Witam, mam ciut dziwny problem z 1,9TD(ABL). Otóż pewnego dnia mechanik zwrócił mi uwagę na przepalone bezpieczniki od wentylatorów chłodnicy (te 50A kapturku w komorze silnika). Po wymianie i próbie wentylatorów okazało się ze dalej nie chcą zadziałać. Wyjąłem wtyczkę z 3-pinowego czujnika temp cieczy i zwarłem w niej wszystkie piny (moim zdaniem wentylatorki powinny ruszyć) nic się nie stało. Miernik pokazał zerowe napięcie na tym czujniku, czyli feler jest...no właśnie - w wiązce? Nie umiem zlokalizować w którym miejscu przewód do czujnika odgałęzia się od tego grubego plusowego idącego do bezp. wentylatora, mam autko z 1997 i wg t4 wiki przewód ten nie jest zabezpieczony żadnym bezpiecznikiem (dodatkowy bezp. widziałem na schematach autek z roku>1999), poza tym wszystkie bezpieczniki są ok a wymienione 50-tki nie maja tendencji do ponownego wyparowania. Podejrzewam awarię przełącznika/przekaźnika wentylatorów (701 919 509) tylko nie wiem jak go sprawdzić, żeby go nie uszkodzić. Poza tym nawet gdyby był on kaput, to dalej nie tłumaczy braku 12V na czujniku 3-pinowym w chłodnicy. Gdzie może być feler?
Pozdrówka
M_Storch
PS. Jeszcze jedna dziwna rzecz - mimo władowania 800kg na pakę i transportu tegoż w dość górzystym terenie wskazówka temp oleju ani na milimetr nie wyszła ponad 90stopni, a bez wentylatorów chyba powinna?
Upały, a wentylatorki cicho siedzą...
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Storch_M
- Forumowicz T4
- 14
- Last active: -
- Tematy: 19
- Model:
- Auto: transporter
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Re: Upały, a wentylatorki cicho siedzą...
Temat do zamknięcia. Feler był jednak w wiązce - upalil się przewód dostarczający stałego plusa do kostki łączącej czujnik chłodnicy z resztą instalacji.