2,5 diesel syncro nie ma znaków na kole zamachowym

https://www.t4-forum.pl/viewforum.php?f=89
T4 Forum dotyczące silnika „2.5 AJT, AAY, ACV, AUF, AXL, AYC, AHY, AXG”

Tematy dotyczące TDI – 88, 102, 111, 150 KM. Wszystko o turbo, intercoolerze, wtryskach, ECU i VAG.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
sebek1
Nowy T4

5
Model:
Auto: T4
Kontakt:

2,5 diesel syncro nie ma znaków na kole zamachowym

Post autor: sebek1 »

Witam wszystkich! Na wstępie zaznaczę ze znaleziony temat ustawienia rozrządu przerobiłem dogłębnie jednak mój przypadek jest trochę nietypowy. Niedawno kupiłem T4 syncro z niedziałającym silnikiem (2,5 tdi 101 km z jednym paskiem rozrządu przebieg 180 000 km) mieszkam w Szwajcarii gdzie koszty naprawy prawdopobnie przekroczyłyby wartość ( wstepna diagnoza głowica do regeneracji ) . Silnik kręci lecz nie odpala, zabrałem się do sprawdzenia rozrządu. Znaku na kole zamachowym nie ma ( być może nie jest oryginalne), po ustawieniu walka rozrządu i zablokowaniu od strony koła zębatego ustawiłem pompę na znaki. Silnik odpalił z mała pomocą samostartu lecz chodzi trochę dziwnie ,wrażenie jakby łapał lewe powietrze. Mam przeczucie ze rozrząd jest przestawiony o jeden ząbek, macie jakiś pomysł jak zweryfikować położenie wału bez znaku na kole zamachowym? Dziękuje za uwagę i pozdrawiam wszystkich miłośników T4.
Dima99
Początkujący T4

5
Model:
Auto: T4
otrzymal podziekowanie: 4 razy
Kontakt:

Re: 2,5 diesel syncro nie ma znaków na kole zamachowym

Post autor: Dima99 »

Witam, można wyjąć pierwszy wtrysk od strony rozrządu i jakimś długim miękkim pręcikiem oprzeć o tłok i delikatnie przekręcać silnikiem w maksymalne g…login to view the rest of this post

You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.

Zarejestruj się Zaloguj się

ODPOWIEDZ

Wróć do „2.5 AJT , AAY , ACV , AUF , AXL , AYC , AHY , AXG”