Cześć wszystkim
Mam TDI 2.5 z 2002 roku. Mam taki problem z moją T4, że kiedykolwiek mam w baku mniej niż ok. 3/8 pełnego baku, samochód zaczyna mieć problemy z odpalaniem. Normalnie, czyli kiedy w baku jest więcej niż owe 3/8 samochód pali na "półobrotu", od razu, bez żadnego zająknięcia. Jak paliwa jest mniej niż 3/8 to już tych obrotów musi wykonać znacznie więcej. Im mniej paliwa w baku, tym trudniej mu odpalić. Koniec końców zawsze jednak odpali, choć zdarza się że odpala nawet za 3 razem dopiero.
Aha, jeżeli zgaszę silnik na kilka minut, odpala ponownie na "półobrotu" nawet jeśli stan baku jest poniżej 3/8 całego baku.
Nadmnieję że zaworek zwrotny został już zamontowany przez poprzedniego właściciela. Dodatkowo, poprzedni właściciel założył do diesla zwykły filtr paliwowy przelewowy... Nie wiem dlaczego, ale być może miała to być jakaś forma walki z tym słabym odpalaniem na niskim poziomie paliwa. Teraz ma już właściwy filtr paliwa ale powiedziałbym że nie wpłynęło to na obserwowany problem.
Dodam też że taka sytuacja ma miejsce już od dobrych kilku miesięcy, może blisko roku, czyli warunki pogodowe nie mają tutaj wpływu. Generalnie mi to nie przeszkadza, po prostu wcześniej tankuję samochód. Nie mniej jednak podejrzewam, że problem sam nie zniknie a pewnie będzie się pogłębiał więc chętnie usłyszę Wasze zdanie na ten temat. Ostatnio rozmawiałem z moim mechanikiem, nie umiał nic zdiagnozować lub doradzić niestety.
Z góry dzięki za sugestie
Pozdrawiam
TDI odpala słabiej przy poziomie paliwa poniżej połowy baku
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
fidąga kolo
- Aktywny T4
- 10
- Model:
- Auto: multivan
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Re: TDI odpala słabiej przy poziomie paliwa poniżej połowy b
Z opisu wynika że masz pęknięty pływak w baku. Obecność zaworu zwrotnego trochę zbija mnie z tropu, bo na pierwszy rzut oka powinien pomóc, ale cala r…login to view the rest of this post
This topic has 2 more replies
You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.
Zarejestruj się Zaloguj się