Witam,
Przewertowałem już całe forum bo widzę, że to znana sprawa ale dalej nie moge sobię poradzić.
Pół roku temu kupiłem t4 do pracy, pierwsze co to powymieniałem olej i filtry i kupiłem porządny akumulator i wszystko było ok do nadejścia zimy (dodam, że nie mam pokrywy pod silnikiem). Pewnego zimowego dnia zaczęła mi mrugać i pikać kontrolka oleju.
Poczytałem forum i według rad najpierw zregenerowałem rozrusznik (i tak miałem problemy z odpalaniem podczas mrozów), wymieniłem czujniki (zmieniło się to, że teraz przy odpalaniu przez chwilkę świeci kontrolka oleju, wczesniej mrugała), sprawdziłem ciśnienie oleju manometrem (na wolnych obrotach ok 2 bary, przy dwóch tysiącach obrotów prawie 3 bary na rozgrzanym silniku) nic to nie pomogło.
Ostatnio wymieniłem kostke pod stacyjką (czasami miałem problem z odpaleniem na ciepłym silniku i czasem światła się nie zapalały) i najlepsze jest to, że po wymianie kotki przestał działać brzęczek zapalonych świateł przy wyłączonym silniku ale i uspokoił się problem z kontrolką i pikaniem ciśnienia oleju.
Niestety moja radość trwała do dzisiaj, jadąc nagle szarpnęło jakby zgasł na chwilę i ponownie zaczęło się pikanie i mruganie tej kontrolki.
Dodam, że nie ma reguły kiedy to się włącza raz na wysokich obrotach, raz na niskich, raz popika chwilę, a innym razem całą drogę, czasem piknie raz czy dwa razy krótko i po chwili zaczyna cały czas, tak samo raz przygazuje (zwiększe obroty) i przestaje pikać, a innym razem przestaje jak zmienie bieg (zmniejsze obroty).
Nie wiem co już zrobić a z tym pikaniem nie da się jeździć, może miał tu ktoś podobny problem i poradził sobie
Czujnik ciśnienia oleju pika i dręczy T4 1.9TD
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Szark
- Nowy T4
- 5
- Model:
- Auto: T4 long
- Kontakt:
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 15
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Re: Czujnik ciśnienia oleju pika i dręczy T4 1.9TD
W takim przypadku regeneruje się/sprawdza alternator, a nie rozrusznik który nie ma nic wspólnego z sygnalizacją cisnienia oleju w przeciwieństwie do …login to view the rest of this post
This topic has 5 more replies
You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.
Zarejestruj się Zaloguj się