Witajcie forumowicze :) to mój pierwszy post i od razu problem...
Dotyczy ten problem mojej Caravelli z 1994r, silnik to 2.5 benzyna z gazem w manualu.
Na biegu jałowym jest problem z obrotami, a mianowicie: dopóki silnik nie ma załączonego żadnego odbiornika elektrycznego jest w miarę ok, czasami przygasa i później na chwilę wraca na właściwe obroty. Największy problem zaczyna się przy włączeniu klimatyzacji, wentylatorów, wtedy silnik przygasa i próbuje wrócić cały czas, czasami gaśnie. Podczas jazdy wszystko wydaje się w porządku.
Po podpięciu do komputera wyskakuje błąd braku nastawu podstawowego. Kable WN nowe, świece ok, przewody podciśnienia ok, akumulator nowy. Wyczyściłem silnik krokowy i przepustnice - zero poprawy. Mechanicy rozkładają ręce...
To raczej nie ma związku, ale na benzynie przy przyspieszaniu (obciążeniu) słychać metaliczny dźwięk Z silnika. Na gazie cisza, na postoju i przy jednostajnej jeździe również (spalanie stukowe?)
Tak jakby zależy to od ilości pobieranego prądu, im woęcej tym gorsze zachowanie
Ma ktoś jakiś pomysł? <bezradny> <zniesmaczony>
Przygasanie przy obciążeniu na jałowym biegu 2.5b+g
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
benkoo
- Nowy T4
- 8
- Model:
- Auto: t4 caravelle
- Kontakt: