Mrugająca kontrolka hamulców

Wahacze, amortyzatory, sprężyny, hamulce, maglownice.
Jak nie tracić kontaktu z drogą.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do godziny czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
ODPOWIEDZ
czoper
Samodzielny mechanik

14
Model:
Auto: caravelle
Opis: Sekcja Dolnośląsko-Opolska!
podziekowal za post: 18 razy
otrzymal podziekowanie: 18 razy
Kontakt:

Mrugająca kontrolka hamulców

Post autor: czoper »

Chciałbym skonsultować z Wami pewne spostrzeżenie.Temat nie dotyczy tylko t4,ale mam nadzieję,że innym też może się przydać.Chodzi o to,że zauważyłem w kilku autach(wszystkie diesle) kiedy na postoju,na pracującym silniku wciskam kilkakrotnie i mocno pedał hamulca pojawia się na sekundę kontrolka hamulców(serwa).Kiedy robię to samo,ale wciskając jednocześnie pedał gazu podwyższając tym samym obroty silnika-kontrolka się nie zapala.Czyżby na wolnych obrotach serwo nie wyrabiało w niektórych dieslach(akurat w mojej teczce tego nie mam).Dodam,że wszystkie te auta w czasie normalnej jazdy i hamowania zachowują się normalnie tzn.kontrolki brak.Czy raczej świadczy to o jakiejś usterce,np.nieszczelności w układzie podciśnienia.Sprawdzałem również stan płynu i wszędzie był na max.Na zgaszonym silniku pedał hamulca jest twardy,a po uruchomieniu silnika delikatnie mięknie.Ale w czasie jazdy hamulce wydają się być ok,znaczy hamują dobrze.Jeżeli moderatorzy uznają ten temat za odbiegający zbytnio od tematyki t4,proszę o usunięcie,ale mam nadzieję,że ktoś bardziej obeznany w tematyce mechaniki samochodowej mógłby mi napisać co o tym sądzi.
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

15
Model:
Auto: Caravelle
Opis: niech moc będzie z wami
podziekowal za post: 49 razy
otrzymal podziekowanie: 659 razy
Kontakt:

Re: Mrugająca kontrolka hamulców

Post autor: Kenobi »

czoper pisze:
kontrolka hamulców(serwa)
mógłbyś mi przybliżyć jak taka kontrolka wygląda
bo ja znam tylko dwie jedna to czerwona i zazwyczaj oznacza z…login to view the rest of this post

This topic has 12 more replies

You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.

Zarejestruj się Zaloguj się

ODPOWIEDZ

Wróć do „Koła, układ kierowniczy, hamulce i zawieszenie.”