Błąd p1538 , n109 , brak mocy .

https://www.t4-forum.pl/viewforum.php?f=89
T4 Forum dotyczące silnika „2.5 AJT, AAY, ACV, AUF, AXL, AYC, AHY, AXG”

Tematy dotyczące TDI – 88, 102, 111, 150 KM. Wszystko o turbo, intercoolerze, wtryskach, ECU i VAG.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
maatiaas
Nowy T4

5
Model:
Auto: t4
Kontakt:

Błąd p1538 , n109 , brak mocy .

Post autor: maatiaas »

Witam. Stałem się nowym posiadaczem T4 , 2.5 TDI , 88 km 2003 r. Niestety samochód nie posiada mocy. Po zdiagnozowaniu VCDS , pokazuje błąd p1538 , zwarcie/przerwa N109 do masy . Sprawdziłem zawór i ktoś podłączył pod niego zewnętrzne zasilanie 12 V osobnym kablem. W wyniku czego samochód odpala i jeździ ( brak mocy) . Po odpięciu tego " sztucznego" kabla z zaworu , auto nie odpala. NA fabrycznym kablu zasilającym zawór N109 (biało/czarny ) brak napięcia. Wymieniłem przekaźnik pod kierownicą 109 , bez zmian. Przedzwoniłem kabel od zaworu N109 , do wtyczki sterownik, przejście jest . Napięcia brak ! Co dalej mogę sprawdzić ? Być może są jakieś typowe bolączki ?
maatiaas
Nowy T4

5
Model:
Auto: t4
Kontakt:

Re: Błąd p1538 , n109 , brak mocy .

Post autor: maatiaas »

Usterkę udało rozwiązać się samodzielnie. Ze sterownika pod pinem sterującym elektrozawór w pompie wtryskowej nie było napięcia. Postanowiłem wymienić…login to view the rest of this post

This topic has 1 more reply

You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.

Zarejestruj się Zaloguj się

ODPOWIEDZ

Wróć do „2.5 AJT , AAY , ACV , AUF , AXL , AYC , AHY , AXG”