Witam,
przede wszystkim poraz pierwszy witam użytkowników. Jestem posiadaczem multivana silnik 110 + chip jak w temacie i zaraz po zakupie pojawiły się pewne kwestie, które mam nadzieję pomożecie mi wyjaśnić i może połączyć fakty ponieważ nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi podczas lektury forum a jest to moje pierwsze tdi i diesel w ogóle.
1. Czy wszystkie multivany z silnikiem tdi były seryjnie wyposażone w koło dwumasowe?
2. Po nagrzaniu silnika, z komory dochodzą regularne stuki ( im dłużej silnik chodzi tym głośniej do pewnego poziomu) po wciśnięciu sprzęgła stukot wycisza się. Sprzęgło mam dość twarde, podczas jazdy nie wydaje mi się aby ślizgało aczkolwiek jak ruszał kolega to można było usłyszeć że coś się ślizgało.
Czy sprawcą mogą być łożyska skrzyni + kończące się sprzęgło (czy brać jeszcze dwumasę pod uwagę)?
3. Jak samochód za długo popracuje na biegu jałowym lub go przegonię mruga kontrolka świec żarowych. VAG wskazał na światła stopu, których defacto nie było. Żarówki i bezpieczniki ogarnąłem lecz nadal pojawia się od czasu do czasu miganie.
Z góry dziękuję za podpowiedź i ew. namiar na rekomendowany warsztat w okolicy Katowic w tym zakresie.
T4 2,5tdi 96' multivan - kilka pytań - koniec sprzęgła?
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
grzesiex
- Znawca T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4
- Opis: Krzywy ryj
- otrzymal podziekowanie: 83 razy
- Kontakt:
Re: T4 2,5tdi 96' multivan - kilka pytań - koniec sprzęgła?
Tak, o ile maja manualną przekładnię.nowako pisze:1. Czy wszystkie multivany z silnikiem tdi były seryjnie wyposażone w koło dwumasowe?
-
peter
- Stały bywalec
- 16
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 7 razy
- Kontakt:
nowako pisze:VAG wskazał na światła stopu, których defacto nie było. Żarówki i bezpieczniki ogarnąłem lecz nadal pojawia się od czasu do czasu miganie.
więc czujnik stopu jest do bani trzeba go najprawdopodobniej wymienić.
-
nowako
- Początkujący T4
- 15
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: multivan
- podziekowal za post: 2 razy
- Kontakt:
Witam, Mały update dla osób u których wystąpią podobne objawy do moich z pierwszego postu:
Sam odpowiedziałem sobie na zadane pytania:) a więc sypnięte łożysko w skrzyni i sprzęgło. Naprawy:
Wymiana łożyska, dwumasy, sprzęgła , wysprzęglika (zestaw luk ~ 1800 PLN), zawieszający się elektromagnes na rozruszniku i kila innych dupereli.
Sam odpowiedziałem sobie na zadane pytania:) a więc sypnięte łożysko w skrzyni i sprzęgło. Naprawy:
Wymiana łożyska, dwumasy, sprzęgła , wysprzęglika (zestaw luk ~ 1800 PLN), zawieszający się elektromagnes na rozruszniku i kila innych dupereli.