Witam.
To mój pierwszy post na tym forum, chciałbym wszystkich serdecznie powitać.
Mam wielki problem, kilka miesięcy temu kupiłem Transportera 2.4 diesel (rocznik 1993) sprowadzonego z Holandii byłem bardzo zadowolony, wiadomo dla czego- bo to fajne auto, jeździło mi się dobrze, zrobiłem rozrząd, filtry itd. Nie wiem czy silnik działał sprawnie bo nie mam doświadczenia z innymi większymi autami.
Dwa dni temu za granicą we Włoszech, zaczął mi się grzać silnik, woda kipiała w zbiorniczku, wentylator się nie załączał, dojechałem do warsztatu i mechanik szybko postawił diagnozę która była trafna: Nieszczelna uszczelka, albo głowica uszkodzona, rad nie rad zostawiłem auto w warsztacie i zatrzymałem się u znajomych, dziś rano mechanik mnie poinformował że faktycznie to wina uszczelki, ale po otworzeniu silnika stwierdził że dodatkowo nie dział jeden cylinder ( tzn że pracują tylko cztery). Powiedział że wymieni mi tą uszczelkę i żebym jechał do polski i wymienił silnik. ( więcej ze względu na barierę językową nie jestem w stanie się dowiedzieć) Nie wiem czy cylinder nie działa od kupienia, czy popsuł się w międzyczasie itd...
Mam następujące pytania:
Czy dam radę przejechać 1200 km na 4 cylindrach?
Czy to że jeden nie działa to oznacza wyrok dla silnika, czy da się to jakoś reperować?
Jakie są przybliżone koszty wymiany silnika, na taki który mi jeszcze posłuży?
I ew gdzie można to zrobić w okolicach warszawy, albo Lublina tak aby nie ponieść niepotrzebnych kosztów i nie zostać na lodzie z popsutym autem?
Proszę o pomoc
Serdecznie pozdrawiam
W
nie działa jeden tłok
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
wojtas84
- Nowy T4
- 14
- Model:
- Auto: t4 Transporter CLong
- Kontakt:
-
mikoli
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 101 razy
- Kontakt:
Re: nie działa jeden tłok
Nie wiele dowiedziałeś się to i nie wiele można doradzić.wojtas84 pisze:nie działa jeden cylinder ( tzn że pracują tylko cztery).
Słowo "nie działa" …login to view the rest of this post
You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.
Zarejestruj się Zaloguj się