Luz na piastach
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do godziny czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Posty mozna poprawiać do godziny czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Last active: -
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Luz na piastach
Co może być przyczyną luzu na kołach przednich (luz na łozysku) przy czym łozyska nie szumią i nawet z prawej strony założone nowe FAG-a i dalej to samo luz mały ale jest , a jak wiadomo przez luz większe opory bo tarcze o klocki hamują
-
Daniel176
- Forumowicz T4
- 16
- Tematy: 19
- Model:
- Auto: Caravelle GL
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Re: Luz na piastach
Jak ostatnio u siebie wymieniałem łożysko to tam nie ma co być luzu jeżeli było wszystko dobrze złożone czyli piasta z łożyskiem.Z drugiej strony tam jest pierścień segera który zabezpiecza łożysko przed zsunięciem się z piasty.Jeśli jest luz to może przegub jest niedokręcony,poluzowany.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Problem jest w tym ze jak zbudowane to jest to ja wiem , przegub jest dokręcona bardzo dobrze, juz się zastanawiam czy piasta jakos za bardzo nie wystaje przez co przegub nie dociska jak należy ,
-
Daniel176
- Forumowicz T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Jeżeli piasta nie naszła do końca na łożysko to może trzeć.A jaki jest luz:wzdłużny czy poprzeczny?Jeżeli piasta była nie do końca osadzona i było wszystko skręcone i koło się kręciło to obawiam się,że łożysko poszło a właściwie piasta naszła na swoje miejsce.Wiadomo,że łożysko jest w zwrotnicy zabezpieczone segerem na nią musi być wciśnięta piasta i trzeba to osadzić przyrządem który się opiera o wewnętrzną cześć łożyska a druga o piastę.skręcić na max i później przegub z odpowiednią momentem dokręcania i nie ma prawa być luzu ani trzeć.
Jeśli podczas osadzania piasty dwie połówki łożyska nie opierały się o siebie to jedna mogła być lekko wysunięta i mogło to wprowadzić w błąd,że luzu nie ma i że wszystko się ładnie kręci ale podczas eksploatacji łożysko zaskoczyło na miejsce i znalazł się luz na przegubie i będzie to raczej luz wzdłużny.Myślę,że mechanik zrobił to dobrze :-)
Ja tylko tutaj widzę problem skoro są luzy i tam chyba jest błąd ale mogę się mylić ;-)
ps.przegub mógł dociskać jak należy do czasu kiedy nie były zrobionych parę kilometrów ale po jakimś czasie łożysko samo sobie znajdzie właściwe miejsce i powstanie luz.
Jeśli podczas osadzania piasty dwie połówki łożyska nie opierały się o siebie to jedna mogła być lekko wysunięta i mogło to wprowadzić w błąd,że luzu nie ma i że wszystko się ładnie kręci ale podczas eksploatacji łożysko zaskoczyło na miejsce i znalazł się luz na przegubie i będzie to raczej luz wzdłużny.Myślę,że mechanik zrobił to dobrze :-)
Ja tylko tutaj widzę problem skoro są luzy i tam chyba jest błąd ale mogę się mylić ;-)
ps.przegub mógł dociskać jak należy do czasu kiedy nie były zrobionych parę kilometrów ale po jakimś czasie łożysko samo sobie znajdzie właściwe miejsce i powstanie luz.
Ostatnio zmieniony 23 lip 2013, 18:22 przez mora, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: ort
Powód: ort
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Problem w tym że sam jestem mechanikiem i wymiana przeprowadzona prawidłowo, łożyska nie szumią , przeguby dokręcone jak należy
-
Daniel176
- Forumowicz T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Jak jest wszystko dobrze złożone to nie ma prawa być luzu :-)chemik211 pisze:Problem w tym że sam jestem mechanikiem i wymiana przeprowadzona prawidłowo, łożyska nie szumią , przeguby dokręcone jak należy
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Też o tym wiem ale jednak jest i to jest najciekawsze, z reszta łożysko wymieniałem bo był luz