Sygnał ABS
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
olek
- Stały bywalec
- 15
- Last active: -
- Tematy: 32
- Model:
- Auto: Highline 4Motion
- Opis: Niestety już nie t4.
- podziekowal za post: 16 razy
- otrzymal podziekowanie: 7 razy
- Kontakt:
Sygnał ABS
Witajcie
Czy ktoś z kolegów orientuje się na jakich kabelkach jest sygnał ABS po pompie? Potrzebuję zapodać te sygnały do NAVI i niestety nie mogę odszukać. Znalazłem sygnał przed pompą ABS niestety jest tak słabiutki, że to nic nie da i muszę odszukać te po pompie.
Z góry dzięki za pomoc.
Czy ktoś z kolegów orientuje się na jakich kabelkach jest sygnał ABS po pompie? Potrzebuję zapodać te sygnały do NAVI i niestety nie mogę odszukać. Znalazłem sygnał przed pompą ABS niestety jest tak słabiutki, że to nic nie da i muszę odszukać te po pompie.
Z góry dzięki za pomoc.
-
olek
- Stały bywalec
- 15
- Model:
- Kontakt:
Re: Sygnał ABS
Jasne.
Mam problem z Navi. Poza sygnałem prędkości z impulsatora i sygnałem wstecznego potrzebne są także sygnały z tylnych czujników ABS. Sygnał bezpośrednio z czujników przy skrzynce bezpieczników znalazłem ale to nie o te sygnały chodzi - są z słabe - potrzebny mi sygnał po pompie ABS, tyle wyszukałem w necie. Dziwna sprawa bo instalację w busiku wymieniałem na kompletną z autka, które posiadało taką navi więc wszystko powinno być na miejscu jednak nie jest.
Mam problem z Navi. Poza sygnałem prędkości z impulsatora i sygnałem wstecznego potrzebne są także sygnały z tylnych czujników ABS. Sygnał bezpośrednio z czujników przy skrzynce bezpieczników znalazłem ale to nie o te sygnały chodzi - są z słabe - potrzebny mi sygnał po pompie ABS, tyle wyszukałem w necie. Dziwna sprawa bo instalację w busiku wymieniałem na kompletną z autka, które posiadało taką navi więc wszystko powinno być na miejscu jednak nie jest.
-
olek
- Stały bywalec
- 15
- Model:
- Kontakt:
Oryginalne navi potrzebuje do poprawnego działania kilku sygnałów:
- anteny gps
- sygnału z prędkościomierza
- sygnału z czujników ABS lewy i prawy tył
Czujniki można teoretycznie pominąć, w tym celu trzeba przekodować pewne funkcje w radiu, należy zaprogramować, że navi ma używać tylko gali i "olewać" abs. Już to w ten sposób robiłem jednak dokładność działania jest dyskusyjna, na trasie nie robi to większej różnicy jednak w mieście już tak - dokładność/szybkość działania - aktualizacji pozycji wynosi około 300-350m z tego co sprawdziłem.
- anteny gps
- sygnału z prędkościomierza
- sygnału z czujników ABS lewy i prawy tył
Czujniki można teoretycznie pominąć, w tym celu trzeba przekodować pewne funkcje w radiu, należy zaprogramować, że navi ma używać tylko gali i "olewać" abs. Już to w ten sposób robiłem jednak dokładność działania jest dyskusyjna, na trasie nie robi to większej różnicy jednak w mieście już tak - dokładność/szybkość działania - aktualizacji pozycji wynosi około 300-350m z tego co sprawdziłem.
-
olek
- Stały bywalec
- 15
- Model:
- Kontakt:
No i to jest problem, sprawdzałem to, na elektrodzie ktoś mi tak podpowiedział, niestety bardzo wolno to chodzi - mam na myśli aktualizację pozycji, skokowo co kilkaset metrów.
-
BUNIEK
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 38 razy
- Kontakt:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... hlight=mfd tu jest dobrze opisane
EDIT:
W navi na złączu D 26 pinów podać na pin 4 + po stacyjce, pin 5 gala, pin 20 masa
EDIT:
W navi na złączu D 26 pinów podać na pin 4 + po stacyjce, pin 5 gala, pin 20 masa
-
olek
- Stały bywalec
- 15
- Model:
- Kontakt:
No właśnie z tego posta czerpałem info i efekt taki jak piszę, bardzo wolno aktualizuje pozycję i błędy na vagu o braku abs
-
BUNIEK
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 38 razy
- Kontakt:
Jak będę miał chwilę dokładnie sprawdzę skąd u mnie są podciągnięte, na szybkiego patrzyłem to chyba ze sterownika ABS/ESP ale muszę to sprawdzić.