pisk serwo?

Wahacze, amortyzatory, sprężyny, hamulce, maglownice.
Jak nie tracić kontaktu z drogą.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do godziny czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
ODPOWIEDZ
gabrielk
Początkujący T4

Answers: 0
15
Last active: -
Tematy: 2
Model:
Auto: T4 Multivan
podziekowal za post: 3 razy
Kontakt:

pisk serwo?

Nieprzeczytany post autor: gabrielk »

Witam, moze ktoś sie spotkał z czymś takim. W kabinie słychać pisk, po naciśnięciu pedału hamulca (nawet w małym stopniu) pisk ustępuje. Po puszczeniu chwila ciszy i znowu pisk. Podejrzewam gdzieś nieszczelność przy serwie. Mezo macie jakiś pomysł zanim rozbiorę pół samochodu. Jest to pisk jakby o dużej częstotliwości, na początku podejrzewałem jakąś elektronikę. Nie jest słyszalny po stronie silnika praktycznie, tylko w kabinie. Po zgaszeniu silnika, piszczy nadal i po jakimś czasie ustępuje.
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Tematy: 45
Model:
Auto: Caravelle
Opis: niech moc będzie z wami
podziekowal za post: 49 razy
otrzymal podziekowanie: 659 razy
Kontakt:

Re: pisk serwo?

Nieprzeczytany post autor: Kenobi »

zapewne ten dźwięk pochodzi z uszczelniacza tłoka serwa od strony pedału, miałem to samo z tym, że u mnie wydobywało się syczenie, po pewnym czasie bardziej gwizd i wtedy nastąpiły już problemy z hamulcem - pedał stał się twardszy szczególnie przy kolejnym wciśnięciu
jak zajrzysz od środka to zobaczysz element do którego jest zamocowany pedał osłonięty harmonijką i pod nią jest tłok który jest uszczelniony względem obudowy
niestety mnie się nie udało nic z tym zrobic ( teoretycznie jest to nie rozbieralne ) i po prostu kupiłem używane z dobrego źródła całe serwo

w czerwonym kółku tłok osłonięty:
http://img6.imageshack.us/img6/5457/1800773433.jpg

strzałką zaznaczony uszczelniacz tłoka już bez osłony:
http://img692.imageshack.us/img692/3848/1830958197.jpg

wymiana własnoręczna serwa zajęła mi jakieś 5 godziny ( robiłem to pierwszy raz )
trzeba odpiąc pedał, odkręcic cztery nakrętki od środka, pod maską rozpinasz przewody hamulcowe przed serwem, odkręcasz zbiorniczek wyrównawczy ( węża starczy by go odsunąc na bok ), odkręcasz pompę hamulcową ze zbiorniczkiem płynu - wyciągasz serwo
niestety potem aby miec pewnośc, że hamulce i sprzęgło będzie dobrze działac trzeba obydwa układy odpowietrzyc
gabrielk
Początkujący T4

15
Model:
Kontakt:

wiec odkrecilem pedał i pisk nie wydobywa sie z miejsca zasznaczonego prze ciebie strzalka, czyli na laczeniu tłoka z obudową. Tylko przy tym precie z widelkami który jest wewnatrz tłoka są tm jakieś dwie gąbeczki i jakby podkładka. Chyba to miejsce trzeba jakoś próbować uszczelnić
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Model:
Kontakt:

to sprawa wydaje się łatwiejsza do naprawy, bo tam jest nieruchomo i pewnie wystarczy czymś przykitowac
gabrielk
Początkujący T4

15
Model:
Kontakt:

Jednak nie, powietrze śmiga na łączeniu. Zastanawia mnie tylko jedna rzecz, bo w instrukcji serwisowej podpiętej w tym dziale jest mowa o pierścieniu uszczelniającym, który można wymienić. Nie wiem już co mam zrobić. Jak tu znaleźć szczelną używkę na allegro, która będzie pasować.

