Bębenek - stacyjka - kluczyki - kabel immo - nie pasuje

Drzwi, klapy, zamki, podsufitki, fotele i przeróbki wnętrza.
Od wygłuszenia po wymianę uszczelek.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
Perła
Początkujący T4

13
Model:
Auto: T4 Lang 1998
podziekowal za post: 27 razy
Kontakt:

Bębenek - stacyjka - kluczyki - kabel immo - nie pasuje

Post autor: Perła »

Cześć po przerwie. Zanim mnie ktoś zruga, że niewłaściwa kategoria, bo pytam o immobiliser (immo, immobilizer) a to elektryka, to jednak wątek jest tak naprawdę o problemie ze stacyjką.

Słuchajcie. Zamki w T4 jak wiadomo zimy bardzo nie lubią. Ja mam już drugą T4 i co rok te same problemy - gdzieś zmarznięte zamki, przekręcam klucz i... oczywiście bagnet klucza się wykręca, obudowa rozpada, wszystko ginie w śniegu, pewnie część z Was to zna. Tak było i w tym roku. Myślę sobie - to był ostatni kluczyk do drzwi (bagnet też przepadł w zaspie po wyjęciu z zamka), do stacyjki też mam jeden, w dodatku inny - a od starej T4, którą trzymam na części - mam stacyjkę z kompletem 3 kluczy - użyję. Zacząłem od "zakodowania" bębenków do zamków drzwi - trochę dłubania, ale są - wszystkie 4 zamki na ten sam klucz co wspomniana stacyjka, nawet jeden zapasowy bębenek się udało zrobić - super. Bierzemy się za wymianę stacyjki... i tu niespodzianka.

Bębenki stacyjki da się włożyć na miejsce, ale problemem jest immobiliser. Dodam zdjęcia jutro, ale na słowo - pierścień zakładany na bębenek od biorcy jest inny, niż miał dawca, bo też różnią się nieco bębenki. Nie potrafię tego pożenić. Pomyślałem - rozbebeszę bębenek i "przekoduję" blaszki pod nowe klucze, jak te od drzwi - ale chyba te bębenki rozbieralne nie są - opcja odpada.

Pomyślałem - skoro tak, to chyba najsensowniejszym pomysłem będzie wymiana tego pierścienia immo razem z kablem (bo przy pierścieniu wtyczki nie ma). Tylko nie mogę znaleźć nigdzie żadnych zdjęć ani opisów - dużo to jest roboty? Dokąd ten kabel od pierścienia przy stacyjce idzie - do komputera sterującego pod maską? Trzeba rwać deskę? Podzielcie się wiedzą, bardzo proszę, bo mam rozgrzebane auto.

This topic has 4 more replies

You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.

Zarejestruj się Zaloguj się

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”