Skrzynia do AVT, pasuje z AXL, ACV, AYY lub AXG?
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
olek
- Stały bywalec
- 15
- Last active: -
- Tematy: 32
- Model:
- Auto: Highline 4Motion
- Opis: Niestety już nie t4.
- podziekowal za post: 16 razy
- otrzymal podziekowanie: 7 razy
- Kontakt:
Skrzynia do AVT, pasuje z AXL, ACV, AYY lub AXG?
Mam pytanie.
Czy skrzynię z AXL albo AXG albo AYY albo ACV da się zaszczepić bez większych kłopotów do mojego AVT?
Różnica na pewno jest w obudowie, 02B i 02G, małe 02B pasowały i do 4 i do 5 cylindrów 02G duże już tylko do 5 ale czy są jakieś inne niuanse? Czy reszta jest ta sama?
Czy skrzynię z AXL albo AXG albo AYY albo ACV da się zaszczepić bez większych kłopotów do mojego AVT?
Różnica na pewno jest w obudowie, 02B i 02G, małe 02B pasowały i do 4 i do 5 cylindrów 02G duże już tylko do 5 ale czy są jakieś inne niuanse? Czy reszta jest ta sama?
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Re: Znaczenie parametrów skrzyni biegów i parametry skrzyń
Ja u siebie mam dużą skrzynie w najdłuższym przełożeniem , podchodzi normalnie bez problemu, warunek cały zestaw potrzebujesz
-
olek
- Stały bywalec
- 15
- Model:
- Kontakt:
Co rozumiesz "cały zestaw"? Na pewno łącznik prawej półosi z łapą (ta środkowa część), dolna łapa też jest inna, dźwignia zmiany z kasetą też chyba inna bo piątka jest w innym miejscu. Inny rozrusznik. A hydraulika?
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Wsteczny jest w innym miejscu, a co do zestawu to jeszcze potrzebujesz poduszki skrzyni tej z lewej strony, i przewód sprzęgła do tego dochodzi ale nie zawsze pompa sprzęgła bo są dwa rodzaje, na słabszej pompie ciężko sprzęgło chodzi, ostatnio zmieniłem na dużą pompę i sprzęgło chodzi zarąbiście, napisz lepiej coś więcej jak tam modyfikacje jakiś filmik z przyspieszenia,
-
olek
- Stały bywalec
- 15
- Model:
- Kontakt:
A widzisz o poduszce nie pomyślałem, co do przewodu to chyba nie potrzebny bo w tej chwili mam do skrzyni doprowadzony, nie mam na linkę tylko hydraulika, a pompę mam nową mocną więc z tym też nie powinno być problemów. Mody jeszcze w trakcie :) A filmik postaram się jakoś na czasie skręcić.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Re: Skrzynia do AVT, pasuje z AXL, ACV, AYY lub AXG?
Przewód jest w dużej skrzyni inny gdyż łożysko z siłownikiem jest w środku i jest inny przewód
-
olek
- Stały bywalec
- 15
- Model:
- Kontakt:
Jakby nie patrzeć to koszty dość duże się robią, skrzynia, łapy, poducha, sprzęgło komplet, kaseta z dźwignią, wodziki, półoś - nomen omen wychodzi koło 6 tyś ;(
Chyba zostanę przy mojej obecnej skrzyni i tylko piątkę wymienię. Tą co mam zamontowaną ma na piątce 0,756 mam także starszą CPV ale ta też nie jest zbyt ciekawa bo ma 0,769. Wyszperałem na alledrogo piątkę od DUJ 28:40 dało by to 0,700 tylko cena koszmar - prawie 600 zł no i jeszcze nie wiem czy te zębatki podejdą do mojej skrzynki
Chyba zostanę przy mojej obecnej skrzyni i tylko piątkę wymienię. Tą co mam zamontowaną ma na piątce 0,756 mam także starszą CPV ale ta też nie jest zbyt ciekawa bo ma 0,769. Wyszperałem na alledrogo piątkę od DUJ 28:40 dało by to 0,700 tylko cena koszmar - prawie 600 zł no i jeszcze nie wiem czy te zębatki podejdą do mojej skrzynki
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Szukaj skrzyń od vw passat b3-b4 1,9td często idzie kupić tanio a piątka tam jest długa tylko po kodach nalerzy szukać, co do zmiany skrzyni to maks 3-3,5tyś, u siebie mam skrzynie FJS i
-
olek
- Stały bywalec
- 15
- Model:
- Kontakt:
Nie wiem jak to policzyłeś albo trafiłeś na okazję. Sama skrzynia tego typu w dobrym stanie to około 4 tyś. Półoś, króciec, podpora to już następne 500-600 zł, sprzęgło koło 2 tyś, reszty nawet nie liczę.chemik211 pisze:Szukaj skrzyń od vw passat b3-b4 1,9td często idzie kupić tanio a piątka tam jest długa tylko po kodach nalerzy szukać, co do zmiany skrzyni to maks 3-3,5tyś, u siebie mam skrzynie FJS i
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Skrzynie jak poszukasz to od 1,5tyś,zł kupisz i to dobrą, a ja za swoja dałem 0zł i co najlepsze za stara dostałem kasę więc zarobiłem na tym
-
olek
- Stały bywalec
- 15
- Model:
- Kontakt:
Jak pisałem, muszę to jeszcze dobrze przemyśleć, bo łatwo jest na szybko kaskę wydać i narobić sobie tylko problemów.