Cześć. Pacjent to t4 z silnikiem 2.5 tdi, auto u mnie od sierpnia we wrześniu robiony cały rozrząd, z pompami kołami i paskami - SKF.
Brak Webasto, brak klimy, jedna dodatkowa nagrzewnica na drugi rząd.
Wyposażony w podgrzewacz (jest tłumik w lewym nadkolu), i pompkę obiegu.
Termostat nowy.
Jeśli chodzi o problem z ogrzewaniem to podobnie jak z 2 lub 3 z forum ale żadnej konkretnej informacji, która by mi pomogła nie znalazłem.
Problem to brak ciepłego powietrza na wolnych obrotach.
Dodaje gazu i leci ciepłe.
Wąż na wejściu do nagrzewnicy odpowietrzony i jest w nim ciśnienie, odkręcam korek i leci woda, cały przekrój wypełniony wodą.
Cały układ normalnie się grzeje, zawór na linkę ciepło/zimno działa.
Ściągałem wąż na powrocie z nagrzewnicy i brak wody, po dodaniu gazu woda leci prawidłowo.
Wąż na wejściu normalnie się grzeje ale na powrocie brak przepływu więc zimny.
Woda sama z siebie nie ubywa.
Samą nagrzewnice odkamienialem już 2x. 0 rezultatów.
0 błędów na kompie.
Brakuje mi pomysłów.
Czytałem o różnych możliwościach i przyczynach, ale w każdym przykładzie było lub nie było co występuje u mnie stąd też postanowiłem zapytać bezpośrednio.
Nie wiem czy to po prostu koniec nagrzewnicy i trzeba wymieniać, może dalej zapowietrzona
( dmuchałem w nią i bez cieczy samym powietrzem to elegancko bez większych problemów ale żeby wodę przepchnąć to musiałem już się sprężyć więc nie wiem ) , czy może ta dodatkowa pompka obiegu, która działać ma po zgaszeniu silnika blokuje przepływ.
Może ktoś miał bardzo podobnie i uporał się z problemem.
Bo szukałem i albo post usunięty albo bez odpowiedzi czy się udało czy nie.
Brakuje mi pomysłów, a wymianę nagrzewnicy wolałbym zostawić jako ostateczność.
Brak ogrzewania na wolnych
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Rrwelder
- Nowy T4
- 3
- Model:
- Auto: T4
- Kontakt:
-
maja
- Administrator
- Kierowca T4
- 15
- Model:
- Auto: t4/t4/t4/sharan
- Opis: ten co walczy
od początku do końca - podziekowal za post: 18 razy
- otrzymal podziekowanie: 41 razy
- Kontakt:
Re: Brak ogrzewania na wolnych
Hejo , na początku to sprawdź czy masz dobrze węże podłoczone. Wystarczy ,że jeden odbiornik będzie źle podłączony w układzie i juz ciepło sie nie roz…login to view the rest of this post
This topic has 6 more replies
You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.
Zarejestruj się Zaloguj się