2,5 TDI AHY
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Model:
Kontakt:

znam te serwisówki prawie na pamięc i właśnie oglądam schemat i od strony tego tłoka nie ma nic o pierścieniu uszczelniającym, w przypadku nieszczelności napisano tam aby wymienic całośc
jutro postaram się ustalic numer części, wiem jedno szukaj takiej która na końcu ma literę G jest najmocniejsze, a takie do 151km jest potrzebne - oczywiście inne też pasuje byle do TDI
namiary na dobrego dostawcę części zamiennych też podam ci jutro
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Model:
Kontakt:

po zasięgnięciu informacji od forumowych kolegów jest tak w TDI:
151KM na pewno było serwo o nr 7DO/701 612 101 G
102KM na pewno było serwo o nr 7DO/701 612 101 J

moje nr są niestety nie do odczytania,
może ktoś jeszcze zerknąłby co ma na serwie, to byśmy mieli pełniejszą wiedzę co w naszych T4 siedzi
gabrielk
Początkujący T4

15
Model:
Kontakt:

Potwierdzam u mnie jest 7D0 612 101 G przy 151 KM AHY
gabrielk
Początkujący T4

15
Model:
Kontakt:

no i dostałem w paczce z ostatnia literą H. Wiecie może z czego to i czy sie nadaje?
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Model:
Kontakt:

szły do samochodów przed 96 rokiem to na bank więc mocno leciwe musi być i w TDI na 100% nie montowane - pasować myślę że będzie
chmielik
Ikona forum

16
Tematy: 43
Model:
Auto: T4
Opis: ZRÓB COŚ ZE SWOIM ŻYCIEM ALBO NAPIJ SIĘ WÓDKI
podziekowal za post: 15 razy
otrzymal podziekowanie: 82 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: chmielik »

Z tego co wiem do TDI powinno być serwo z TDI
kazik1964
Forumowicz T4

15
Tematy: 4
Model:
Auto: caravelle
Opis: TYLKO TEN SIĘ NIE MYLI CO NIC NIE ROBI
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: kazik1964 »

Witam jutro mogę się dowiedzieć czy jest takie serwo u Mojego Koleszki, Gdybyś był zainteresowany
gabrielk
Początkujący T4

15
Model:
Kontakt:

Wczoraj zadzwoniłem do gościa., który mi sprzedał serwo i mówię że to ze starszego modelu że w TDI różnią się budową. Jego odpowiedź: "Słuchaj zajmujemy się teczkami od 10 lat i gwarantuje Ci że będzie pasować." Nie miałem nigdy problemów we współpracy z nimi. Jutro się przyjrzę dokładnie, bo nie miałem jeszcze czasu.

Natomiast na t4 Wiki znalazłem coś takiego (tłumacznie google, nie znam niemieckiego):
"Hamulec przypominającą ( BKV ) pozwala na zmniejszenie siły uruchamiającej na hamulec pojazdu, który jest niezbędny do osiągnięcia pożądanego efektu hamowania.
W T4 jest zbudowany i niezależnie od silnika jest znany jako booster hamulca próżniowego zainstalowany, w których siłę pomocniczą jest generowany przez podciśnienie (pneumatyczne) . Do MJ 1995, BKV wyposażone w pojedyncze membrany, a częściowo z powodu wprowadzenia TDI silników o takiej membrany dwukrotnie." tylko czy w tym są te dwie membrany.

http://www.t4-wiki.de/wiki/Bremskraftverst%C3%A4rker
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Model:
Kontakt:

tak jak pisałem wcześniej to co kupiłeś pod względem montażowym pasować będzie,
natomiast pod względem użytkowym na pewno jakaś będzie różnica, jaka sam już znalazłeś sobie odpowiedź na wiki miałeś serwo o podwójnej membranie, a to co kupiłeś jest o pojedynczej

jaka to różnica to sam bym chętnie od ciebie się dowiedział ( jeśli to z literą H zamontujesz ), jak pamiętam gdy przesiadałem się ze starego 2.4D ( 91r) to oprócz przyspieszeń w hamulcach też była spora różnica - ale czy to wynik starości czy serwa to nie wiem
kazik1964
Forumowicz T4

