klimatronik , a webasto ??

Webasto, Truma, klimatronik, nagrzewnice i wszystko, co grzeje lub chłodzi w T4.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
czyfens
Początkujący T4

9
Model:
Auto: T4 Multivan AUTOMAT
podziekowal za post: 1 raz
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

klimatronik , a webasto ??

Post autor: czyfens »

Witam wszystkich,
w zeszłym tygodniu przywiozłem sobie z Niemiec Multivana 2.5 benzyna rok 96 na którego chorowałem od kilku lat. Kabina jest wyposażona w webasto typ THERMO TOP C które jest sprawne grzeje jak trzeba. Może ktoś miał taki przypadek jak mój. Mianowicie panel klimatronik ( zielony ) nie działa, dopiero po włączeniu Webasta, czyli klikniecie na przycisk z płomieniem powoduje uruchomienie klimatronika.Co ciekawe panel klimatronika zaczyna migać kilka sekund i staruje- czytałem że to miganie to oznaka ewentualnej usterki. Klimatronik działa wtedy razem z Webasto, którego panel podświetla na czerwono. Webasto działa , z rurki wydechowej lecą ciepłe spaliny.Wtedy w klimatroniku jak chcę to opuszczam temperaturę i leci chłodne, a jak chce to podnoszę i leci bardzo gorące.Klima raczej nie działa, może kwestia nabicia, może chłodnica. Cały problem polega na tym, że nie moge uruchomić klimatronika, nawiewów bez włączenia webasta. Brak możliwości korzystania z klimatronika nie używając webasto.Wygląda to tak że nie ważna pora roku zima czy lato zawsze muszę mieć uruchomione webasto żeby użyć nawiewów klimatronika, tylko jak jest ciepło trochę szkoda ponieważ spala mi dodatkowo paliwo ze zbiornika. Może jest to kwestia ustawień webasto, a może inna przyczyna? Może ktoś się z tym spotkał? Chciałem ogarnąć to przed wizytą w jakimś serwisie webasto na terenie woj. świętokrzyskiego, a przegląd i tak chcę zrobić.

p.s.na dzień dzisiejszy jeszcze nie rozgryzłem obsługi panela do webasto, szukałem na forum instrukcji obsługi , ale tego typu nie znalazłem, może słabo szukam..

załączam zdjęcie panelu

bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuje, a ja jeśli mogę chętnie pomogę w kwestii LPG , samochodowe instalacje gazowe Suchedniów..
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 06 sty 2017, 17:55 przez czyfens, łącznie zmieniany 1 raz.
czyfens
Początkujący T4

9
Model:
Auto: T4 Multivan AUTOMAT
podziekowal za post: 1 raz
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

Re: klimatronik , a webasto ??

Post autor: czyfens »

trochę po czasie ale problem rozwiązany, majster od klimatyzacji i webasta zrobił przepinkę za 180 zł i climatronik działa niezależnie od webasta, mij…login to view the rest of this post

You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.

Zarejestruj się Zaloguj się

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogrzewanie i klimatyzacja”