Jako ze to mój pierwszy wpis Witam wszystkich forumowiczów.
Jestem z Dolnego Śląska i posiadam t4kę z silnikiem 151km . Był to kiedyś transporter ale teraz jest mulitvan <56>
WIęc problem polega na tym ze w większości czasu świecą się kontrolki ABS ESP i Hamulec i komunikat aby natychmiast udać sie do serwisu. Czasem działa i wszysktko jest OK. Pełny błąd to :302 Przekaźnik zaworów ABS - J106, Zwolnienie zaworu cewki ABS (J106)
Wtyczkę sprawdziłem wszystko OK. NIe wiem czy jest coś jeszcze co można sprawdzić przed wyjęciem sterownika pompy ABS.
Macie jakieś sugestie gdzie szukać przed wymianą/regeneracją ABSu ?
Błąd 302 Przekaźnik zaworów ABS - J106,
-
elcaminos
- Nowy T4
- 3
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: multivan
- Kontakt:
-
elcaminos
- Nowy T4
- 3
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: multivan
- Kontakt:
Re: Błąd 302 Przekaźnik zaworów ABS - J106,
Witam. Problem rozwiązałem. Ja mam wersję ABS/ESP i dodatkowy sterownik abs za schowkiem przed pasażerem. Obok po prawej stronie są 2 przekazniki. Jeden jest od ABSu. W moim przypadku poluzowały się śruby trzymające sterownik do stelaża. A że sterownik jest aluminiowy to musi być uziemiony. W zależności jak się ułożył czasem łapał masę i błedu nie było. Po dokreceniu blad zniknął. Dodatkowo wymieniłem przekaznik bo był nie oryginalny i jak nim ruszałem to blad czasem wracał. Ważne żeby była masa na sterowniku. Sterownik do samego ABS będzie pewnie też w tym miejscu. Wygląda on troszkę inaczej. Nie zawsze błąd ABS będzie oznaczał awarie pompy. A wielu fachowców od pomp mówiło mi że to pompa do wymiany. Jeden tylko naprowadził mnie na ten trop i po rozmowie telefonicznej usunąłem usterkę za 10 zł.