Jako, że jest to mój pierwszy post na tym forum witam wszystkich użytkowników tego zacnego osiołka jakim jest T4 :)
Niestety, z moim w tej chwili jest poważny problem, który chwilowo wyklucza go z dalszego użytkowania i liczę na pomoc Kolegów.
Postaram się zwięźle opisać wpadki poprzedzające usterkę. Sprawa wygląda tak, że auto pojechało do Niemiec i tam na miejscu pękł króciec elektrycznej pompki płynu chłodniczego, spod maski buchnał kłąb pary i silnik został zgaszony, ale temperatura zdążyła w międzyczasie skoczyć do góry. Po prowizorycznej naprawie, tj. pominięcu pompki i zalaniu układu chłodzenia auto wróciło do Polski, ale w drodze powrotnej w silniku raz po raz coś stukało, pracował nieco głosniej i czasem szarpnął, ale jechał normalnie, przejechał w tym stanie ok 500 km. W międzyczasie na postojach był gaszony i odpalany bez problemów, natomiast następnego dnia rano nie dało się juz ruszyć z parkingu. Po przekręceniu kluczyka silnik robił parę obrotów wałem bez oznaki, że próbuje zaskoczyć po czym z metalicznym dźwiękiem coś go chwytało i rozrusznik nie miał siły przekręcić, powtarzało się to przy każdej próbie, klka obrotó wałem, trzask i stop. Za 5 czy 6 razem zakręcił, nie chwycił i z wysiłkiem odpalił, przez chwilę chodził normalnie ale turbo nienaturalnie głośno gwizdało po czym zaczął chodzić kulawo, jakby na 2 czy 3 gary i z głośnym stukotem, więc wyciągnąłem kluczyk ze stacyjki, a silnik dalej pracował i po 2 czy 3 sekundach zgasł. Dalej nie próbowałem go już dobijać, domyślam się że i tak w silniku jest niezła sieczka.
Sciągnęliśmy auto do mechanika, wstępna diagnoza to co najmniej rozsypane turbo, zdaniem mechanika praca silnika bez kluczyka w stacyjce wskazuje na zaciągnięcie oleju przez turbo. Silnik jeszcze nie było rozbierany z racji chwilowego braku czasu na zajęcie się tym samochodem, ale osobiście podejrzewam, że co najmniej głowica nadaje się na złom z powodu przegrzania i tak czy siak liczę się z wymianą silnika na inny. Auto przed tym incydentem było w naprawdę dobrym stanie technicznym, silnik zawsze palił od razu, nie brał nic oleju, turbo dobrze ładowało i nie było głośne. Przebieg jest realtywnie mały, ok. 370 tys km, a poprzedni właściciel jeździł autem bardzo długo i starannie serwisował, więc wcześniejsze zaniedbania nie wchodzą w grę.
Macie jakiś pomysł co z tym fantem zrobić? Czy w takiej wystuacji warto w ogóle zaglądać do tego silnika, czy po takiej rzeźni z odpalaniem od razu wyrzucać go z komory i wysłać na złom?
Orientowałem się wstępnie w cenie używanych silników, ceny AAZ, ABL- i czy 1Z- ów są zbliżone, więc najchętniej wstawiłbym tam 1Z, koszta przekładki silnika są te same.
Wielki problem z ABL, nie odpala po przegrzaniu
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 15
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Re: Wielki problem z ABL, nie odpala po przegrzaniu
poczytaj na forum jest wszystko co potrzebne do przekładki na 1.9 TDI, ty masz prosto bo będziesz miał osprzęt z ABL i koszty jeszcze mniejsze, a rado…login to view the rest of this post
This topic has 3 more replies
You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.
Zarejestruj się Zaloguj się