swap TD -> TDI

ODPOWIEDZ
Viking
Aktywny T4

15
Model:
Auto:
podziekowal za post: 4 razy
otrzymal podziekowanie: 27 razy
Kontakt:

swap TD -> TDI

Post autor: Viking »

Miałem ABL, włożyłem 1Z

Przede wszystkim : Wielkie podziękowania dla Mikoli i Muchastd z BF za wsparcie duchowe i konkretną merytoryczną pomoc i wiedzę.

Napiszę w skrócie : Mechanicznie plug and play, jeśli miałeś wcześniej td, to masz właściwy kolektor, osprzęt, pompę oleju, miskę itd :-)

Swap stosunkowo prosty także w 1.9 Di 2.0i.

Jedynie elektronika to nieco dłubania, niemniej wtyczki pasują, miejsca na ecu i czujniki jest w komorze aż nadto.

Za to efekt: czysta rewelacja, nie to samo auto, ciszej, kulturalnie i dynamicznie.

Gorąco polecam każdemu posiadaczowi nadwątlonego wiekiem ABL-a :-)i wyżej wspominanych podobnych silników, ze swojej strony chętnie pomogę, odpowiem na pytania, rozwieję wątpliwości.

Auto zrywne jak moje wcześniejsze td z boost pinem, ale nie kopci i pali duuuużo mniej :-)

Przewaga nad 2.5 tdi z kolei to : niechęć do paliwa jeszcze większa niż w 2,5:-), brak dwumasy i dzięki dużej podaży tanie jak barszcz części typu: ropzrząd, pompa wtryskowa, wtryski, turbo, przepływka - jakby odpukać coś padło.....

Minusy: do holowania załadowanej lawety 2,5 tdi jest jednak lepszy, w 1.9 tdi bedą kłopoty z montażem klimy, innych wad nie zauważyłem....
Maciek
Forumowicz T4

15
Model:
Auto: T4
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

Re: swap TD -> TDI

Post autor: Maciek »

Oprócz wymiany jak można jeszcze zwiększyć "moc" w 1.9 TD. silnik mam ok więc szkoda mi go zmieniać, chyba że swój sprzedam a kupię TDI 1.9 , powiedz …login to view the rest of this post

This topic has 1379 more replies

You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.

Zarejestruj się Zaloguj się

ODPOWIEDZ

Wróć do „zmiany silnika diesel”