Dzień dobry
Na wstępie chciałem się przywitać ponieważ jestem świeżo upieczonym posiadaczem T4 z silnikiem benzynowym 2,5 ACU.
Otóż zainstalowałem LPG i po przejechaniu z Wałbrzycha do Wrocławia wypił mi ok 30 litrów. Wymieniłem filtry, świece, kopułkę i przewody. Instalacja LPG to zwykła podciśnieniówka ponieważ nie można było wsadzić sekwencji ze względu na full group. Skręciłem więc zawór gazu do dolnej granicy wybuchowości jednak to za wiele nie pomaga. Co prawda jest to automat ale z tego co wyczytałem na kilku forach to przy normalnej jeździe do 100 nie powinien wziąć więcej niż 17-19 litrów na 100. Moją uwagę przykuły małe koła bo na 15" i prędkość jest zawyżana o jakieś 5 km/h. Zamówiłem 17" jednak tym to zyskam może ze 2-3 litry. Dodatkowo mam wrażenie jakby silnik był niedogrzany bo wskazówka jest na pierwszej kresce z symbolem C i to nawet w upały w korku. Wymieniłem termostat jednak nie ma efektu. Może wymienić jeszcze czujnik temperatury niebieski bo on daje sygnał na deskę i do ECU. Może ASB nie widzi odpowiedniej temperatury i dlatego wybiórczo załącza lock up?
Macie jeszcze jakieś pomysły co może być przyczyną wysokiego spalania?
Ile palą Wasze T4?
Bardzo wysokie spalanie
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
maciekzwrocka
- Nowy T4
- 2
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 4 razy
- Kontakt:
-
maja
- Administrator
- Kierowca T4
- 15
- Model:
- Auto: t4/t4/t4/sharan
- Opis: ten co walczy
od początku do końca - podziekowal za post: 18 razy
- otrzymal podziekowanie: 41 razy
- Kontakt:
Re: Bardzo wysokie spalanie
Witaj , zmiana wielkości kół nie wiele pomoże. Oryginalna wielkośc dla T4 to jest 195/70/15C . Prędkośc jedynie może byc zaniżana a nie odrotnie. Nawe…login to view the rest of this post
This topic has 8 more replies
You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.
Zarejestruj się Zaloguj się