Multivan rejestracja

Polecane i odradzane miejsca w Twojej okolicy.
Doświadczenia z warsztatów i zakupów.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
qwerty63
Początkujący T4

9
Model:
Auto: Multivan
podziekowal za post: 2 razy
Kontakt:

Re: Multivan rejestracja

Post autor: qwerty63 »

Małe uaktualnienie mojej sprawy: zdobyłem niezbędną fakturę na montaż siedzeń i demontaż kratki (koszt 50zł). W zasadzie większość legalnie działających serwisów samochodowych ma potrzebny wpis do PKD 45.20.Z, jednak niewielu chce się podjąć czegoś takiego (co w pełni rozumiem). Z fakturą pojechałem na przegląd, gdzie każą mi: 1. poprawić fakturę,tak żeby był na niej Vin a nie tylko nr rej. samochodu. 2. zdobyć zaświadczenie od VW że samochód ma homologację na 7 miejsc (i to jest istotne, bo dzwoniłem potem do ok 10 OSKP w różnych powiatach i właśnie to jest nowością od lipca tego roku, wiem że bez tego nie dostanę nigdzie przeglądu). Zaświadczenie na szczęście raczej dostanę (koszt 120zł), tylko po ok. 2ch tygodniach (w Krakowie autoryzowany dealer Audi/VW wysłał już moją prośbę o nie gdzieś dalej do VW). 3. Diagnoście nie podoba się waga własna samochodu, wg dowodu mam 2050kg a max mogę ważyć zapakowany 2620, i teraz jak zwiększam ilość miejsc to teoretycznie zwiększa mi się masa pojazdu i jeśli by przekroczyła 2100kg to nie mogę wozić 7 osób bo one ważą pół tony i to by przekroczyło dopuszczalną masę całkowitą ;) więc kazał załatwić zaświadczenie od rzeczoznawcy o wadze samochodu :)
Punkty 1 i 3 zamierzam na razie pominąć i zrobić przegląd gdziekolwiek indziej, ale na zaświadczenie o możliwości fabrycznego podpięcia 7 miejsc muszę trochę poczekać przez co pewnie nie zmieszczę się w obowiązkowym czasie rejestracji - w max miesiąc po sprowadzeniu samochodu.
Dam jeszcze znać jak wreszcie uda mi się złożyć papiery do rejestracji.
ozyrys486
Samodzielny mechanik

10
Model:
Auto: T4 transporter
podziekowal za post: 4 razy
otrzymal podziekowanie: 25 razy
Kontakt:

Post autor: ozyrys486 »

ad punkt 3 ja miałem podobny motyw w dokumentach auta miałem 2480 a na tabliczce 2560 i diagnosta przy przeglądzie wpisał ta z tabliczki w urzędzie się doczepiła ale oni to wyjaśniali wysyłając jakieś papiery do VW

niech ci spisze masy z ori tabliczki i nie powinieneś mieć żadnych problemów
De'D
Aktywny T4

13
Model:
Auto: Caravelle AT
Opis: bigger is better
podziekowal za post: 16 razy
otrzymal podziekowanie: 17 razy
Kontakt:

Post autor: De'D »

Kolego qwerty - mija już miesiąc, zarejestrowales auto pozytywnie ze zmianami?
qwerty63
Początkujący T4

9
Model:
Kontakt:

Sorki, miałem napisać ostatnie uaktualnienie, ale mi WK zabrało to zaświadczenie a chciałem napisać skąd ono jest bezpośrednio, to może teraz, bo odebrałem je razem ze stałym dowodem w piątek.
Więc tak, zaświadczenie od VW było kluczowe i z nim już chyba większość OSKP zrobi przegląd rozszerzony za 180zł gdzie robią opis "zmian" w pojeździe słowny, ze zdjęciami i z takim papierem w WK się zarejestruje. Jeszcze nie chcieli mi zarejestrować pierwszego dnia jak przyszedłem, bo się musiała pani spytać przełożonych czy może, (nie podobało się że umowę mam z warsztatem który sprzedawał samochód w imieniu swojego klienta, a nie bezpośrednio ja z ostatnim właścicielem oraz jeszcze nie była pewna czy mam dobrze z typem samochodu, coś z tym wielozadaniowy/van) ale następnego dnia zadzwoniła że zarejestrują. Acha i chcieli potwierdzenie wpisu do PKD od wystawiającego fakturę, ale ponieważ nie miałem to pani stwierdziłą że jednak sama sobie znajdzie :)
W sumie dało się to zrobić w tydzień-max 2, to tylko oczekiwanie na zaświadczenie było najdłuższe.
W ciągu dwóch dni da się załatwić tłumaczenie dowodu, akcyza również, lewa faktura na "zmiany" (to można zrobić najlepiej w jakimś warsztacie przy OSKP), zaświadczenie nie wiem ile najkrócej, bo mi polecono dystrybutora VW Bełtowski, który to dla mnie je załatwił w jakieś 10-12 dni za 120zł, ale jakby ktoś potrzebował to niech się może zgłosi bezpośrednio do VW Group Polska ul Krańcowa 44 Poznań, to może wystawią szybciej/taniej.
Taka ciekawostka, w Szwecji płaciłem za OC ok. 800zł za rok, tu kupiłem w Link4 z pełnymi zniżkami za 1150 i chyba powinienem się cieszyć bo były oferty dużo droższe gdzie indziej. Ktoś z Was płaci mniej, odnawiane jakoś niedawno?
Także dzięki za wsparcie, teraz bym już umiał zarejestrować szybko ;)
Zostaje mi teraz zmiana rozrządu i osłony przegubu, muszę skorzystać z jakiegoś warsztatu w Krakowie i na razie nie wiem jeszcze gdzie się udam.
wojtyna51
Początkujący T4

7
Model:
Auto: multivan
Kontakt:

Post autor: wojtyna51 »

Nie chcę zaśmiecać forum wiec dopiszę się do tego tematu,od jakiegoś czasu szukam t4,multivan lub caravella choć bardziej celuję w ten drugi.Póki co nie znalazłem czegoś sensownego ale wolę dmuchać na zimne więc dopytam.Auto chcę zarejestrować na siebie prywatnie i chcę się dowiedzieć czego unikać aby nie było szopek przy rejestracji jak autor tematu.Czy w moim przypadku ma znaczenie przeznaczenie auta które kupię?czy jak auto będzie,było zarejestrowane na firmę w pl czy w de to czy nie będzie kłopotu przy rejestracji na mnie czyli prywatni.Proszę o kilka słów w tej kwestii na co zwrócić uwagę
qwerty63
Początkujący T4

9
Model:
Kontakt:

Ja to już sam dobrze nie pamiętam,zapomniałem o sprawie i cieszę się czwórką :)
Większy problem jest z kupieniem czegoś fajnego, potem już pójdzie. Najlepiej jakby wszystkie dane w oryginalnych papierach były zgodne z tym co się chce zarejestrować w PL, to pewnie się obejdzie bez przygód, czego życzę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Warsztaty, serwisy i sklepy”