Proszę o pomoc w wyborze adaptera do kostki ISO.
Stan obecny:
- kostka jak na załączonym zdjęciu:
1) niepotrzebne
2) żółty przewód urwany (niepotrzebny)
3) pusty
4) zasilanie ze stacyjki (czerwono-brązowy)
5) mostek z 7 - prawdopodobnie zgodnie z opisem tutaj: https://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?f ... 456#p10456 ("Uwaga"). Tu z kolei https://t4-wiki.de/wiki/Radio#T4_ab_MJ1999 (Kammer 3 schwarz) jest informacja o jakimś sygnale kontrolnym zabezpieczenia przed kradzieżą
6) "podświetlenie" - co to właściwie znaczy? Co i kiedy ma mi się podświetlać?
7) zasilanie z akumulatora
8) masa
Radio - Blaupunkt Brisbane 230
Model auta - 2.5 TDI rok 1999
W czym problem?
Zgodnie z opisem wejścia dla mojego radia oraz różnych stron znalezionych w internecie, przy zamianie oryginalnego radia VW na inne często zachodzi potrzeba zamiany pinu 4 z 7. Obecnie radio tak podłączone działa, ale obawiam się, że to tylko kwestia czasu, aż coś się zepsuje. Dodatkowo pod pin 5 chciałbym podłączyć separator antenowy, a w tej chwili jest on zajęty przez ten mostek (rozumuję, że pin 5 powinien być wyjściem zasilania dla anteny, tymczasem w tej kostce wchodzi zasilanie na tym pinie).
Pół godziny walki z kostką celem jej przerobienia i zamiany przewodów skończyło się zupełną porażką i wydaje się, że jedyny, rozwiązaniem jest zastosowanie jakiegoś adaptera.
Proszę o komentarz kogoś obeznanego w temacie do powyższych wątpliwości, potwierdzenie, że to co mam obecnie, wymaga zmiany oraz pomoc w doborze adaptera zgodnego z moim radiem.
Instrukcja do radia: https://www.blaupunkt.com/uploads/tx_dd ... celona.pdf
Opis wejścia na stronie 35.
Pozdrawiam
Adapter kostki ISO
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
btn
- Początkujący T4
- 7
- Last active: -
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 10 razy
- Kontakt:
Re: Adapter kostki ISO
Kontynuując wątek powiem, że kupiłem zwykły adapter z rozłączanymi przewodami 4 i 7, przy czym 5 i tak muszę rozłączyć.
Do tego kupiłem jakieś magiczne "wyjmaki", które miały pomóc łatwo i bezboleśnie w wyjęciu kabelka. !@$#!@ - tyle w temacie, nic niewarty sprzęt. Na adapter jeszcze czekam, ale w testowej kostce kabelek najpierw urwałem, bo wyjmak nie ogarniał, a resztę na siłę wydłubałem śrubokrętem. <bezradny>
EDIT: adapter dotarł, przewód wyjęty bezproblemowo i całość połączona zgodnie z planem :)
Do tego kupiłem jakieś magiczne "wyjmaki", które miały pomóc łatwo i bezboleśnie w wyjęciu kabelka. !@$#!@ - tyle w temacie, nic niewarty sprzęt. Na adapter jeszcze czekam, ale w testowej kostce kabelek najpierw urwałem, bo wyjmak nie ogarniał, a resztę na siłę wydłubałem śrubokrętem. <bezradny>
EDIT: adapter dotarł, przewód wyjęty bezproblemowo i całość połączona zgodnie z planem :)