15
Tematy: 4
Model:
Auto: caravelle
Opis: TYLKO TEN SIĘ NIE MYLI CO NIC NIE ROBI
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: kazik1964 »

Witam byłem dziś u kolegi i ma takie serwo do sprzedania.Zadał Mi tylko pytanie czy auto ma ESP,bo podobno serwo jest wtedy grubsze
gabrielk
Początkujący T4

15
Model:
Kontakt:

dzięki, wszystkim za pomoc. odmalowałem to serwo które dostałem, sprawdziłem, zamontowałem. Elegancko, nic nie piszczy, a hamuje się łatwiej.
majger
Nowy T4

14
Tematy: 1
Model:
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: majger »

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów!
Jest to mój pierwszy post na forum, więc proszę o wyrozumiałość jak coś napisałem nie tak...
Poszukuję servo nr 7D2612101 C i mam pytanie czy mógłby ktoś napisać, o jakim innym oznaczeniu mogę zastosować servo do mojej teczki 2,5 TDI ACV 2000r.
Nie wiem czy to ważne, ale dodam, że nie posiadam ABS.
Z góry bardzo dziękuję.
PinkElephant
Nowy T4

12
Tematy: 0
Model:
Auto: Mulltivan
podziekowal za post: 2 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: PinkElephant »

gabrielk pisze:
Jednak nie, powietrze śmiga na łączeniu. Zastanawia mnie tylko jedna rzecz, bo w instrukcji serwisowej podpiętej w tym dziale jest mowa o pierścieniu uszczelniającym, który można wymienić. Nie wiem już co mam zrobić. Jak tu znaleźć szczelną używkę na allegro, która będzie pasować.

2,5 TDI AHY
Witam wszystkich forumowiczów, to mój pierwszy post ogólnie wysłany na forum. Dotychczas tylko pasożytowałem na wiedzy zawartej na forum. Nadszedł czas że dodam coś od siebie.

Gdy rok temu kupowałem T4 od razu busik miał "właściwość" syczenia przy pedale hamulca. Czasem, bardzo rzadko pedał twardniał. A że syczenie było cichutkie to ignorowałem. Dopiero jak z miesiąc temu chałaśliwość syku wzrosła trochę mnie zaczęło to niepokoić. Jednocześnie przy rozgrzanym silniku multik zaczął mi tracić moc . Ciężko było stówkę przkroczyć obojętne czy na 4ce czy 5ce. Zacząłem przeglądać sieć i z opisów wyglądało że podciśnienie tracone przez serwo powodować może nieprawidłowe ciśnienie na turbinie (zaznaczam że to moja interpretacja tego co wyczytałem, sam się nie znam). Więc mając na celu przywrócenie mocy kombinowałem z serwem. Wyczytałem na forum golfa że ktoś zalepił silikonem miejsce łączenia się gumowej nakładki/uszczelki jaka jest nałożona na część serwo od strony kabiny. (Dokładnie sprawdziłem że syczenie stamtąd się wydobywa.) Więc zrobiłem dokładnie to samo. I......zadziałało. Serwo nie syczy. Hamulec nie twardnieje. Super. A turbinie i tak to nie pomogło. Przy okazji wizyty u Zbyszka w Sękocinie powiedziałem mu że mi pojazd muli . Otworzył maskę i wykrył że jeden z wężków przy turbinie się zsunął.
Na razie zaklajstrowane serwo działa bardzo dobrze.
Samo zalepienie zajęło mi 20 minut. Tyle że bez demontażu pedału hamulca posiadacze dużych dłoni nie dadzą rady. Ciasno tam.

Użytkownik z forum golfa pisał że rok tak jeździ i OK. Jak Zbyszkowi powiedziałem jak sobie poradziłem to mnie wyśmiał ale dodał że skoro zadziałało to niech tak multik jeździ.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Koła, układ kierowniczy, hamulce i zawieszenie.”