Witam,
Stażem jestem praktycznie nowy, dlatego ograniczcie ilość zgryźliwych uwag co do tego, że podobny wątek już był, był ale nie wniósł niczego twórczego. Opis problemu: górny nadmuch klimy nie działa, problem leży w tylnym wentylatorze ( umieszczony po prawej stronie w bagażniku ), wentylator jest sprawny - działa po podłączeniu "na krótko", działa również po podpięciu komputera i przy sprawdzaniu serwisowym klimatyzacji. Sam program VAG wyświetla jedynie błąd tylnej dmuchawy parownika ( mogłem coś przekręcić w opisie ). Prąd do wentylatora z kabla nie dochodzi było to sprawdzane.
Szukałem schematu podłączenia tylnego wentylatora, bo na mój amatorski rozum musi być gdzieś rozdzielenie prądu pomiędzy drugą dmuchawą ( pod progiem auta ), a tylną dmuchawą, czy tak jest ? Bezpiecznik w tablicy jest cały bo nawiew z przodu działa normalnie, nawiew przy drzwiach przesuwnych również.
Panel klimatronica mruga kilkakrotnie przy odpalaniu auta i włączaniu zapłonu.
Jakie kroki podjąć w celu sprawdzenia gdzie może być przyczyna problemu - brak prądu ??
Proszę o rzeczowe sugestie i opis raczej dla amatora nie dla profesjonalnego mechanika - lubię pogrzebać przy aucie, ale nadal jestem w szkole podstawowej.
Z góry dzięki za pomoc
EDIT:
Dodam, że po przeczytaniu posta od kolegi z multivanem 96' podmieniłem przekaźnik 140 ( u mnie jest 140 u niego bodajże 147, czy to różnica ?? ) ale nic to nie dało, mało z tego o ile do tej pory działał nawiew na nogi w tylnej części to już teraz nie działa...
Sprawdziłem jak podaje prąd do przekaźnika i podaje w 3 miejscach "+", więc wydaje mi się, że wszystko powinno być ok bo mamy 3 dmuchawy więc 3 x "+", czy tak ??
Gdyby ktoś się zlitował i podjął temat to będę bardzo wdzięczny.
multivan 2000 rok 2.5 tdi Nie działa tylny nadmuch klimy
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
ellipsis11
- Nowy T4
- 10
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: t4 multivan 2000r.
- Kontakt:
multivan 2000 rok 2.5 tdi Nie działa tylny nadmuch klimy
Ostatnio zmieniony 17 lip 2016, 10:43 przez grzesiex, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: post pod postem
Powód: post pod postem