Dzień dobry wszystkim forowiczom. Jestem nowy na forum, proszę o wyrozumiałość.
Od 8 lat mam T4 z silnikiem 2,5TDI 102KM (ACV), długi, rocznik 1997, model roku 1998, napęd NA PRZÓD. Silnik jest w porządku, ale karoseria to niestety już wrak (zardzewiał bardzo - kupiłem oczywiście "bezwypadkowego", jak wszystkie w Polsce).
Ponieważ często jeżdżę w takim terenie, że potrzebuję zimą 4x4, zdecydowałem się kupić syncro tym razem. Ale oczywiście to kosztuje dużo PLN i szukam raczej tańszych wersji.
Mogę m.in. kupić 2,4D, z 1995 roku, przed liftem (ten z dużą kierownicą), też długi, syncro, bez blokady dyferencjału. Oczywiście wolałbym widzieć w nim swój silnik. W związku z tym może ktoś, kto ma doświadczenie, mi trochę podpowie.
1. Czy ten silnik (ACV) można bez problemów wsadzić na miejsce 2,4D? Jak rozumiem skrzynia zostaje z 2,4D syncro? Pasuje bez problemu? Co z przełożeniami w porównaniu ze skrzynią od 2,5TDI syncro?
2. Czy to stare auto z 2,4D 4x4 ma równie dobre hamulce, jak 2,5TDI bez sycnro? Co ewentualnie trzeba przeszczepić? Czy to proste, czy trzeba coś dokupić? (piasty, jarzma, inne cuda?)
3. Co z zawieszeniem i układem kierowniczym? Mam uszkodzoną pompę wspomagania w swoim TDI, czy spokojnie się to daje przełożyć? Mam wyremontowane zawieszenie i układ kierowniczy w moim gruchocie na oryginalnych częściach - czy w 2,4D syncro przed liftem jest to do zastosowania? Mam też ABS, a w tym 2,4D syncro brak. Duży kłopot?
4. Czy trzeba zmieniać całą instalację elektryczną wraz z silnikiem, czy trzeba dopiąć kawałek. Po prostu się wpina, czy trzeba coś sztukować?
5. Inne uwagi, cokolwiek komuś do głowy przyjdzie
6. Powtórzyłbym pytania 1-5, gdyby auto z syncro to był benzyniak (chyba były 2L i 2,5L w wersjach syncro, prawda?)
Proszę o wszelkie wskazówki, może się kiedyś jakąś wiedzą uda mi odwdzięczyć (trochę przy tym aucie grzebałem, większość napraw robiłem samemu)
Swap 2.4D syncro na 2.5 TDI ACV
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
mate473
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 3 razy
- Kontakt:
Re: Swap 2.4D syncro na 2.5 TDI ACV
cześć!
udało ci się coś dowiedzieć bo mam podobny problem i tez nie mam odpowiedzi.
http://t4-forum.pl/viewtopic.php?f=6&t=4052
Pozdrawiam Mateusz…login to view the rest of this post
udało ci się coś dowiedzieć bo mam podobny problem i tez nie mam odpowiedzi.
http://t4-forum.pl/viewtopic.php?f=6&t=4052
Pozdrawiam Mateusz…login to view the rest of this post
This topic has 11 more replies
You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.
Zarejestruj się Zaloguj się