w trakcie obiegu powietrza nie powinna mieć miejsca taka sytuacja, a dziś dopiero po raz pierwszy takie skoki wystąpiły wcześniej było ok. Proszę o poradę ewentualnie na co zwrócić uwagę. Z góry dziękuję.
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Tematy: 45
Model:
Auto: Caravelle
Opis: niech moc będzie z wami
podziekowal za post: 49 razy
otrzymal podziekowanie: 659 razy
Kontakt:

Re: Dziwne skoki temperatury silnika

Nieprzeczytany post autor: Kenobi »

oczywiście już zadałeś sobie trochę trudu i przeczytałeś te kilkanaście tematów o skokach temp. w 2.4D, dziwnym zachowaniu wskazówki od temperatury i o konsumpcji płynu przez posiadany przez ciebie silnik
w skrócie:
awaria
- czujnika
- termostatu
- zegarów
- żaluzji
- wężyków odpowietrzenia chłodnicy i głowicy
lub w najgorszym przypadku przy konsumpcji płynu standardowa awaria - popękana głowica
piotr1989pl
Początkujący T4

14
Model:
Kontakt:

Dziękuję za podpowiedzi.
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Tematy: 45
Model:
Auto: Caravelle
Opis: niech moc będzie z wami
podziekowal za post: 49 razy
otrzymal podziekowanie: 659 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Kenobi »

chodzi o to abyś przeszukał forum
na prawdę dużo znajdziesz wraz z opisami jak poszczególne elementy sprawdzić
wiem, że wymaga to czasu i cierpliwości ale wiedza którą przy okazji zdobędziesz na pewno ci się przyda
a i ja wcale nie wszystko musiałem tak na szybko wymienić
piotr1989pl
Początkujący T4

14
Model:
Kontakt:

Chyba coś ze wskazówką chwilowo było nie tak, na razie jeżdżę i temp na desce równe 90 bądź minimalnie poniżej. Nawet po rozgrzaniu dałem mu trochę w gaz i było ok max równe 90st. Byłem u mechanika aby posłuchał jak auto pracuje itp stwierdził że przede wszystkim grzeje bdb w kabinie i przedziale pasażerskim, węże wszystkie ok płynu nie gotuje także prawdopodobne jest to iż lekki wyciek płynu chłodniczego gdzieś będzie, z resztą diagnoza odbędzie się ostatecznie w przyszłym tyg. A tymczasem test będzie na trasie w weekend najbliższy ok 500km wyjazd ze swoją kapelą na granie plus nieduża przyczepka na haka ze sprzętem zobaczymy jak wyjdzie spalanie ;) A swoją drogą czy demontaż foteli z tyłu to trudna sprawa? ponieważ zostawię zestaw 3 + 2 a reszta sprzęt i przyczepka oraz w razie w 5 płynu do chłodnicy ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Diesel”