Pierwszy bieg
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Robin
- Stały bywalec
- 16
- Last active: -
- Tematy: 16
- Model:
- Auto:
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
Pierwszy bieg
Ostatnio zauważyłem, że jak wbijam jedynkę to czuć lekkie szarpnięcie i słychać jak "wchodzi" bieg. Nie zgrzyta nic i pozostałe biegi wchodzą dobrze. Co ciekawe na zimnym silniku tego nie ma i jedynka wchodzi jak w masło a gorzej jest jak się silnik (olej w skrzyni) rozgrzeje. W związku z tym chciałbym zacząć od wymiany oleju w skrzyni i tu czy polecacie jakiś szczególnie dobry, może gęstszy? Oraz czy wiecie jak nasmarować wodziki czy co tam jeszcze żeby ładnie chodziło. Dodam, że komplet sprzęgła z dwumasą mam wymienione 20tkm temu. Z góry dzięki za podpowiedzi ;)
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Re: Pierwszy bieg
Robin , czy sprzęgło zbyt nisko nie bierze (powinno w połowie), czy to nie problem z siłownikiem sprzęgła, ewentualnie stary płyn hamulcowy, jak podpompujesz sprzęgło i wtedy próbujesz wrzucić jedynkę czy jest lepiej :?:
Olej do skrzyni z BP można lać :BP Energear SGX 75W/90 (tutaj z BP ma być SGX i nie inny SHX czy tam SHX-M o tej samej gęstości) innej marki zapewne też mogą być, ale ja nie znam dokładnych nazw.
Olej do skrzyni z BP można lać :BP Energear SGX 75W/90 (tutaj z BP ma być SGX i nie inny SHX czy tam SHX-M o tej samej gęstości) innej marki zapewne też mogą być, ale ja nie znam dokładnych nazw.
-
Robin
- Stały bywalec
- 16
- Model:
- Auto:
- Kontakt:
Wysprzęglik wymieniony 20tkm temu i nowy płyn hamulcowy nalany, odpowietrzane było dwa razy i przed wymianą brało za nisko ale teraz bierze od połowy tak jak piszesz. Płyn wymienię na pewno a co z tymi wodzikami? Na zimno wchodzi idealnie dopiero na rozgrzanym trochę gorzej ale jak wbijam tak szybko, bo jak tak lekko dopchnę i wolniej wbijam to wchodzi dobrze. Bieg zawsze wchodzi, nie ma oporu tylko taki metaliczny odglos na rozgrzanym. Może tak ma być... :|
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Miałem na myśli pompę sprzęgła tą przy pedale sprzęgła, ale skoro piszesz że bierze w połowie to powinno być ok.Robin pisze:Wysprzęglik wymieniony 20tkm temu
No to tylko wymiana oleju w skrzyni pozostała, może się do niej wody trochę dostało.(Jak na rybki jedziesz nie parkujesz w wodzie :lol:)Robin pisze:Bieg zawsze wchodzi, nie ma oporu tylko taki metaliczny odglos na rozgrzanym. Może tak ma być... :|
Co do wodzików, to chyba masz na myśli ruchome elementy od drążka zmiany biegów do wybieraka biegów w skrzyni.
Jeżeli lewarek lekko pracuje to ja bym tu nie szukał przyczyny, a smarować te elementy to chyba najlepiej wazeliną techniczną ewentualnie smar litowy z teflonem (są takie w sprayu), bo nie wiem jak tulejki zareagują na zwykły smar.
-
Robin
- Stały bywalec
- 16
- Model:
- Auto:
- Kontakt:
Dzięki mikoli postawiłbym Ci piwko ale nie mam takiej opcji w tym wątku :? a swoją drogą silownik ten przy pedale też sprawdzę ;)
-
Robin
- Stały bywalec
- 16
- Model:
- Auto:
- Kontakt:
Dzięki
Podaję rozwiązanie : wymieniony olej w skrzyni na pełny syntetyk 75W90 i nasmarowane wodziki. Biegi chodzą jak masło , żadnego stuknięcia przy wbijaniu "jedynki". Pompa sprzęgła sprawna, wszystko cacy 8-)
EDIT
edytuj posty
Podaję rozwiązanie : wymieniony olej w skrzyni na pełny syntetyk 75W90 i nasmarowane wodziki. Biegi chodzą jak masło , żadnego stuknięcia przy wbijaniu "jedynki". Pompa sprzęgła sprawna, wszystko cacy 8-)
EDIT
edytuj posty