Dawki wtrysków i ich kondycja

Czyli wszystko co związane z silnikami diesla.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
Stig
Początkujący T4

Answers: 0
9
Last active: -
Tematy: 9
Model:
Auto: T4 2002
podziekowal za post: 2 razy
Kontakt:

Dawki wtrysków i ich kondycja

Nieprzeczytany post autor: Stig »

Ostatnio rozmawiając z jednym mechanikiem na temat wtrysków w moim T4 wspomniał on że aby mieć pewność że wtryski podają dobre dawki a nie "leją" trzeba je wyjąć i oddać do sprawdzenia. Przy ewentualnych odstępstwach od norm wymienia się końcówki.

Po głowie chodzi mi pytanie... Czy nie da się tego sprawdzić jakkolwiek inaczej ? Ten silnik ma przecież masę czujników i możliwości diagnostycznych. Chociażby logi mogłyby dużo powiedzieć.

Jeśli mogę to sprawdzić softem, poproszę o poradę jak. Jeśli nie - dla pewności wyjmę te wtryski i oddam do sprawdzenia.

Słyszałem o historiach poprzepalanych tłoków bo "wtryskiwacz lał ile wlezie" a żadnego błędu ani problemu w obrotach np. nierównych obrotach silnika nie było. Jest to możliwe czy to bajki ?
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Tematy: 45
Model:
Auto: Caravelle
Opis: niech moc będzie z wami
podziekowal za post: 49 razy
otrzymal podziekowanie: 659 razy
Kontakt:

Re: Dawki wtrysków i ich kondycja

Nieprzeczytany post autor: Kenobi »

Jedyną w 100% pewna metodą jest wyjęcie i sprawdzenie na odpowiednim urządzeniu. Można posiłkować się wstępnie odczytem korekcji wtrysków w grupie 013, jednak jak wszystkie są padnięte to nic to nie wykaże. Do tego odchyłki w korekcie mogą być spowodowane innymi usterkami, typu słabszej kompresji na niektórych cylindrach itp. Bo sama korekcja wtrysku poszczególnych wtryskiwaczy służy wyrównaniu pracy silnika, więc każda usterka powodująca nierównomierność pracy poszczególnych cylindrów jest wyrównywana poprzez zwiększenie/zmniejszenie dawki paliwa na konkretnym wtryskiwaczu.
Stig pisze:
Słyszałem o historiach poprzepalanych tłoków bo "wtryskiwacz lał ile wlezie" a żadnego błędu ani problemu w obrotach np. nierównych obrotach silnika nie było.
Jakieś objawy zawsze są, najczęściej nadmierne dymienie, problemy z odpaleniem, wysokie spalanie.
Stig
Początkujący T4

9
Tematy: 9
Model:
Auto: T4 2002
podziekowal za post: 2 razy
Kontakt:

Re: Dawki wtrysków i ich kondycja

Nieprzeczytany post autor: Stig »

Ok, wszystko jasne. Wielkie dzięki za pomoc !
ODPOWIEDZ

Wróć do „Diesel”