Skrzynia biegów CRM i silnik 2.4.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
maciekxlr8
- Forumowicz T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Skrzynia biegów CRM i silnik 2.4.
Tak dziś siedzę sobie i zastanawiam się nad tym oznaczeniem skrzyni CRM.. zajrzałem z powrotem w tabelkę na t4-wiki no i dopatrzyłem siż że skrzynia CRM była montowana z silnikiem 1.9D więc wniosek nasunął mi się taki że pewnie było cos tu przekładane skoro mam teraz 2,4D. I tu pojawia się moje ważne dość pytanie... Czy ta skrzynia może być z tym silnikiem 2.4D AAB? Będe wdzięczny za odpowiedź:)
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Re: Skrzynia biegów CRM i silnik 2.4.
O ile nie pomyliłeś się w odczycie, to masz dość wolną skrzynię pod 2.4
Skrzynia CRM ma wolniejszą przekładnie główną o 7.2 % w stosunku do CRN, o ile Ci to nie przeszkadza (kręcisz się koło komina) to można tak jeździć.
Skrzynia CRM ma wolniejszą przekładnie główną o 7.2 % w stosunku do CRN, o ile Ci to nie przeszkadza (kręcisz się koło komina) to można tak jeździć.
-
maciekxlr8
- Forumowicz T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Hmm no właśnie tak myślałem że ta skrzynia jest za wolna.
Samochód ma słuzyc na wyjazdy w góry także 110km/h więcej nie bede jechał żeby było ekonomicznie. Myślałem że jednak w razie czego będe mógł się troszke bardziej rozbujać.
Myśle w tej chwili na zmianą koła V biegu na takie o przełożeniu 0,700. Cos tam to podobno da według tego co na forum wyczytałem. Ale o przełożeniu głównym nic nie wiem, da sie to jakos zmienić?
Dzięki za odpowiedź:)
Samochód ma słuzyc na wyjazdy w góry także 110km/h więcej nie bede jechał żeby było ekonomicznie. Myślałem że jednak w razie czego będe mógł się troszke bardziej rozbujać.
Myśle w tej chwili na zmianą koła V biegu na takie o przełożeniu 0,700. Cos tam to podobno da według tego co na forum wyczytałem. Ale o przełożeniu głównym nic nie wiem, da sie to jakos zmienić?
Dzięki za odpowiedź:)
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Przekładnia główna to inaczej dyfer, da się zmienić, ale do tego trzeba wyciągnąć i rozedrzeć skrzynię, a przy okazji mogą dojść inne rzeczy do wymiany (łożyska, synchronizatory), wymiana V-ki rozwiązała by problem, jednak do jazdy po górach nie jest to najlepsze wyjście gdyż bardziej będzie trzeba ciągnąć na 4-ce aby potem dawał rade na V-ce.
Najlepszym rozwiązaniem (ale kosztowniejszym) była by wymiana przekładni głównej.
Najlepszym rozwiązaniem (ale kosztowniejszym) była by wymiana przekładni głównej.
-
maciekxlr8
- Forumowicz T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
OK, dzięki za odpowiedź.
W tym momencie nawet wymiana V-tki jest dla mnie kosztowna, gdyż jak ptrzyłem na allegro to "szybka piatka" kosztuje od 600 do 800zł co prawda moge to sam z kumplem wymienić na kanale u niego.
A jeżeli chodzi o przekładnie główna to czego mam szukać na allegro? pod jakim hasłem? i co mniej więcej jeszcze bym potrzebował? Jakies oznaczenia ma ta przekłądnia główna?
W tym momencie nawet wymiana V-tki jest dla mnie kosztowna, gdyż jak ptrzyłem na allegro to "szybka piatka" kosztuje od 600 do 800zł co prawda moge to sam z kumplem wymienić na kanale u niego.
A jeżeli chodzi o przekładnie główna to czego mam szukać na allegro? pod jakim hasłem? i co mniej więcej jeszcze bym potrzebował? Jakies oznaczenia ma ta przekłądnia główna?
-
wojt19
- Nowy T4
- 14
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
witajcie mam pytanie czy do silnika 1.9 wejdzie skrzynia biegów z 2.4
Ostatnio zmieniony 30 paź 2011, 18:20 przez Kenobi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: literówki
Powód: literówki
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
wystarczy poczytac forum
nawet z tego tematu da się wywnioskowac, że tak
nawet z tego tematu da się wywnioskowac, że tak
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Jest to skrzynia w obudowie 02B, skrzynie te różniły się mocowaniem poduszki (były bezpośrednio na stałe przykręcane do skrzyni do rocznika 1996 i w formie płetwy po 1996) i poza tym różniły się przełożeniami, a montowane były na silnikach 1.9 D , 1.9 TD , 2.4D , 2.0B , 2.5Bwojt19 pisze:witajcie mam pytanie czy do silnika 1.9 wejdzie skrzynia biegów z 2.4
Fizycznie z rocznika do 96 wszystkie spasujesz pod te silniki i tak samo w drugą stronę czyli po 96, a czy silnik poradzi sobie z danymi przełożeniami to już całkiem inna piłka i Tu masz rozpisane gdzie i jakie szły , a wszelkie inne kombinacje robisz po przemyśleniu, czy silnik da radę :mrgreen:
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Skrzynie się da założyć gdzie była stara dać nowa tylko trzeba płetwę przełożyć
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
chemik211 pisze:Skrzynie się da założyć gdzie była stara dać nowa tylko trzeba płetwę przełożyć
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
wojt19
- Nowy T4
- 14
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
dziękuje za pomoc pytam bo silnik 2.4 mi nawalil a mam inny ale 1.9 i niewiem co zrobic
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
mikoli wiem co pisze, u siebie org powinienem miec wszytko nowego typu ale poprzedniemu właścicielowi rozwaliła się skrzynia i założył starą wersję skrzyni od 2,0 benzy z poduszką tą co na foto dałeś i tą co do belki się przykręca, więc jeśli ktoś zmienia poduszkę to moze ją spokojnie zamieniać w każda stronę tylko musi być cała poduszka , teraz mam skrzynie u siebie od 2,5tdi 2001r
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Ciekawe jak do takiej belki przykręcisz poduszkę po 96
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
I tu by się zgadzało że są 3-wersje mocowań małej skrzyni, ja miałem dużą poduszkę ale mocowaną już tak jak nowego typu, a są też skrzynie nowsze gdzie poduszka jest w obudowie skrzyni i łapa do tego, a to co ty pokazałeś to coś jeszcze starszego,mikoli pisze:Ciekawe jak do takiej belki przykręcisz poduszkę po 96
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Ano fakt, może by i dało się przespawać mocowanie na belce, wszak tam w sumie jest podtrzymywana skrzynia, bo w sumie wisi na górze, jednak może być to dość problematyczne więc lepiej przy takim mocowaniu poszukać sobie pasującej skrzyni.chemik211 pisze:to co ty pokazałeś to coś jeszcze starszego,
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Jeśli skrzynia był mocowana tak jak ty pokazałeś to się nie kłócę trzeba szukać z takim samym mocowaniem